Mπορεί αυτό τον Ιούνιο η καρδιά της ΕΡΤ χτυπά σε ρυθμούς Μουντιάλ αλλά την ίδια στιγμή καρδιοχτυπούν και οι 1100 συμβασιούχοι της. Το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο, παρ ότι κατά γενική ομολογία χωρίς (τους περισσότερους από) αυτούς δεν βγαίνει πρόγραμμα στην ΕΡΤ. Οι συμβάσεις τους λήγουν στα τέλη του μήνα και μέχρι στιγμής ουδείς γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι σε ένα θέμα από το οποίο θα κριθεί η κοινωνική ευαισθησία-ή αναλγησία- των αρμόδιων φορέων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, τους κατηγορεί για πολυγλωσσία και αποφασίζει να τους…βγάλει στη σέντρα με απεργία στην ΕΡΤ εν μέσω Μουντιάλ!

Ads

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΣΥ προτείνει στις Ενώσεις-μέλη της την κήρυξη 24ωρης απεργίας στην ΕΡΤ την Τετάρτη 23 Ιουνίου και 48ωρης την Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Ιουνίου. Κύρια αιτήματα, μεταξύ άλλων, είναι η άμεση ανανέωση για ένα τουλάχιστον οκτάμηνο όλων των συμβάσεων έργου που λήγουν την 30ή Ιουνίου 2010. Επίσης, η κατάθεση, εντός τριμήνου, νομοσχεδίου που να καταργεί οριστικά το αίσχος των συμβάσεων ομηρίας και η κατάρτιση ενός σύγχρονου οργανογράμματος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού και να κατοχυρώνει συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ ΑΕ.

Οι αγώνες της Εθνικής

Σε άλλες περιπτώσεις δεν θα ίδρωνε το αυτί κανενός με μια απεργία στην ΕΡΤ(για παράδειγμα σήμερα, όπως και την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή, απεργούν οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ) Τρεις μέρες, όμως, χωρίς τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων του μουντιάλ θα μπορούσαν να …πονέσουν όχι μόνο την Διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς(Πολιτισμού και Εσωτερικών). Το πλέον σίγουρο είναι ότι θα τους έκοβε κρύος ιδρώτας αν η απεργία γινόταν την ερχόμενη Πέμπτη που παίζει η Εθνική Ελλάδος με τη Νιγηρία, και την άλλη Τρίτη με την Αργεντινή.

Ads

Η απεργία εν μέσω Μουντιάλ αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις και ότι στη σημερινή συνάντηση του προέδρου της ΕΡΤ, Γιώργου Γαμπρίτσου με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γιώργο Ντόλιο, θα πρέπει να υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα, τα οποία δεν υπήρχαν εδώ και τόσους μήνες.

Λέγεται ότι ο πρόεδρος της ΕΡΤ(με τις ευλογίες Γερουλάνου) θα ζητήσει από τον υφυπουργό Εσωτερικών(με τον υπουργό δεν είδαμε χαΐρι τόσον καιρό) να υπάρξει νομική φόρμουλα για τη σύναψη συμβάσεων που θα έχουν διάρκεια από 8 έως 24 μήνες.

Σκοπός της διοίκησης είναι να παραμείνει στην ΕΡΤ τουλάχιστον το 60% από τους υπάρχοντες 1100 συμβασιούχους και επίσης να δοθεί στην διοίκηση η δυνατότητα να υπογράψει συμβάσεις με 100 περίπου νέα άτομα δικής της επιλογής, που θα πλαισιώσουν νέες εκπομπές κλπ. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα αποφασίσει και με τι κριτήρια για το ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει.

Για παράδειγμα, οι πληροφορίες που φτάνουν από την ΕΡΤ3 και τη Θεσσαλονίκη λένε ότι η εκεί Γενική Διεύθυνση(που είναι ξεχασμένη από την εποχή Ρουσόπουλου), άρχισε να κάνει παιχνίδι στέλνοντας εισηγήσεις για το ποιοι είναι αναγκαίοι και ποιοι όχι…Όπως παιχνίδι κάνει και με το πρόγραμμα της νέας τηλεοπτικής περιόδου, το οποίο αρχικά είχε παγώσει λόγω αναμονής νέας διοίκησης, στο διορισμό της οποίας ακόμη δεν λέει να προχωρήσει ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού.

Τύπος και Υπογραμμός