Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συνεδριάζει σήμερα εκ νέου και εκτάκτως προκειμένου να επανεξετάσει την ημερομηνία διεξαγωγής της απεργίας με αντικείμενο το Ασφαλιστικό. Στο όνομα της αποτελεσματικότερης προβολής των αιτημάτων και αιτιών της -εκάστοτε- κινητοποίησης, προηγήθηκαν ενστάσεις αναφορικά με την παράδοση που θέλει τους δημοσιογράφους να απεργούν μαζί με όλους τους υπόλοιπους κλάδους.
Μία άποψη η οποία τουλάχιστον στο επίπεδο των εντυπώσεων ενισχύθηκε από το θάνατο των 3 τραπεζοϋπαλλήλων κατά τη διάρκεια του τελευταίου πανελλαδικού συλλαλητηρίου, γεγονός που οδήγησε στην άρον – άρον αναστολή της απεργίας για να μεταδοθεί η είδηση. To συμβάν στη Marfin δεν στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη «γραμμή» της ΕΣΗΕΑ, η οποία με 4 ψήφους υπέρ και 3 κατά επικύρωσε τη διεξαγωγή της απεργίας ξανά σε απόλυτο συντονισμό με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο, κατόπιν διαφωνιών, το ζήτημα τίθεται και πάλι σε διαβούλευση.
Οι δημοσιογράφοι δεν αποτελούν εξαίρεση
«Η ενημέρωση δεν υπηρετείται από μέτρα που βγάζουν τους δημοσιογράφους έξω από το σώμα της κοινωνίας, έξω από τα προβλήματα των εργαζόμενων, στους οποίους κι αυτοί ανήκουν», διαμηνύει η Αριστερή Όχθη, παράταξη δημοσιογράφων οι οποίοι επισημαίνουν και μία άλλη πτυχή: «Η ενημέρωση δεν υπηρετείται όταν τους μετατρέπει σε παρατηρητές και μεταφορείς των ειδήσεων που άλλοι ‘φιλτράρουν’». Εξού και η έμφαση που δίνεται κυρίως «στο πώς υπερασπίζονται το αγαθό της ενημέρωσης από κάθε μορφής διαστρεβλώσεις, παραμορφώσεις και σκοπιμότητες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων μας, συλλογικά αλλά και ατομικά».
Μία παρόμοια άποψη εκφράζουν και οι Νέοι Εργαζόμενοι στη Βιομηχανία των MME, οι οποίοι εκτιμούν ότι «τα αφεντικά των ΜΜΕ θα πάρουν ένα τέτοιο (απεργιακό) ρεπορτάζ και ασκώντας το διευθυντικό δικαίωμα που έχουν πάνω στα προϊόντα εργασίας μας, θα αναδείξουν τα σημεία που αποδεικνύουν ότι το κοινωνικό σύνολο έχει αγανακτήσει από την απεργία». «Δεν πρέπει να μας κάνει καθόλου εντύπωση που και τα απεργοσπαστικά επιχειρήματα που αρθρώνονται στον χώρο των ΜΜΕ, ως κεντρικό στόχο βάζουν τον διαχωρισμό των εργαζόμενων σε αυτά από την υπόλοιπη εργατική τάξη», προσθέτουν, καταγγέλλοντας δύο επιδιώξεις:
«Πρώτον, όταν υπάρχουν απεργίες να λειτουργούν τα ΜΜΕ για να μπορούν να τις διαστρεβλώνουν, να τις συκοφαντούν και να αποκρύβουν τον λόγο των απεργών. Δεύτερον, να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να απεργήσουν σε περίπτωση που δημιουργηθεί απεργιακό κίνημα στην ελληνική κοινωνία». Εξάλλου, «ούτε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν πρέπει να θεωρούν ότι βρίσκονται στην ίδια θέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους, ότι πρέπει να έχουν πλεονεκτικότερη θέση ως προς την προβολή των υποτιθέμενων «ξεχωριστών» αιτημάτων τους.
Να απεργεί ο κλάδος μία μέρα μετά
«Έτσι η κινητοποίηση των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ, παραμένοντας σε συνάφεια με τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, θα θεωρηθεί συνέχεια της πανεργατικής κινητοποίησης. Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις θα προβάλλονται απρόσκοπτα από τα ΜΜΕ», εκτιμά η Δημοσιογραφική Ενότητα, προεκτείνοντας τη θέση της: «Δεν νοείται να μην ενημερώνουν οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ την ελληνική κοινωνία για όλα όσα τους αφορούν. Η προβολή τους επιβεβαιώνει ότι οι δημοσιογράφοι είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και όχι συνεργάτες της εξουσίας όπως νομίζουν οι πολλοί. Τα όσα ακολούθησαν τη μεγάλη σε παλμό και όγκο απεργιακή συγκέντρωση και πορεία την περασμένη Τετάρτη, δικαίωσαν αυτή την άποψη».
Την ίδια μέρα αλλά με απεργιακό δελτίο
«Στις περιπτώσεις που οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν στις γενικές απεργίες θα μπορούσαν να εξαιρούνται οι συντάκτες του εργατικού ρεπορτάζ και σε συνεννόηση με τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να μεταδίδεται απεργιακό δελτίο ειδήσεων, με ευθύνη των δημοσιογράφων και της ΕΣΗΕΑ. Επειδή το «απεργιακό δελτίο» καταστρατηγείται από τους ιδιωτικούς σταθμούς, θα μπορούσε να επιδιωχθεί από τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση (ΕΡΤ)», υποστηρίζει η Συσπείρωση Δημοσιογράφων- Δούρειος Τύπος.
Περίπου μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συζητούν σήμερα οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι καλούνται ακόμη μία φορά να απαντήσουν στο ερώτημα: Πότε να απεργήσουμε;
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >