Διαδικτυακή συνάντηση αφιερωμένη στη μνήμη του Χρήστου Παπουτσάκη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023.

Ads

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν η Άντεια Φραντζή, ποιήτρια και ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, και ο Γιάννης Δημητρακάκης, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Την πολυδιάστατη προσωπικότητα και την πλούσια δράση του Χρήστου Παπουτσάκη, αρχιτέκτονα και εκδότη του περιοδικού «Αντί», φώτισαν με παρεμβάσεις τους οι Γιάννης Φλώρος, Κώστας Καραβίδας, Νίκος Φίλης, Αλέξης Ζήρας, Ιωάννα Παπαθανασίου, Αλέκος Αλαβάνος, Ηλίας Κανέλλης, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Στέλιος Κούλογλου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μικέλα Χαρτουλάρη, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Παντελής Μπουκάλας, Έμμυ Παπαβασιλείου.

Η εκδήλωση αυτή, όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν, ανήκει στον κύκλο «Διαδικτυακές Συναντήσεις, αφιερωμένες στη μνήμη φίλων που ίδρυσαν τον Όμιλο Αναγνωστάκη».

Ads

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης είχε επίγνωση ότι η δημοσιότητα και η μνημοσύνη φρόντιζαν ιδιαίτερα, στην εποχή του, τους «ανθρώπους των Ιδεών». «Θα βρεθούν άνθρωποι να μιλήσουν για σένα, να θυμηθούν, να κλάψουν» αναφέρει στο Περιθώριο. «Έχουμε το προνόμιο (και τη μεγάλη ενοχή) να ξεχωρίζουμε…».

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο ποιητής τίμησε με τη φιλία και την τέχνη του συναγωνιστές και φίλους, διασώζοντας στα ποιήματά του πληθώρα ονομάτων (Χάρης, Ηλίας, Κλαίρη, Ραούλ, Γιώργος, Δημήτρης, Γιάννης Σαλάς, κ.ά.) και ιστορίες ζωής. Με αφετηρία τις σκέψεις αυτές, ο Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη διοργανώνει έναν κύκλο Διαδικτυακών Συναντήσεων, αφιερωμένο σε όσους πήραν την πρωτοβουλία για την ίδρυσή του και έχουν φύγει από τη ζωή.

Σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Αυτοδιοίκησης, προσωπικοί φίλοι, άνθρωποι της Αριστεράς από παλαιότερες και νεότερες γενιές, που αγάπησαν τον ποιητή χωρίς να τον έχουν γνωρίσει προσωπικά, πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Ομίλου και στη διατήρηση της μνήμης για τη ζωή και του έργο του Αναγνωστάκη.Αντίδωρο στην πρωτοβουλία τους εκείνη αποτελεί ο κύκλος των Διαδικτυακών

Συναντήσεων, ο οποίος άνοιξε τον Νοέμβριο του 2023 και θα συνεχιστεί και το 2024. Όλες οι εκδηλώσεις θα καταγραφούν και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Ομίλου Αναγνωστάκη.

https://www.youtube.com/watch?v=ub2ft-gvm6Y&t=2s