Σε περίπτωση που κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δεν έχουν ανησυχήσει αρκετά με τα απόρρητα τηλεγραφήματα που δημοσιεύει το Wikileaks, τώρα ήρθε η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντίστοιχου site, του Brussels Leaks να συνεχίσει το έργο του δημοφιλούς Wiki.

Ads

«Το επίκεντρο θα είναι προφανώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι μόνο, και για την ώρα επικεντρωνόμαστε σε θέματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά» δήλωσε εκπρόσωπος του Brussels Leaks στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας (European Journalism Center), αποκαλύπτοντας ότι ετοιμάζουν αποκαλύψεις σχετικές με τις μεταφορές και την ενέργεια.

Πρόκειται για μια μικρή ομάδα που αποτελείτε είτε από δημοσιογράφους είτε από στελέχη του τομέα της επικοινωνίας οι οποίοι εργάζονται καιρό στις Βρυξέλλες και έχουν τις κατάλληλες επαφές και γνώσεις. «Έχουμε όλοι δει ή ακούσει για συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία κυκλοφορούν μεταξύ μας και θα ήταν τέλειο να μπορούσαν να δουν το φως της δημοσιότητας».

Οι πηγές τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο αυτό, είναι κυρίως εργαζόμενοι σε οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και λόμπι και ΜΚΟ, σε μια πόλη όπου «είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι δεν γίνονται διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών».

Ads

Για την ώρα, πάντως, η δημιουργία του ευρωπαϊκού Wikileaks δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αν και ο εκπρόσωπός της δηλώνει ότι ξέρουν ότι οι κινήσεις τους παρακολουθούνται ήδη. Πάντως, ο ίδιος επισημαίνει ότι «για την ώρα δεν περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια πίεση με αυτή που αντιμετωπίζει το Wikileaks, καθώς πολλές από τις αποκαλύψεις που έχουμε ως τώρα δεν είναι τόσο συνταρακτικές».

«Πιθανότατα δεν πρόκειται να φέρουμε άμεσα το τέλος της Ευρωπαϊκής διπλωματίας ή κάτι αντίστοιχο, απλώς χρειαζόμαστε χρόνο» καταλήγει η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι κάθε βοήθεια, ιδίως σε ο,τι αφορά τον τεχνικό τομέα είναι ευπρόσδεκτη.