Η ελευθερία του λόγου βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εν έτει 2016, περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι του Τύπου βρίσκονται στη φυλακή. Ένας μάλιστα, ο Μοχάμεντ Ταμάλτ, φυλακίστηκε το καλοκαίρι από τις αρχές της Αλγερίας και πέθανε έπειτα από 6μηνη απεργία πείνας.

Ads

Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται ή είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο, κάτι που οφείλεται κυρίως στην κατάσταση στην Τουρκία, όπου περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι και άνθρωποι που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή, καταγγέλλει η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) στην ετήσια έκθεσή της.

«Αυτή τη στιγμή, 348 δημοσιογράφοι (περιλαμβανομένων μπλόγκερ και freelancers) είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αποτελεί αύξηση 6% σε σχέση με το 2015. Ο αριθμός των επαγγελματιών δημοσιογράφων που κρατούνται αυξήθηκε κατά 22%» και «τετραπλασιάστηκε στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο», αναφέρει στην έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.

Εκτός από την Τουρκία, στην Κίνα, το Ιράν και την Αίγυπτο συγκεντρώνονται περισσότερα από τα δύο τρίτα των φυλακισμένων δημοσιογράφων, επισημαίνει η ΜΚΟ, η οποία ζητεί τον διορισμό ειδικού εκπροσώπου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που να εξαρτάται άμεσα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Ads

Από την άλλη, μείωση έχει σημειώσει ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι σε σχέση με το 2015: 52 δημοσιογράφοι, κυρίως τοπικοί, κρατούνται όμηροι σε όλο τον κόσμο, έναντι 61 πέρυσι.

Φέτος οι όμηροι βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ. Στη Συρία και το Ιράκ μόνο το Ισλαμικό Κράτος κρατά ομήρους 21 δημοσιογράφους.