Βάσιμη κρίθηκε από εργατικό δικαστήριο της Γαλλίας η απόλυση δύο εργαζομένων, οι οποίοι είχαν κάνει πικρόχολα σχόλια για την εταιρία τους στην ιστοσελία κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Το δικαστήριο θεώρησε πως τα σχόλια που αντάλλαζαν στους «τοίχους» του προφίλ τους δεν είχαν χαρακτήρα ιδιωτικής αλληλογραφίας και δίκαια απολύθηκαν.
Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απόφαση στη χώρα, η οποία αναζωπύρωσε τις συζητήσεις σχετικά με τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τον ιδιωτικό ή μη χαρακτήρα τους.
Οι δύο υπάλληλοι της εταιρίας μηχανικής της πληροφορικής Alten απολύθηκαν το 2008, επειδή διαπιστώθηκε ότι αντάλλαζαν αρνητικά σχόλια σχετικά με προϊσταμένους τους στο «wall» τους στο Facebook. Συγκεκριμένα, θεωρώντας ότι ο διευθυντής του τον περιφρονούσε, ένας υπάλληλος της εταιρίας έγραψε ειρωνικά στην προσωπική του σελίδα ότι είναι μέλος του «κλαµπ των βλαβερών». Δύο συνάδελφοι του απάντησαν γράφοντας «Καλώς ήρθες στο κλαµπ», αναφερόμενοι στην υπεύθυνη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου ∆υναµικού, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζουν.
Τα κείμενα συνοδεύονταν από σκίτσα με χαμογελαστά προσωπάκια, σε συνδυασμό με ονόματα που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι. Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν, σύμφωνα με τους υπαλλήλους, τον χιουμοριστικό χαρακτήρα του διαλόγου. Το επιχείρημά τους, όμως δεν έπεισε και όταν άλλος υπάλληλος, – διαδικτυακός «φίλος» του πρώτου στο facebook ενημέρωσε την εταιρεία, η τελευταία κατηγόρησε τους «δράστες» ότι «κακολόγησαν την επιχείρηση» και «εξώθησαν σε ανταρσία κατά της ιεραρχίας» και τους απέλυσε αμέσως.
Το δικαστήριο δεν δικαίωσε τους 2 εργαζόμενους, με το επιχείρημα ότι τα μηνύματα είχαν χαρακτήρα ιδιωτικής αλληλογραφίας. Σύμφωνα με το εργατικό δικαστήριο, εφόσον τα μηνύματα ήταν ορατά από «φίλους φίλων», στην ουσία «υπερέβαιναν τη σφαίρα του ιδιωτικού». Η δικηγόρος της Alten υποστηρίζει πως «Οι φίλοι των φίλων είναι αναρίθµητοι στο Facebook. ∆εν υπάρχει παραβίαση του δικαιώµατος στον σεβασµό της ιδιωτικής ζωής, αφού αυτές οι ανταλλαγές δεν είναι ιδιωτικές». Το δικαστήριο εξάλλου αποφάνθηκε ότι, επειδή η σελίδα του υπαλλήλου ήταν ορατή και σε άτομα εκτός της εταιρίας, έβλαπτε η δημόσια εικόνα της.
Οι απολυμένοι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση, υποστηρίζοντας πως «όλα αποδεικνύουν πως πρόκειται για µια ιδιωτική αλληλογραφία που γράφτηκε ένα βράδυ Σαββάτου, εκτός του πλαισίου της εργασίας και σε ιδιωτικό υλικό. Οι φίλοι του εργαζόμενου αυτού ήταν τότε 15 άνθρωποι…».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >