«Σημαντικό μήνυμα, με αποκλειστικό παραλήπτη την Τουρκία», χαρακτηρίζουν αιγυπτιακά ΜΜΕ την επίσκεψη του προέδρου της χώρας Αντλί Μανσούρ στην Αθήνα.

Ads

«Πρόκειται για έξυπνη και θαρραλέα κίνηση του προέδρου. Η κοιμισμένη δύναμη της Αιγύπτου αρχίζει να λειτουργεί» σχολιάζει αιγύπτιος αναλυτής την ώρα που εν γένει τα ΜΜΕ της χώρας αναφέρουν πως «ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν διστάζει να παρεμβαίνει ωμά στις υποθέσεις της Αιγύπτου». 

«Είναι η πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου μετά την έγκριση του νέου Συντάγματος, και αποτελεί έκφραση της θέλησης του Καΐρου για την πολυεπίπεδη ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών» σημειώνεται επίσης.

Ο Αντλί Μανσούρ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, και κατόπιν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ads

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται η ενίσχυση των σχέσεων των δυο χωρών, η κατάσταση στη Συρία, αλλά και η οριοθέτηση της ΑΟΖ, για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.