Η Ρωσία θα ερευνήσει εκ νέου τις υποθέσεις των δολοφονιών πέντε δημοσιογράφων, ύστερα από διάβημα διεθνούς οργάνωσης για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, η οποία συγκαταλέγει τη Ρωσία στις πλέον επικίνδυνες χώρες για δημοσιογράφους, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική εισαγγελία.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αποφάσισε να επαναλάβει τις έρευνες για τους θανάτους πέντε δημοσιογράφων μεταξύ 2001 και 2005, αφού έλαβε νέες πληροφορίες από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η Ρωσία, όπου από το 2000 έχουν δολοφονηθεί 19 δημοσιογράφοι, βρίσκεται στην όγδοη θέση της κατάταξης της CPJ με τις χώρες όπου δημοσιογράφοι πέφτουν συστηματικά θύματα δολοφονίας και η κυβέρνηση αδυνατεί να διαλευκάνει τις υποθέσεις.

Η Επιτροπή Ερευνών του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι θα επανεξετάσει τις υποθέσεις της δολοφονίας του Αλεξέι Σιντόροφ το 2003 και του θανάτου του συναδέλφου του Βαλέρι Ιβανόφ ένα χρόνο αργότερα. Και οι δύο εργάζονταν σε ανεξάρτητη εφημερίδα της πόλης Τολιάτι, σε αποκαλυπτικά ρεπορτάζ περί διαφθοράς.

Ads

Θα ανοίξουν επίσης οι υποθέσεις της δολοφονίας το 2001 του Έντουαρντ Μαρκέβιτς στο Ασμπέστ, της Νατάλια Σκριλ το 2002 στο Τατζαρόγκ και του θανάτου του Βατζίφ Κοτσέτκοφ στην Τούλα το 2005.

«Η Επιτροπή Ερευνών αντιλαμβάνεται πλήρως το ρόλο των μέσων ενημέρωσης ως ένα σημαντικό στοιχείο στην ανοικοδόμηση μίας δημοκρατικής κοινωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής εισαγγελίας.