Σε ενδελεχή έλεγχο νομιμότητας και διαφάνειας των πεπραγμένων της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας Ανω Λιοσίων (ΔΕΡΑΛ) προχωρά από την επόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου, το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ύστερα από σειρά επαναλαμβανόμενων καταγγελιών για αποφάσεις της δημοτικής αρχής που αφορούν την εν λόγω επιχείρηση.

Ads

Οι επιθεωρητές θα διερευνήσουν την περίπτωση ατασθαλιών των επιχορηγήσεων του δήμου στην επιχείρηση ραδιοφωνίας «Ξένιος», αφού σύμφωνα με όσα καταθέτουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΡΑΛ, ενώ ο σταθμός επιχορηγήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια με περίπου 29 εκατομμύρια ευρώ, οι 52 υπάλληλοί του δεν έλαβαν τα δεδουλευμένα τους για 7 μήνες!

Οι επιθεωρητές θα πρέπει να ελέγξουν τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί στο όνομα της ΔΕΡΑΛ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι δαπάνες αφορούν σκοπούς του ραδιοφωνικού σταθμού ή όχι.

Η οικονομική διευθύντρια της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Ανω Λιοσίων, Ζαχαρούλα Βασιλείου, στη μήνυση που κατέθεσε κατά της δημοτικής αρχής επισημαίνει ότι από 1/1/2007 μέχρι 31/12/2009, στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης εμφανίζονται πάνω από 20 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις, από τα οποία ελάχιστα αφορούν υποχρεώσεις της ραδιοφωνίας.

Ads

Οι εργαζόμενοι του «Ξένιου», οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας για όσο δεν αμείβονταν, αναφέρουν ότι δεν έχουν καταβληθεί ούτε οι εισφορές στα ασφαλιστικά τους Ταμεία, ενώ την ίδια περίοδο εγκρίνονταν εντάλματα ύψους 1.000.000 ευρώ, για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις της δημοτικής επιχείρησης.

Ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων, Χρήστος Παππούς, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» σημείωσε ότι «η επίσχεση εργασίας σταμάτησε χθες, καθώς τώρα άρχισαν να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους μαζί με τους τρέχοντες μισθούς και τα χρεωστούμενα θα έχουν εξοφληθεί μέσα σε τρεις μήνες». Ο κ. Παππούς υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε διότι ο δήμος είχε μειωμένα έσοδα τους τελευταίους μήνες λόγω περικοπών των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που δίνονται στους δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα λειτουργικά έξοδα), ενώ σταδιακά θα ρυθμιστούν και οι οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τα πράγματα όμως περιπλέκονται ακόμα περισσότερο μετά την προσφυγή γραμματέως της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την προσπάθεια του δημάρχου Ανω Λιοσίων να μονιμοποιήσει συγκεκριμένους υπαλλήλους (μεταξύ αυτών δύο γραμματείς του και την κόρη της επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου) χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Έχουν καταγγελθεί προσλήψεις προσώπων στον δήμο που έχουν συγγένεια α΄ βαθμού με δημόσιους λειτουργούς.

Ο δήμαρχος, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι μετέτρεψε τις συμβάσεις 500 εργαζομένων του δήμου σε αορίστου χρόνου επειδή πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 164, ενώ για όσους δεν τις πληρούσαν ρύθμισε την εργασιακή τους κατάσταση όπως μπορούσε επειδή εκτίμησε τον υπερβάλλοντα ζήλο τους. Τέλος, δηλώνει ότι ο ίδιος ζήτησε τον διαχειριστικό έλεγχο προκειμένου να διαλυθούν οι σκιές των καταγγελιών σε βάρος του.

Διαβάστε σχετικά:
Απλήρωτοι από το Μάιο οι εργαζόμενοι του ΞΕΝΙΟΣ 94,3