Πάνω από ένα χρόνο μετά τη μαζική διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης μέσω του ιστότοπου WikiLeaks, ο Λευκός Οίκος προχώρησε στην υπογραφή διατάγματος για την ενίσχυση της προστασίας των εμπιστευτικών κυβερνητικών δεδομένων.

Ads

 
Το αποκαλούμενο «Διάταγμα WikiLeaks» υπεγράφη από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή και εστιάζει κυρίως «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στις αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες οι οποίες θα πρέπει να αποκτήσουν έναν υπεύθυνο που θα επιβλέπει τον «καταμερισμό και την προστασία των πληροφοριών», αλλά και να θεσπίσουν ένα πρόγραμμα «εντοπισμού εσωτερικών απειλών».
 
Το διάταγμα, στην ουσία, απαιτεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εγκαταστήσουν ένα σύστημα παρακολούθησης των πληροφοριών. Παράλληλα, προβλέπει τη σύσταση μιας διακυβερνητικής οργανωτικής επιτροπής, μ εεπικεφαλής τον Γενικό Εισαγγελέα και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, που θα συντονίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των διαρροών και θα διασφαλίζει τον σεβασμό των προδιαγραφών ασφαλείας.
 
Το διάταγμα έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης, ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ φέρεται να διέρρευσε τις βάσεις δεδομένων κυβερνητικών δικτύων, που περιλάμβαναν πάνω από 1.000.000 έγγραφα σχετικά με τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, καθώς και έγγραφα αμερικανικών πρεσβειών που αποκάλυπταν τις διπλωματικές σχεσεις των ΗΠΑ ανά τον κόσμο και βίντεο, που αποκάλυπταν επιθέσεις Αμερικανών στρατιωτών κατά Αφγανών και Ιρακινών πολιτών.