Η εναλλακτική επιλογή απέναντι στο facebook υπό το όνομα diaspora βρίσκεται on line. Το diaspora αυτοχαρακτηρίζεται ως ένα προσωπικά ελεγχόμενο κοινωνικό δίκτυο που αναγνωρίζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Σχεδιάστηκε φέτος από τέσσερις Αμερικανούς φοιτητές την περίοδο κατά την οποία το Facebook βρέθηκε στο στόχαστρο για τις ρυθμίσεις του περί απορρήτου.
Ads
Το project που χρηματοδοτείται από την ίδια την κοινότητα είναι προς το παρόν ανοιχτό μόνο σε ένα μικρό αριθμό ατόμων. Οι αναλυτές αμφισβητούν κατά πόσον το συγκεκριμένο δίκτυο μπορεί να ανταγωνιστεί καθιερωμένους διαδικτυακούς τόπους, όπως το facebook, το οποίο διαθέτει πλέον σχεδόν 600 εκ. μέλη.
Τα μέλη του diaspora ελπίζουν να αρχίσει εντός των επόμενων εβδομάδων η προσθήκη περισσότερων ατόμων. «Κάνοντας ένα μικρό βήμα κάθε φορά, θα είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε γρήγορα τα προβλήματα απόδοσης και να διορθώνουμε τα χαρακτηριστικά του το συντομότερο δυνατόν» υποστηρίζουν οι τέσσερις ιδρυτές του site κοινωνικής δικτύωσης σε ανάρτησή τους σε blog. Επιπλέον τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να διορθώνουν το site ανάλογα με τα σχόλια που θα λαμβάνουν.
«Πρώτος μας στόχος ήταν να λανσάρουμε κάτι που να λειτουργεί σωστά. Τώρα που έχουμε εργαστεί εντατικά για τα χαρακτηριστικά, μπορούμε να διπλασιάσουμε ταχύτητα ώστε να καταστήσουμε τον κώδικα πιο συνοπτικό και απλό και να βελτιώσουμε τη φόρμα δοκιμής» επισημαίνουν.
Πως ξεκίνησε το diaspora
Η ιδέα δημιουργίας του diaspora γεννήθηκε στις αρχές του έτους όταν το facebook δεχόταν έντονη κριτική. Οι ιδρυτές του diaspora είχαν υποστηρίξει ότι ήθελαν να δώσουν πίσω στους χρήστες τον έλεγχο αναφορικά με τις πληροφορίες που μοιράζονται στα κοινωνικά δίκτυα.
Πως θα γίνει αυτό; Με την αποκέντρωση των υπηρεσιών. Το diaspora θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν τους δικούς τους server. Ιστοσελίδες όπως το facebook διατηρούν τα δεδομένα τους σε μια κεντρική τράπεζα των servers.
Επιπλέον, το diaspora σκοπεύει να προωθήσει τις υπηρεσίες του με βάση τις ρυθμίσεις για το απόρρητο. «Το diaspora δε θα σας αναγκάσει να χαθείτε μέσα σε πλήθος ρυθμίσεων και επιλογών για να κρατήσετε το προφίλ σας ασφαλές» τονίζουν οι δημιουργοί του αφήνοντας αιχμές για το facebook.
Φυσικά η diaspora αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Όταν κυκλοφόρησε τον πρώτο του κώδικα το Σεπτέμβριο, οι προγραμματιστές έκριναν ότι περιέχει πολλαπλά σφάλματα όσον αφορά την ασφάλεια απέναντι στους ιούς. Αρκετοί μάλιστα αμφισβητούν το κατά πόσον η ομάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει το όραμά της.
Εξάλλου το diaspora είναι ένα από τα πολλά sites – συμπεριλαμβανομένων των Appleseed, OneSocialWeb και Elgg – που έχει θέσει ως στόχο την αμφισβήτηση του facebook.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >