Εγκρίθηκε ο διορισμός του κ. Γαμπρίτσου στην ΕΡΤ με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ενώ λευκό ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, μίλησε για το όραμά του και δεσμεύτηκε για μια δημόσια τηλεόραση που θα ενημερώνει και θα ψυχαγωγεί χωρίς εξαιρέσεις και προκαταλήψεις, μετανάστες και Έλληνες διασποράς, νέους, επιστήμονες, καλλιτέχνες και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της υπαγωγής της ΕΡΤ στο υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με τον κ. Γαμπρίτσο το τελευταίο σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης για στροφή στον Πολιτισμό. Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για μείωση των αποδοχών των στελεχών της κρατικής τηλεόρασης, λέγοντας πως είναι «απαραίτητη» η περιστολή του κόστους.

«Διοίκηση και εργαζόμενοι θα συμφωνήσουμε για τα παραπάνω, με χρηστή διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού και εξοικονομώντας πόρους που θα διοχετευθούν στο πρόγραμμα», είπε ο κ. Γαμπρίτσος, συμπληρώνοντας ότι αντιμετωπίζει την θέση αυτή ως πρόκληση για προσφορά και πιστεύει στην ομαδική δουλειά. «Θα κτίσουμε και θα ενδυναμώσουμε όσα καλά έγιναν τα προηγούμενα χρόνια χωρίς βιασύνη και κινήσεις εντυπωσιασμού και θα ξεκινήσουμε με αξιολόγηση» είπε ακόμη.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο και τον πρώην πρόεδρο, Δ. Σιούφα για το ύψος της αμοιβής του, ο κ. Γαμπρίτσος είπε ότι δεν την γνωρίζεικαι τότε ο υπουργός Πολιτισμού Π.Γερουλάνος εξήγησε πως οι αμοιβές θα κριθούν με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και με βάση το συνολικό κόστος του ΔΣ. Ο κ. Πετσάλνικος από τη μεριά του χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και εξωφρενικές τις αμοιβές του πρώην προέδρου της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλου, γενικών διευθυντών και διευθυντών που προσέκρουαν στο δημόσιο αίσθημα, πολλώ δε μάλλον καθώς 290 εκ. ευρώ εσόδων της ΕΡΤ προέρχονται από την εισφορά των πολιτών, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και απηύθυνε όπως χαρακτηριστικά είπε: «Σας προειδοποιώ μην κάνετε το ίδιο».

Ads

«Καταλαβαίνω ότι η χώρα περνά κρίση. Η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να πληρώνει τέτοια ποσά, αλλά δουλεύει σε ανταγωνιστική αγορά και αν δεν πληρώσεις τους καλούς δεν θα μπορέσεις να τους κρατήσεις. Θα φροντίσω να λάβω υπόψη μου και τις δύο παραμέτρους», απάντησε ο κ. Γαμπρίτσος.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας ρώτησε τον νέο διοικητή της ΕΡΤ αν θα ήταν εφικτό να λειτουργήσει η ΕΡΤ μόνον από τις συνδρομές των πολιτών, χωρίς διαφημίσεις κατά το πρότυπο Σαρκοζί, τονίζοντας ιδιαιτέρως πως υπάρχει ανάγκη να στηριχθούν στην περίοδο αυτή της κρίσης τα ΜΜΕ και ο Τύπος ώστε να επιτελέσει το έργο της ελευθεροτυπίας σωστά. «Βεβαίως μπορεί να εξορθολογιστεί οικονομικά η ΕΡΤ αλλά θέλει χρόνο. Πρέπει αν γίνει με φειδώ και προγραμματισμό» απάντησε ο κ. Γαμπρίτσος.

Ο κ. Γαμπρίτσος δεσμεύτηκε τέλος να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε προγράμματα που αφορούν στους νέους και ενημέρωσε ότι θα δει από την αρχή τα θέματα του κόστους, της δομής και του περιεχόμενου των ψηφιακών προγραμμάτων.