Επανερχόμενο στη συζήτηση για το διαδίκτυο και την ανωνυμία, το tvxs.gr ζήτησε από γνωστούς bloggers την άποψή τους. Μετά τη δημοσίευση των απόψεων των e-cannibals, e-lawyer, neolaia.gr, nylon.gr, digital-era.org/blog, Πρέζα TV, Stakon’s Blog, σήμερα δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του Ανδρέα Κοντοκάνη από το politikoblog.gr.
1. Μια από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν για την βελτίωση της κατάστασης είναι η συμφωνία γύρω από ένα κώδικα “δεοντολογίας” πάνω στο τρίπτυχο ελευθερία δημοσιεύσεων- διαφάνεια- επωνυμία. Πιστεύετε ότι θα βοηθούσε και συμφωνείτε με το τρίπτυχο;
Όχι δεν θεωρώ πως πρέπει να μπει μπούσουλας. Στο διαδίκτυο δεν έχεις τόσο μεγάλους περιορισμούς όσο στα υπόλοιπα μέσα. Αν μιλούσαμε για κάποιο μέσο που έχει περιορισμούς στο να το δημοσιεύσεις πχ ραδιόφωνο, τηλεόραση ίσως θα έπρεπε να μπει περιορισμός αφού είναι περιορισμένες για την κοινωνία οι επιλογές (δεν υπάρχουν άπειρες συχνότητες που μπορεί εκπέμψει ένας σταθμός άρα αν θεωρήσουμε πως κάποιος εκμεταλλεύεται αυτό το δικαίωμα που του αφήνει η κοινωνία για συκοφάντηση είναι εις βάρος αυτών που θα είχαν να πουν κάτι καλό. Όμως στο διαδίκτυο οι αναγνώστες είναι που κρίνουν ανάμεσα σε χιλιάδες επιλογές. Το γιατί και πως γίνονται διάσημα μπλογκ όπως το press-gr & τρωκτικό θα πρέπει να αναζητηθεί πρώτα η αιτία στα ΜΜΕ που τα χρησιμοποιούσαν ως αναφορές στα δελτία τους και 2ον στην παιδεία του κόσμου που αναζητά όχι πραγματική ενημέρωση αλλά ενημέρωση από τη κλειδαρότρυπα. Αλλά η μάζα καθοδηγείται συνήθως από την τηλεόραση. Εκεί πρέπει να αναζητηθούν οι ρίζες και ο κώδικας “δεοντολογίας”. .
2. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιπτώσεις (όπως η παραβίαση νόμου) στις οποίες θα πρέπει να αίρεται η ανωνυμία;
Πιστεύω πως πρώτα θα πρέπει να υπάρχει δικαστική απόφαση για να κριθεί η παραβίαση του νόμου και μετά να αίρεται η ανωνυμία. Και ναι το πιστεύω. Όμως ενοχοποιώντας την ανωνυμία ξεχνάμε πως πέρα από τα λασπολογικά φτιαγμένα από “δημοσιογράφους” μπλογκ υπάρχουν και ανώνυμα μπλογκ συνδικαλιστών που η ανωνυμία είναι το μόνο μέσο σε χώρους εργασίας που η εργοδοτική τρομοκρατία κυριαρχεί. Όπως επίσης και η ανωνυμία στην έκφραση απόψεων για μια καλύτερη κοινωνία που σιγά-σιγά όποιος μιλά για ανατροπή του καπιταλισμού στοχοποιείται από το σύστημα και φοβάται για εργασία ή και σε κάποιες περιπτώσεις (πχ. Ρεσάλτο) ακόμα και για την ελευθερία του.
3. Αν συμβουλεύατε την κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα για το Ιντερνετ και τα blog, ποια θα ήταν αυτά;
Μέτρα δεν χρειάζονται. Να εκπαιδεύσει τον κόσμο θα ζητούσα που όπως πιστεύει πως αν στείλει σε 1000 φίλους του το email η microsoft θα δώσει 1 $ για κάθε παραλήπτη, έτσι πιστεύει και ότι διαβάζει στο διαδίκτυο. Σαν να είναι το μέσο αθώο και οι άνθρωποι πίσω από αυτό άγγελοι. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως είναι το μέσο και όχι ο δημιουργός των πληροφοριών .
*Όποιος μπλόγκερ επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του, είναι ευπρόσδεκτος να μας στείλει τις απαντήσεις του info@tvxs.gr. Μείνετε συντονισμένοι και για άλλες απόψεις.
Διαβάστε επίσης:
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >