Η πιο αιματηρή χρονιά της δεκαετίας ήταν το 2009 για τους δημοσιογράφους, σε όλο τον κόσμο, αφού σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (ΙΡΙ), 110 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, κατά τη διάρκεια άσκησης του επαγγέλματός τους.
«Ενώ το πέρασμα στη νέα χιλιετία συνοδευόταν με μεγάλη πρόοδο της τεχνολογίας, όταν αναφερόμαστε σε επί τούτου δολοφονίες δημοσιογράφων, επειδή ασκούν το επάγγελμά τους, είμαστε ακόμα βουτηγμένοι στη βαρβαρότητα» υπογραμμίζει ο συντάκτης της έκθεσης Αντονι Μιλς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αξιοσημείωτη είναι η τάση που παρατηρήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, όπου πολλοί δημοσιογράφοι έγιναν στόχοι σε ζώνες συγκρούσεων, όπως στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.
Οι Φιλιππίνες είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τα στατιστικά, με 38 δημοσιογράφους να έχουν σκοτωθεί μόνο μέσα στο 2009. Ακολουθεί το Μεξικό με 11 θανάτους και η Σομαλία με 9 θανάτους, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκονται το Πακιστάν, η Κολομβία, η Ρωσία και η Ονδούρα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >