Ένας άγριος μιντιακός «πόλεμος» μαίνεται εδώ και δύο μέρες στο διαδίκτυο μεταξύ του εκδότη της εφημερίδας «Documento» και διευθυντή της ιστοσελίδας «Το Κουτί της Πανδώρας», Kώστα Βαξεβάνη, από τη μία, και του ιδιοκτήτη του iefimerida.gr, Χρήστου Ράπτη από την άλλη, με το διάλογο να έχει πέσει σε επίπεδο «πεζοδρομίου».
Casus Belli στάθηκε κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», στο οποίο ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρεται στη συνεργασία του Χρήστου Ράπτη με τον εμπλεκόμενο στα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), Κυριάκο Γριβέα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λίγο μετά τα θαλασσοδάνεια που ο Γριβέας φέρεται να πήρε από το ΤΤ, η εταιρεία του New Media Network Synapsis SA έβγαλε στον αέρα το iefimerida.gr, το οποίο στη συνέχεια ανέλαβε επισήμως, ένα μέλος του ΔΣ της, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της, Χρήστος Ράπτης.
Στο δημοσίευμα απάντησε με πλήθος χαρακτηρισμών ο Χρήστος Ράπτης, αφήνοντας από πλευράς του αιχμές για τις εκδοτικές σχέσεις Βαξεβάνη – Καλογρίτσα.
Δείτε το χρονικό της κόντρας:
Το δημοσίευμα απ’ το «Docoumento»:
Το “φαινόμενο” iefimerida.gr και οι σχέσεις Ράπτη – Γριβέα
Όταν ο εμπλεκόμενος στα σκάνδαλα του 9.84 Κυριάκος Γριβέας συνάντησε διαδικτυακά τον δημοσιογράφο Χρήστο Ράπτη
Τι σχέση μπορεί να έχει ο κατηγορούμενος για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κυριάκος Τριβέας με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα iefimerida.gr και τον δημοσιογράφο Χρήστο Ράπτη; Εάν σκεφτεί κανείς ότι στο ΔΣ της εταιρείας που τρέχει τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα συμμετείχαν το 2011 ο κ. Γριβέας με τον κ. Ράπτη, τότε η σχέση τους είναι κάτι περισσότερο από φιλική.
Το 2009 ήταν καλή χρονιά για τον Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα. Μέσω της εταιρείας τους C&C International φέρονται να έλαβαν δύο ομολογιακά δάνεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, συνολικής αξίας 17 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δόθηκαν δίχως επαρκείς εξασφαλίσεις, ενώ φέρονται επίσης να έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως. Από τα 17 εκατ. ευρώ, τα 15 δαπανήθηκαν από το ζεύγος Γριβέα όχι για τον σκοπό που τους είχαν χορηγηθεί, αλλά για την εξαγορά τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών, που είχαν όμως αρνητική θέση. Το ζεύγος Γριβέα βαρύνεται όμως και με κάτι ακόμη, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο. Το ΤΤ είχε συστήσει την εταιρεία Postbank Green Institute από κοινού με τη C&C International.
Η τελευταία φέρεται μάλιστα να κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από το ΤΤ, ο οποίος όμως δεν ήταν ο μοναδικός. Τον Οκτώβριο του 2010 η νέα εταιρεία έλαβε άλλο δάνειο από το ΤΤ ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Η διαφορά αυτού του δάνειου ήταν ότι τα χρήματα φέρονται να διατέθηκαν μέσω τιμολογήσεων για διαφημιστικές προβολές, συνέδρια κ.λπ. σε άλλες εταιρείες του ζεύγους.
Την ίδια περίοδο, ο κ. Γριβέας φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento να σύναψε δύο συμβάσεις με τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, συνολικού ύψους 1,183 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια, το ζεύγος Γριβέα εμφανίζεται για δύο χρόνια, το 2009 και το 2010, να λαμβάνει ζεστό χρήμα ύψους 20,6 εκατ. ευρώ, για τα οποία σήμερα έχουν ασκηθεί σε βάρος του κατηγορίες. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλό ποσό, με το οποίο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει αρκετές από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Ενα χρόνο μετά, το 2011, έκανε την εμφάνισή της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα iefimerida.gr. Ως εκδότρια εταιρεία ήταν η New Media Network Synapsis SA, συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα. Μαζί με τον κατηγορούμενο για τα θαλασσοδάνεια του ΤΤ συμμετείχε στο ΔΣ της εταιρείας τον Ιούνιο του 2011 ο Χρήστος Ράπτης. Ο μεν Γριβέας ως εκτελεστικό μέλος, ο δε Ράπτης ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Είναι άγνωστο εάν τα χρήματα τα οποία δαπανήθηκαν για την iefimerida.gr προέρχονταν από τις επίμαχες συμβάσεις. Οπως άγνωστη είναι και η σχέση του Χρήστου Ράπτη με τον Κυριάκο Γριβέα στο ευρύ κοινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο κ. Γριβέας απασχόλησε την κοινή γνώμη με την εμπλοκή του στην υπόθεση του ΤΤ, η σχέση του με την iefimerida.gr και τον Χρήστο Ράπτη ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε, παρά το γεγονός ότι τα διάφορα δημοσιεύματα της εποχής αναφέρθηκαν εκτενώς στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Ο κ. Γριβέας φέρεται να αποχωρεί από το ΔΣ της New Media Network Synapsis SA. Αντίθετα, ο μέχρι και σήμερα αρθρογράφος της iefimerida.gr Χρήστος Ράπτης παρέμεινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.
Το μυστικό της επιτυχίας της ιστοσελίδας
Η iefimerida.gr χαρακτηρίστηκε από αρκετούς «φαινόμενο» στον χώρο του διαδικτύου. Οχι τόσο για το ποιοτικό της περιεχόμενο όσο για τη γρήγορη άνοδό της σε ό,τι αφορά την κατάταξη από άποψη επισκεψιμότητας αλλά και τον τρόπο παρουσίασης της ειδησεογραφίας. Πομπώδεις τίτλοι, υπερβολή που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της παραποίησης, με ολίγη πολιτική τοποθέτηση και μπόλικο λάιφ στάιλ ήταν η συνταγή που ακολούθησε προκειμένου να κερδίσει όλο και περισσότερα κλικ. Ιδιαίτερη αδυναμία φαίνεται ότι έχει στον Αδωνη Γεωργιάδη, τα tweets και τις δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί συχνά πυκνά με θετική διάθεση. Αντίθετα, σε άλλες περιπτώσεις η κριτική που ασκεί μπορεί να χαρακτηριστεί ότι αγγίζει τα όρια της εμπάθειας.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της iefimerida.gr αποκτήθηκε από τον κ. Γριβέα το 2011. Συστάθηκε αρχικά το 2007 στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών της Νομαρχίας Αθηνών με την επωνυμία Λιβάνης Οργάνωση Συνεδρίων Ανώνυμη Εταιρεία και διακριτικό τίτλο Livanis Professional Congress Organisers.
Σκοπός της ήταν μεταξύ άλλων «η οργάνωση και επιμέλεια διεξαγωγής συνεδρίων, συμποσίων, ημερίδων και εκθέσεων», η «παραγωγή πάσης φύσεως εκδόσεων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή», όπως επίσης και «ο σχεδιασμός ιστοσελίδων στο διαδίκτυο».
Το μετοχικό κεφάλαιο της ανερχόταν σε 60.000 ευρώ, ενώ στο ΔΣ της εταιρείας συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Ηλίας Λιβάνης, γιος του Αντώνη Λιβάνη και ιδιοκτήτης των εκδόσεων Λιβάνη και του περιοδικού «Επίκαιρα», όπως επίσης και η αδερφή του Γιώτα. Η εταιρεία παρέμεινε στα χέρια της οικογένειας Λιβάνη μέχρι και τον Μάρτιο του 2011, όταν αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού της και η μετονομασία της σε New Media Network Synapsis SA. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη νέα εταιρεία ορίστηκε με πενταετή θητεία ο επιχειρηματίας Κυριάκος Τριβέας. Λίγο μετά, εξεδόθη από τη συγκεκριμένη εταιρεία η iefimerida.gr.
Με χαρακτηρισμούς όπως «γιγαντάκο Μπαξεβάνη» και «Ρομπέν των ΣΥΡΙΖΟδιαπλεκόμενων», ο Χρήστος Ράπτης αποφάσισε να απαντήσει στον δημοσιογράφο – ή όπως ο ίδιος γράφει «να τον γλεντήσει», με βολές για τις σχέσεις του με τον Καλογρίτσα. Προανήγγειλε επίσης «ραντεβού» στα δικαστήρια.
Το κείμενο του Χρήστου Ράπτη:
Ακου γιγαντάκο Βαξεβάνη!
Φαίνεται ότι ο Κωστάκης ο Μπαξεβάνης που βλέπει τη φυλλάδα του να πατώνει κυκλοφοριακά (πήγαινε για 150.000 φύλλα την εβδομάδα και με το ζόρι κρατιέται λίγο πάνω από τα 10.000 φύλλα χωρίς καπέλο και χωρίς να έχει δει ακόμα τον πάτο), χάνει την ψυχραιμία του και γράφει αγυρτείες, νομίζοντας ότι αποκαλύπτει τα απόκρυφα μυστικά του iefimerida.
Ενώ στην πραγματικότητα πουλάει φούμαρα και στα δικαστήρια που θα τον πάμε θα δει τα δικά μας απόκρυφα, θα τα κάνει όλα γαργάρα και θα κάνουμε όλοι εδώ στο iefimerida διακοπές το καλοκαίρι με τα λεφτά που θα του πάρουμε.
Στην αρχή σκέφτηκα να μην απαντήσω στις γελοιότητές του. Τι «διάλογο» να κάνεις με ένα βόθρο, αλλά τελικά λέω να τον γλεντήσω και να φτιάξω τη διάθεση των αναγνωστών μας με τα έργα και τις ημέρες του Κωστάκη του Μπαξεβάνη.
Μάλλον τον έτσουξε το δημοσίευμά μας για τα 300 ευρώ που δίνει στις γαλέρες του στους εργαζόμενους του προσπαθώντας και από πάνω να τους πείσει ότι θα τους αλλάξει τη ζωή.
Και επειδή η δημοσιογραφία και ο Μπαξεβάνης είναι δύο κόσμοι που δεν συναντήθηκαν και δεν θα συναντηθούν ποτέ επινόησε τον Γριβέα και την βραχύβια συνεργασία που είχα μαζί του όταν ξεκίνησα το 2011 το iefimerida.gr με 9 εργαζομένους και 12.000 ευρώ κεφάλαιο που πήρα δανεικά από ένα φίλο.
Για να ξέρεις λοιπόν Κωστάκη και να μην γράφεις γελοιότητες, με τον Γριβέα συνεργάστηκα επαγγελματικά για μερικούς μήνες από τον Μάρτιο του 2011, όταν βγήκε το site στον αέρα, έως τον Νοέμβριο του 2011 (Δείτε το ΦΕΚ με το ΔΣ της εταιρείας από 16/11/2011), οπότε ο Γριβέας αποχώρησε από το site, έχοντας ήδη εγκατασταθεί στο Λονδίνο.
Δες το ΦΕΚ να ξεστραβωθείς, αν και είμαι βέβαιος ότι το ήξερες και το απέκρυψες νομίζοντας ότι θα δημιουργήσεις εντυπώσεις.
Ο Γριβέας λοιπόν έφυγε το 2011 (και όπως θα πληροφορηθούν -με στοιχεία- στην αγωγή που στέλνω για μποναμά οι δικηγόροι σου, και όχι με αέρα κοπανιστό όπως κάνεις εσύ), αφήνοντας μου χρέη που έκανα χρόνια να ξεπληρώσω. Αυτά είναι γνωστά πράγματα στην πιάτσα και θα στα έλεγαν αν ρώταγες. Πριν από εσένα Κωστάκη, με έψαξαν οι πολιτικοί σου προϊστάμενοι και δεν βρήκαν τίποτα. Τα απόκρυφά μου βρήκαν, αυτά που θα δεις και εσύ στα δικαστήρια.
Σου θυμίζω λοιπόν ότι ο Γριβέας πήρε το δάνειο το 2009 και μέχρι το 2011 που συνεργαστήκαμε δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Εκτός και αν έπρεπε να κάνω τη δημοσιογραφία της χαρτορίχτρας που κάνεις εσύ και να μαντέψω, ότι η εταιρεία του Γριβέα θα χρεοκοπούσε λόγω της κρίσης και δεν θα μπορούσε ο άνθρωπος να αποπληρώσει τα δάνειά του. Μέχρι και τον Ιούλιο του 2011 που αποχώρησε από το site ο Γριβέας δεν είχε τίποτα το μεμπτό.
Εσύ όμως που συνεταιρίστηκες με τον Καλογρίτσα για να βγάλεις τη φυλλάδα που ειδικεύεται στην ψευδολογία, ήξερες πολύ καλά τις μέρες και τα έργα του μέγα φοροφυγά, μπροστινού πολλών κυβερνήσεων (και του ΣΥΡΙΖΑ), και συνομιλητή του Τρομπούκη και του Βλαστού. Με τον βαρυποινίτη Βλαστό δεν συνομιλούσε ο Καλογρίτσας στο τηλέφωνο από τον Κορυδαλλό και τον αποκαλούσε γιγαντάκο του, αγάπη του, παιδί του; Και ο Βλαστός δεν ήταν αυτός όπως καταγράφηκε η τηλεφωνική τους συνομιλία από τον κοριό της ΕΥΠ που αποκαλούσε τον Καλογρίτσα «πατέρα» του; Ευλόγως δεν μπορώ να αναρωτηθώ και εγώ αν με τον Βλαστό έχετε τον ίδιο «πατέρα», αφού ο συνεταίρος σου σε βοήθησε να βγάλεις τη φυλλάδα και να κοροϊδεύεις την κοινωνία και να συκοφαντείς όποιον μιλάει ελληνικά;
Εσύ Κωστάκη Μπαξεβάνη δεν διάβασες το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ που έγραφε ότι ο Καλογρίτσας για να φοροδιαφεύγει παρίστανε ότι ζούσε με 300 ευρώ το μήνα ενώ είχε στις τράπεζες εκατομμύρια ευρώ; (Την ταρίφα αυτή των 300 ευρώ για τους εργαζόμενους από εκεί την εμπνεύστηκες;). Δεν διάβασες Κωστάκη Μπαξεβάνη πριν συνεταιριστείς με τον Καλογρίτσα ότι ελέγχεται για φοροδιαφυγή ύψους 32,8 εκατομμυρίων ευρώ; Και καλά δεν διάβασες, δεν άκουσες ότι το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει ότι ο Καλογρίτσας πήρε δάνειο 77 εκατομμυρίων ευρώ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ από την Τράπεζα Αττικής; Να δούμε πότε και αν θα τα γυρίσει. Να μην αναρωτηθώ και εγώ αν τα λεφτά που βρήκες για την εφημερίδα σου δεν είναι γνωστό αν προέρχονται από φοροδιαφυγές και θαλασσοδάνεια; Ή από τα άλλα 8 εκατομμύρια ευρώ που πήρε πάλι από την Τράπεζα Αττικής για να καπαρώσει την άδεια για τα «βοσκοτόπια TV»;
Ο συνεταίρος σου και εκδότης της φυλλάδας σου δεν είναι ο Καλογρίτσας που πήρε τηλεοπτική άδεια με μαϊμού βοσκοτόπια και γελούσε το πανελλήνιο και στο τέλος αναγκάστηκε η κυβέρνηση να τον αποσύρει γιατί έγιναν όλοι μαζί ρόμπα;
Και θα έπρεπε εσύ ο «Ρομπέν των ΣΥΡΙΖΟδιαπλεκόμενων» να μας εξηγήσεις πώς συνεργάζεσαι με φοροφυγάδες που έχουν πάρε δώσε με βαρυποινίτες και πήραν δάνεια επί ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως να αναρωτηθώ και εγώ πώς εσύ που κατήγγειλες τον συγχωρεμένο τον Βγενόπουλο και παριστάνεις τον απολογητή της διαφάνειας και της αντιδιαπλοκής συνεργάζεσαι με όλους αυτούς;
Εσύ δεν ήσουν Κωστάκη Βαξεβάνη που όταν έβγαλες τη λίστα Λαγκάρντ το πρώτο πράγμα που έκανες ήταν να προσπαθήσεις να λουφάρεις το όνομα του τότε αφεντικού σου και σε πήραν χαμπάρι και έγινες ρόμπα ξεκούμπωτη;
Εσύ γιγαντάκο Κωστάκη που πολεμούσες τον Βενιζέλο με τον πιο χυδαίο τρόπο δεν ήξερες ότι όταν ο Βενιζέλος ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και υπουργός Οικονομικών τον έγλυφε πατόκορφα ο συνεταίρος σου ο Καλογρίτσας; Και του έλεγε «Βαγγέλη μου, ζω μόνο για σένα και ευτυχώς που υπάρχεις και εσύ και σώθηκε η χώρα»; Και τον εγκατέλειψε επειδή δεν του έδωσε δουλίτσες και μετά ήθελε ο Καλογρίτσας να κάνει τον Σπίρτζη αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και τελικά τον πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ;
Εσύ γιγαντάκο Κωστάκη Μπαξεβάνη δεν ήσουν διευθυντής ενημέρωσης (και παχυλά αμειβόμενος) στην τηλεόραση του επιχειρηματία Γιάννη Καραγιώργη που ζήτησε η Ιντερπόλ την έκδοσή του στην Ολλανδία για απάτη; Πώς γίνεται ένας ρεπόρτερ της δικής σου κλάσης να μην έχει προβλέψει ότι θα κυνηγούσαν το πρώην αφεντικό σου για απάτη στην Ολλανδία;
Εσύ δεν έμαθες ότι ο Σπίρτζης έκοψε την Εθνική Οδό Πάτρας-Πύργου σε οκτώ κομμάτια και τα τρία τα έδωσε στον εκδότη σου τον Καλογρίτσα; Μήπως από αυτά πληρώνετε τη φυλλάδα σας;
Εγώ όπως βλέπεις μιλάω με ονόματα, διευθύνσεις και στοιχεία και όχι με ψέμματα. Και τι φταίμε εμείς βρε Κωστάκη που ήθελες να γίνεις και εκδότης και πάτωσες και έχεις φλομώσει την αγορά στα καπέλα;
Και επειδή στην χαζοχαρούμενη, γυμνή από περιεχόμενο φυλλάδα σου κάνεις τις γνωστές χωριάτικες εξυπνάδες, εγώ στον ΑΘΗΝΑ 9,84 έπαιρνα 1.500 ευρώ όταν εσύ κονομούσες χοντρά (δείτε τις αμοιβές που έπαιρνε στην ΕΡΤ) επί Γιώργου Παπανδρέου στην ΕΡΤ με εκείνες τις ταξιδιωτικές κουταμάρες που δεν τις έβλεπε ούτε η μάνα σου.
Τρέχα λοιπόν να κάνεις μαγκιές και εκβιασμούς εκεί που σε παίρνει γιατί κάτι μαχαλόμαγκες σαν και εσένα εδώ στο iefimerida τους έχουμε για πρωινό.
Να δούμε τώρα τι θα λες στις τράπεζες και στις διαφημιστικές που πήγαινες και τους έλεγες ότι θα πουλάς 150.000 φύλλα την εβδομάδα, όταν σε λίγο με τη φυλλάδα σου θα τυλίγουν ψάρια στο λιμάνι.
Εχεις καταντήσει τόσο αστείος που σήμερα στη φυλλάδα σου οι μόνες διαφημίσεις που έχεις είναι κρατικές και μία πολυεθνικής φαρμακευτικής.
Εσύ ο τιμητής της αριστερής ηθικής που κατήγγειλε τη διαπλοκή των ΜΜΕ με τις τράπεζες και το κράτος τώρα ζεις με κρατικές διαφημίσεις που σου δίνουν για να βρίζεις τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ.
Και πες στο συνέταιρό σου τον μπάρμπα-Χρήστο Καλογρίτσα που είναι γνωστός χουβαρντάς να σου δώσει κανένα φράγκο να δώσεις στα παιδιά που θέλεις να τα προσλάβεις με 330 ευρώ μεικτά και προσπαθείς να τα πείσεις ότι θα αλλάξει η ζωή τους.
Κι αν είσαι μάγκας σε προκαλώ να δώσουμε τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς στη δημοσιότητα για να δούμε ποιος έχει και ποιος δεν έχει λεφτά, για να μην κοροϊδεύουμε την κοινωνία.
Αυτά για σήμερα και ραντεβού στα δικαστήρια Κωστάκη Μπαξεβάνη γιγαντάκο, «αδερφούλη» του Βλαστού!
ΥΓ: Για τα δημόσια έργα του αφεντικού σου θα γράψεις τίποτα;
Εναν Τοξότη που έχει πάρει όλα τα έργα της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ τον ξέρεις; Και τι σχέση έχει με το αφεντικό σου;
Σκληρή ήταν σε ανάλογο ύφος η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη, που έγραψε στο «Κουτί της Πανδώρας» απευθυνόμενος στον Χρήστο Ράπτη: «Η προσπάθειά σου να με γράψεις στα “απόκρυφά” σου καταλαβαίνεις πως δεν έχει αντικείμενο. Πρέπει να έχεις απόκρυφα τέτοιας χρήσης».
Η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη:
Αφού Χρήστο Ράπτη αποφάσισες να μου επιτεθείς δημόσια, αντί να απαντήσεις απλώς στο δημοσίευμα του Documento και στο ερώτημα αν ήσουν συνέταιρος του Γριβέα, μου δίνεις και μένα το δικαίωμα να σου απαντήσω.
Αφού σε «άκουσα» λοιπόν, το πρώτο μου συμπέρασμα είναι πως, όσα χρόνια και να περάσουν, δεν πρόκειται ποτέ να μάθεις να γράφεις. Ακόμη και σε νηφαλιότητα, δεν μπορείς να βάλεις δυό κουβέντες τη μια δίπλα στην άλλη, για να πεις κάτι.
Θεωρητικά ακόμη και ο τεμπέλης και ο αργόμισθος, κάποια στιγμή με την τριβή με το επάγγελμα, μαθαίνουν στοιχειωδώς να γράφουν και να γίνονται αποδεκτοί από κοινό πέραν της «πατσαβούρας της Βέρμαχτ». Μπορεί να μη μάθουν «ανάγνωση και γραφή» γενικά, αλλά κρατούν τα προσχήματα, δηλαδή δεν αποκαλούν τον Βαξεβάνη , «Μπαξεβάνη» θεωρώντας πως (και) δια αυτής της στρέβλωσης τον αποδομούν. Το τρυκ αυτό του «Μπαξεβάνη» το χρησιμοποίησε ο συνταγματολόγος της καρδιάς σου, Βαγγέλης Βενιζέλος και όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά μόνο εσύ του έμεινες πια αρωγός και συμπαραστάτης, βάζοντάς του καμιά δήλωση να θυμίζει πως υπάρχει και αυτός.
Να σου πω μόνο πως αν θέλεις να επεκταθείς και σε άλλες γυμνασιακού τύπου υποτιμήσεις, (τελικώς τα γαλλικά πανεπιστήμια δεν κατάφεραν να αναβαθμίσουν ούτε το επίπεδό σου ούτε τα κολυβογράμματά σου) κάποιοι της φάρας σου με αποκάλεσαν «κοντό» ενώ υπάρχει και το «υπέρβαρος» μια που οφείλω να ομολογήσω έχω βάλει κάτι κιλά. Μέχρι εδώ φαντάζομαι πως όσα σου γράφω τα καταλαβαίνεις, αν και θα φροντίσω να χρησιμοποιώ μικρότερες προτάσεις μην και μπερδευτείς (σε νηφαλιότητα πάντα).
Σε έπιασε ο καημός για το πόσα φύλλα πουλάει το Documento. Δεν καταλαβαίνω όμως, αφού δεν πουλάει, γιατί χρειάστηκε να πληρώσεις διαφήμιση στο διαδίκτυο για να προωθήσεις το άρθρο σου εναντίον μου; Για να αποσβέσεις τη ζημιά από μια ανύπαρκτη εφημερίδα; Σημασία όμως για μένα δεν έχει να πουλάω μόνο, αλλά και να μην πουλιέμαι.
Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Το Documento, έγραψε πως το iefimerida.gr, ήταν μια κοινή επιχείρηση του υπόδικου Κυριάκου Γριβέα και δική σου. Απ’ ό,τι βλέπω στην απάντησή σου παραδέχεσαι πως από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο 2011 ήσουν συνέταιρος του Γριβέα. Άρα τι ανακριβές γράψαμε; Αν και το ΦΕΚ που παραθέτεις δείχνει ποιοί ήταν στο ΔΣ της εταιρείας και όχι ποιοί ήταν μέτοχοι, εμείς αποδεχόμαστε την απάντησή σου, η οποία επιβεβαιώνει πως ήσασταν μέτοχοι και οι δύο. Τώρα ποιός έφαγε λεφτά από ποιόν μεταξύ σας , δεν μας αφορά. Μας αφορά όμως (και αφορά και την Εισαγγελία) αν τα χρήματα που δόθηκαν για την κοινή σας επιχείρηση, προέρχονται από τα δάνεια του ΤΤ, τα οποία (σύμφωνα με τους εισαγγελείς) έκανε με κομπίνα προσωπική του περιουσία ο Γριβέας. Φαντάζομαι πως καταλαβαίνεις ως εδώ, αν και είμαι σίγουρος πως κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις.
Έντεχνα στο άρθρο που συνέταξες με τα κολυβογράμματα Παρισίων, κάνεις αυτό που έκανες επί μήνες. Μιλάς για τον εκδότη της εφημερίδας Γιάννη Καλογρίτσα και του προσάπτεις πράγματα που αφορούν τον Χρήστο Καλογρίτσα. Για δρόμους, για γιοφύρια, για δάνεια. Αυτή η λαθροχειρία, δεν είναι μια δημοσιογραφική ανεντιμότητα, αλλά μια στοχευμένη επιχείρηση στην οποία επιδόθηκαν τα ΜΜΕ σαν και του λόγου σου, στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Αν έχεις λοιπόν στοιχεία για τον Γιάννη Καλογρίτσα, να τα πας στον εισαγγελέα όπως έλεγε και ο φίλος σου Σημίτης, πριν γίνει φίλος σου ο Γιώργος Παπανδρέου και μετά υποκύψεις στο πολιτικό βάρος του Βενιζέλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη για να καταλήξεις φίλος της «πατσαβούρας της Βέρμαχτ». Αν το κάνεις, σε διαβεβαιώ πως θα το καλύψω δημοσιογραφικά.
Μετά το άρθρο σου, αναζήτησα εναγωνίως αν έχεις γράψει κάτι στο site σου, γιατί εκτός του Χρήστου Καλογρίτσα, το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει εντοπίσει πρόβλημα στον Αλαφούζο, τον Κοντομηνά και (τι θυμήθηκα τώρα τον άλλο μέντορα του site σου) το συγχωρεμένο τον Βγενόπουλο. Δεν βρήκα λέξη. Ούτε για τον Ψυχάρη και τις ποινικές διώξεις, για να μη θυμηθώ άλλες περιπτώσεις. Στο δικό μου site, θα βρεις για όλους.
Να πάμε τώρα στα ακόμη πιο δύσκολα. Επειδή μιλάς για αγωγές και επειδή τυγχάνει να έχω καμιά 60αριά στην πλάτη μου, από αυτούς τους οποίους αγιογραφείς στο site σου και τυγχάνουν και χορηγοί σου (με την καλή έννοια το λέω), θα μου επιτρέψεις να έχω μεγαλύτερη εμπειρία από ‘σένα. Η εμπειρία λοιπόν λέει πως σε δύο τουλάχιστον σημεία όσων θυμωμένα γράφεις, αυτό στο οποίο μιλάς για «εκβιασμούς» μου και το άλλο για τους «μισθούς» μου στην ΕΡΤ, μάλλον θα χρειαστεί να πληρώσεις. To πρώτο το καταλαβαίνεις και εσύ. Το δεύτερο, τόλμησε να το γράψει ο Φιλιππάκης της Espresso και καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 9 μήνες φυλακή. Ενώ το ήξερες λοιπόν, το έγραψες για να συκοφαντήσεις. Όπως θα σου πουν και οι δικηγόροι σου, στοιχειοθετείται δόλος. Βλέπεις η προσπάθειά σας να με ισοπεδώσετε, έχει και τα καλά της.
Πάμε τώρα στα πολύ πολύ δύσκολα. Πραγματικά ο όρος δημοσιογραφία, όπως τον εννοείς εσύ, και εγώ, δεν θα συναντηθούμε ποτέ. Σε όλη μου την πορεία είμαι στη δημόσια θέα. Την άποψή μου και τον τρόπο που δημοσιογραφώ, τον ξέρει ο καθένας. Φυσικά κάποιοι συμφωνούν και κάποιοι άλλοι (σίγουρα πάντως τα λαμόγια) διαφωνούν. Δεν χρησιμοποιώ κώλους για να κάνω site, δεν πλασάρω τα hoax του διαδικτύου ως ειδήσεις, δεν εξασφαλίζω κλικς με βρομιές και συκοφαντίες. Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως αυτό που κάνεις εσύ απαιτεί μια κάποια ικανότητα (όχι Παρισίων, αλλά κάποια). Όπως ικανότητα είναι και να γνωρίζεις συστηματικά, ποια πλευρά του ψωμιού έχει το βούτυρο. Αλλά δεν είναι δημοσιογραφία.
Καταλαβαίνω την αντιπάθειά σου στο πρόσωπο και τη δημοσιογραφία που εκπροσωπώ. Αλλά έχω το πλεονέκτημα να μπορώ να σας βαράω γιατί δεν έχω σκελετούς στη ντουλάπα. Δεν έχω καταναλώσει «διαφήμιση» εκατομμυρίων του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν συμμετείχα στο παρτυ των διαφημίσεων από τις τράπεζες όταν έκλεβαν τον κόσμο. Α, τώρα που είπα «πάρτυ», στο πάρτυ του 9,84 , ο μισθός σου δεν ήταν 1.500 ευρώ που γράφεις, αλλά 2.250. Και φυσικά σημασία δεν έχει πόσο έπαιρνες, αλλά το γιατί τα έπαιρνες. Τα έπαιρνες για να δουλεύεις; Γιατί η Εισαγγελία ψάχνει αν οι 280 υπεράριθμοι δημοσιογράφοι, δούλευαν πραγματικά.
Τώρα το αν το Documento δίνει 300 ευρώ το ξέρεις φαντάζομαι ως υπεύθυνος προπαγάνδας ενός συστήματος, που χρόνια τώρα κάνει το άσπρο μαύρο και άμα χρειαστεί τον φτωχό ως υπεύθυνο της φτώχειας του. Μια κυρία «κατήγγειλε» πως ΘΑ δούλευε με 300 ευρώ. Το ανέβασες στο site και φρόντισες για τη δολοφονία χαρακτήρα μου. Είναι σαν να λέω πως κάποιος μου κατήγγειλε πως πούλαγες 700 χιλιάδες το site σου στον ΣΥΡΙΖΑ, για να γίνει από αντιπολιτευτικό, κυβερνητικό και εγώ να κάνω θέμα γι’ αυτό υιοθετώντας τις καταγγελίες. Το πούλαγες Χρήστο Ράπτη αποτιμώντας 700.000 την κωλοτούμπα;
Για να μην γράφω πολλά. Άσε τους λεονταρισμούς για τους προσωπικούς μας λογαριασμούς. Στο «όλον» ΠΑΣΟΚ που ήσουν, τα τερτίπια αυτά τα χρησιμοποιούσε ο Τσοχατζόπουλος. Άλλωστε όπως λέει μια κινέζικη παροιμία «πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί να συμβεί». Οι δικοί σου λογαριασμοί, μάλλον θα ανοίξουν γιατί μετά το δημοσίευμα, η Εισαγγελία έχει υποχρέωση να ελέγξει, αν το μαύρο χρήμα Γριβέα, διοχετεύτηκε στην κοινή σας εταιρεία την επίμαχη περίοδο. Αν δηλαδή το iefimerida.gr προέρχεται από τους λογαριασμούς Γριβέα που έκλεψαν τις τράπεζες.
Καταλαβαίνω και τη δική σου οργή και των υπόλοιπων. Παιδιά του συστήματος, έμμεσοι μέτοχοι της εξουσίας, δεν μπορείτε να κατανοήσετε πώς ένας τύπος και μια ομάδα ανθρώπων, τα βάζουν με όλους. Το θεωρείτε αφύσικο, γιατί η φύση σας είναι η προσαρμοστικότητα στις ανάγκες του συστήματος.
Το ποιός είναι ο καθένας μας είναι ορατό. Δημοσιογραφώ με ονόματα και διευθύνσεις όχι με «ποιά φαρμακευτική εμπλέκεται σε σκάνδαλο» για να την εμφανίσω μετά από δύο μέρες μυστηριωδώς με όνομα όπως κάνεις εσύ. Παίρνω την ευθύνη για όσα γράφω έχοντας απέναντι όχι τόσο τους τύπους που θίγω, αλλά δημοσιογράφους σαν και σένα. Βασιλικότερος του βασιλέως και προθυμότερους των αυλοκολάκων.
Η προσπάθειά σου να με γράψεις στα «απόκρυφά» σου καταλαβαίνεις πως δεν έχει αντικείμενο. Πρέπει να έχεις απόκρυφα τέτοιας χρήσης. Αν κάνω λάθος, πες μου ένα θέμα που αποκάλυψες στη ζωή σου, κάποιον που έστειλες στον εισαγγελέα, μια περίπτωση που η γραφίδα σου και οι θέσεις σου αναστάτωσαν την κοινωνία με σκοπό να τη φτιάξουν. Τίποτα λέω εγώ. Άρα τα απόκρυφά σου είναι μάλλον «μόνο για να τα ξύνεις» όπως λέει ο παλιός σου φίλος ο Θέμος.
Χρήστο Ράπτη οι καιροί άλλαξαν. Τις ελάχιστες ώρες που είσαι νηφάλιος, δεν μπορείς να το αντιληφθείς και κάνεις προβολές του εαυτού σου. Πως οι άλλοι είναι σαν και σένα. Δεν είναι. Αν έχεις καημό με το Documento, όπως έχουν πολλοί, σε ενημερώνω πως ήρθε για να μείνει. Γιατί είναι ανάγκη να ξεμπροστιάζει τύπους σαν κι εσένα. Τις προσπάθειες να γίνει η κοινωνία ένας αχταρμάς με κώλους, αθλιότητες, πονηρές βρομιές όπως το site σου. Γι’ αυτό θα μείνει. Μην σε εξαπατά η αναγνωσιμότητα στο site σου. Δεν είναι δικιά σου, είναι του κώλου.
ΥΓ. Για όσους δημοσιεύσουν αυτή την επιστολή (αμφιβάλω αλλά λέμε τώρα) ως κόντρα Βαξεβάνη με Ράπτη, να τους ενημερώσω πως δεν έχει νόημα αυτή η οπτική. Είναι η κόντρα δύο αντιλήψεων για τη δημοσιογραφία και την κοινωνία. Προφανώς η μία πλευρά είναι του βουτύρου που γράφω παραπάνω.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >