Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, συναντήθηκε με στελέχη των εταιρειών του Ρούπερτ Μέρντοκ 16 φορές μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2010, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι λεπτομέρειες αυτές δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση σε απάντηση στο σκάνδαλο υποκλοπών τηλεφωνικών συνομιλιών από μία από τις εφημερίδες του Μέρντοκ, το οποίο έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στη στενή σχέση μεταξύ πολιτικών και ομίλων μέσων ενημέρωσης, κυρίως με τον όμιλο News Corp του Μέρντοκ.

Ads

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο Όσμπορν συναντήθηκε πέντε φορές με την επικεφαλής της News International – της θυγατρικής της News Corp. στη Βρετανία -, Ρεμπέκα Μπρουκς, η οποία παραιτήθηκε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Ο υπουργός συναντήθηκε επίσης δύο φορές με τον ίδιο τον Ρούπερτ Μέρντοκ για «γενικές συζητήσεις» και τέσσερις φορές με το γιο του Τζέιμς. Συνολικά ο Όσμπορν συναντήθηκε με στελέχη άλλων εκδοτικών ομίλων σε 38 περιπτώσεις.

Ο υπουργός Εμπορίου Βινς Κέιμπλ από την πλευρά του συναντήθηκε δύο φορές με στελέχη της News Corp.: μία φορά με τον διευθυντή της εφημερίδας Times Τζέιμς Χάρντινγκ, ενώ είχε και γεύμα εργασίας με τους Sunday Times, ενώ ο Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Πολιτισμού που ανέλαβε την εποπτεία της προτεινόμενης εξαγοράς της δορυφορικής πλατφόρμας BSkyB από τη News Corp. συναντήθηκε με τον Τζέιμς Μέρντοκ δύο φορές για να συζητήσουν την πρόοδο της προσπάθειας εξαγοράς.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, όπως και ο αρχηγός των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες των συναντήσεών τους με στελέχη της News Corp.

Ads

Εξετάζει τις δημοσιογραφικές διαδικασίες ο όμιλος Trinity Mirror

Εν τω μεταξύ ο όμιλος Trinity Mirror, που εκδίδει περισσότερους από 160 τίτλους, ανάμεσά τους και την εφημερίδα ταμπλόιντ Daily Mirror, ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει τις δημοσιογραφικές διαδικασίες που ακολουθούνταν στην εφημερίδα αυτή και τους δημοσιογράφους της μετά το σκάνδαλο με τις υποκλοπές.Ένας εκπρόσωπος του ομίλου, ο Νικ Φιούλαγκαρ, διευκρίνισε πάντως ότι αυτή η εξέταση δεν αποτελεί έρευνα και δεν έχει σχέση με τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον των εφημερίδων του ομίλου.

«Αποτελεί συνέχεια μίας προηγούμενης έρευνάς μας που ακολούθησε την έκθεση (του βρετανού δικαστή Μπράιαν) Χάτον για τον θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι. Δεν είναι έρευνα για τις κατηγορίες σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές» υπογράμμισε ο Φιούλαγκαρ.

Ο Ντέιβιντ Κέλι, που βρέθηκε νεκρός το 2003, ήταν ένας ειδικός σε θέματα εξοπλισμών και ειδικότερα πυρηνικών όπλων ο οποίος είχε υποδειχθεί ως η πηγή δημοσιογράφου του BBC που είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση παραποίησε τις πληροφορίες των υπηρεσιών Πληροφοριών σχετικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μπλερ για να δικαιολογηθεί η συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο.