Ads

Η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας (OIPC – Interpol) απηύθυνε σήμερα έκκληση στους χρήστες του παγκόσμιου ιστού να βοηθήσουν στον εντοπισμό εκατοντάδων φυγάδων σε όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησής της με το όνομα “Infra-Red”.

Η επιχείρηση αυτή άρχισε στις 3 Μαΐου και έχει στόχο «450 φυγάδες σε όλον τον κόσμο» οι οποίοι καταζητούνται σε 29 χώρες επειδή έχουν καταδικαστεί ή θεωρούνται ύποπτοι για σοβαρά εγκλήματα, όπως παιδεραστία, βιασμοί ή διακίνηση ναρκωτικών. Από τη λίστα των καταζητούμενων έχουν ήδη συλληφθεί περί τους 1–, μεταξύ των οποίων ο Μουάμπα Μουνάνγκα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (για ξέπλυμα χρήματος) και η Αντζι Σανκλεμέντε Βαλένθια από την Κολομβία, η οποία κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών.

Οι επικεφαλής όμως της Οργάνωσης αποφάσισαν να ζητήσουν τη βοήθεια του κόσμου ευελπιστώντας στην επιτάχυνση της επιχείρησης. «Υπάρχουν άτομα για τα οποία δεν διαθέτουμε καμιά νέα πληροφορία για το που βρίσκονται, έτσι ζητήσαμε την βοήθεια του κόσμου», δήλωσε ο Μάρτιν Κοξ, συντονιστής της επιχείρησης, και πρόσθεσε πως η Interpol έχει δώσει στη δημοσιότητα τα πορτρέτα 26 ατόμων που υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εντοπιστούν μέσω του ίντερνετ.

Ads

«Είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσει κάποιος έναν από τους φυγάδες σε ένα δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης ή σε ένα φόρουμ συζητήσεων παρά στον δρόμο», επισήμανε ο Κοξ, ζητώντας από τους χρήστες του διαδικτύου να ενημερώνουν την Interpol, άσχετα με τον τρόπο που απέκτησαν τις πληροφορίες τους.

Μάλιστα, η Interpol έχει δημιουργήσει και διαφημιστικό σποτάκι για την επιχείρηση Infra-Red.