Ενθουσιώδη σχόλια και έντονος προβληματισμός μετά το «γράμμα» που έστειλε το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα «στην καγκελάριο Μέρκελ», ζητώντας να μάθει το παρασκήνιο της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα. Το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, «Γράμμα στην καγκελάριο Μέρκελ από ένα γουρουνάκι», που εκτός των άλλων σημείωσε και ρεκόρ τηλεθέασης διαψέυδοντας τις θεωρίες ότι οι ποιοτικές εκπομπές δεν ενδιαφέρουν τους τηλεθεατές, προκάλεσε και το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων του εξωτερικού που ζήτησαν να προβάλουν την εκπομπή στους τόπους διαμονής τους, ώστε να αποκαταστήσουν την εικόνα που έχει δημιουργήσει ο διεθνής Τύπος για το χρέος της Ελλάδας.

Ads

«Συγκλονιστική» χαρακτήρισε την εκπομπή το blog kourdistoportocali, που εκτιμά ότι «το γράμμα» του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» αποτελεί «ίσως την καλύτερη ελληνική παραγωγή για την κρίση της χώρας που είδαμε ως σήμερα».

Γράφει το kourdistoportocali:

«Ο Στέλιος και η δημοσιογραφική του ομάδα, αποκάλυψαν τον ρόλο της Goldman Sachs, της τράπεζας συμβούλου του ελληνικού κράτους η οποία ταυτόχρονα με τις “συμβουλές” στους δικούς μας ατσίδες τύπου Αλογοσκούφη, δημιοργούσε τις συνθήκες κόλασης.

Ads

H Goldman Sachs, σύμφωνα με τα στοιχεία από την έρευνα της εκπομπής, ήταν πίσω από το περίεργο μονόστηλο των Financial Times που μας ήθελε να προσπαθούμε απεγνωσμένα να πουλήσουμε-χωρίς επιτυχία- στη Κίνα ελληνικά ομόλογα δεκάδων δις ευρώ. Από κει άρχισε το τσουνάμι. To όνομα της Goldman Sachs, φοβούνται να το αναφέρουν ακόμη και οι υπουργοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Είναι γνωστή ως “Φίρμα”.

Ο Κούλογλου έφτασε στην Ανατολική Γερμανία, εδώ όπου έζησε η Μέρκελ ως τα 35 της και βρήκε την εταιρία συμβούλων της, η οποία εισηγήθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο να πουλήσουμε ελληνικά νησιά. Στις ερωτήσεις του Στέλιου έκαναν τη πάπια, παρότι είπαν πως αν πουλήσετε ένα νησί μπορείτε να το πάρετε πίσω μετά από χρόνια.

Φοβερή εκπομπή. Ελπίζουμε η μπουζοκόβια ΕΡΤ να την προβάλει ξανά».

Το αίτημα επαναπροβολής της εκπομπής διατύπωσαν όμως και πολλοί τηλεθεατές του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», τηλεφωνώντας στα γραφεία του αλλά και σχολιάζοντας στην ιστοσελίδα της εκπομπής, www.rwf.gr. «Παρακολούθησα την εκπομπή σας “Γράμμα στην κ. Μέρκελ από ένα γουρουνάκι” και πραγματικά ήταν άκρως αποκαλυπτική. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να προβληθεί εκ νέου, μήπως και αντιληφθούν οι Έλληνες και Ελληνίδες την όλη κατάσταση», γράφει η Μαρία.

Το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» της Τετάρτης φαίνεται να «αφύπνισε» το τηλεοπτικό κοινό και όχι μόνο εξαιτίας της ώρας προβολής του. «Πραγματικά συγχαρητήρια για την εκπομπή σας. Πρέπει να ομολογήσω ότι όλο το βράδυ μετά την εκπομπή σας, δεν κοιμήθηκα σχεδόν καθόλου. Ταραγμένος από το γεγονός, ότι όλα αυτά που πολλοί από εμάς υποπτευόμαστε κατά καιρούς ότι μπορεί και να συμβαίνουν, βγήκαν τόσο τραγικά αληθινά. Ότι οι ξένες επενδυτικές τράπεζες, οι οίκοι αξιολόγησης και οι κυβερνήσεις άλλων χωρών έπαιζαν και παίζουν παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας, ήταν νομίζω αναμενόμενο. Αυτό που με τάραξε όμως περισσότερο είναι το γεγονός ότι και οι δικές μας κυβερνήσεις, οι πολιτικοί που εκλέγουμε εμείς, μας κορόιδευαν δεκαετίες τώρα για την οικονομική κατάστασή της χώρας μας και μας οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο, που πολύ φοβούμαι, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι μας, δεν θα έχει αίσιο τέλος», σχολιάζει στην ιστοσελίδα της εκπομπής ο Λούρδας Ε..

«Με αφορμή το ντοκιμαντέρ “Γράμμα στην καγκελάριο Μέρκελ από ένα γουρουνάκι” , θα ήθελα να επισημάνω ότι θέσατε κε Κούλογλου, την οικονομική κρίση στην σωστή της διάσταση. Δεν προκάλεσαν “οι τεμπέληδες Έλληνες” καμία διεθνή κρίση, ένας μοχλός του συστήματος ήμασταν και εμείς οι “τεμπέληδες Έλληνες”, πάνω στους οποίους επενδύσατε κα Μέρκελ και κερδίσατε, και τώρα πάλι στους “χρεοκοπημένους Έλληνες” θέλετε να επενδύσετε και να ξανάκερδίσετε», σημειώνει ο lambros, άλλος τηλεθεατής.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε το ενδιαφέρον Ελλήνων του εξωτερικού που επικοινώνησαν με τους συντελεστές της εκπομπής διατυπώνοντας το αίτημα να μεταφραστεί η εκπομπή στα αγγλικά προκειμένου να μπορέσουν να την προβάλουν στους τόπους διαμονής τους.

Γράφει ο Πάρης Μ., φοιτητής στο τμήμα International Relations & International Organization στο πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας: «Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την χθεσινή σας εκπομπή για την οποία θέλω να συγχαρώ την ομάδα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα. Όπως ανέφερα παραπάνω σπουδάζω στην Ολλανδία και πολλές φορές εγώ και οι υπόλοιποι έλληνες φοιτητές έχουμε αντιμετωπίσει συμπεριφορές παρόμοιες με εκείνες που η εφημερίδα Bild προωθεί».

«Καθώς παρακολουθούσα την εκπομπή σκέφτηκα ότι αυτός θα ήταν ένας πάρα πολύ καλός τρόπος να δείξω στους συμφοιτητές μου μια μεριά του ελληνικού προβλήματος από μια άλλη ματιά». Σκέφτηκα λοιπόν να διοργανώσω μια συζήτηση για το συμβαίνει στην Ελλάδα και για να συζητήσουμε τι δεν έχει ειπωθεί στους πολίτες ξένων χωρών για το δάνειο της Ελλάδας. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει μια τέτοια συζήτηση πιστεύω θα ήταν πιο εποικοδομητική αν είχε αφετηρία το τι ειπώθηκε στην εκπομπή σας», συνεχίζει ο Πάρης, ο οποίος σκέφτεται να προβάλει το «Γράμμα στην καγκελάριο Μέρκελ από ένα γουρουνάκι» στους Ολλανδούς και Γερμανούς κυρίως συμφοιτητές του στον κινηματογράφο του πανεπιστημίου όπου και φοιτά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ online στη web-tv του tvxs καθώς και στο www.rwf.gr.

Αυτή την Τετάρτη, το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» παρουσιάζει ένα νέο επίκαιρο ντοκιμαντέρ.

«Οι αντάρτες του διαδικτύου»: Μπορεί μια επανάσταση να ξεκινήσει από το διαδίκτυο; Μπορεί μια ιστοσελίδα να προκαλέσει το φόβο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα εξετάζει τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks και διερευνά το ρόλο που έπαιξε το διαδίκτυο στην εξάπλωση της επανάστασης στα Αραβικά κράτη.

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 23:00 στη ΝΕΤ.