Σε ποιον δεν αρέσουν οι αγκαλιές; Άλλωστε η θεραπευτική της αξία έχει διαπιστωθεί από τους επιστήμονες εδώ και χρόνια. Οι αγκαλιές είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας, και ένας τρόπος για να συνδεθούμε στο βαθύτερο επίπεδο με έναν άλλο άνθρωπο και να δείξουμε ενσυναίσθηση και φροντίδα. Θα πληρώνατε όμως 73 ευρώ για κάνετε αγκαλιές με έναν εντελώς άγνωστο για μία ώρα;

Ads

Η Rebekka Mikkola ασχολείται με την θεραπευτική αγκαλιά τα τελευταία χρόνια και είναι ιδρύτρια της Nordic Cuddle. Κατάγεται από την Φινλανδία έναν λαό που δεν κάνει πολλές αγκαλιές και δεν αγγίζεται τόσο, όσο κάποιοι πιο νότιοι.

«Η Mikkola κρατάει το χέρι μου όταν μιλάμε. Στη συνέχεια δοκιμάζουμε μια αγκαλιά, χαϊδεύει την πλάτη μου και προχωρούμε προς το κρεβάτι.  Εκεί δοκιμάζουμε διάφορες στάσεις, όπως το να βάλει το κεφαλή της στο στήθος μου και το αντίστροφο. Υπάρχει πλήρης πίεση των σωμάτων, εμπλοκή ποδιών και μασάζ με τα δάχτυλα. Είναι πολύ οικείο, αλλά και περίεργο ταυτόχρονα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το κάνεις με έναν άνθρωπο που γνώρισες πριν 20 λεπτά», αναφέρει ο Rhik Samadder στον Guardian.

Η αφή είναι η πιο ισχυρή αίσθηση μας, καθώς καταγράφει τις φυσικές πράξεις σε σχέση με το σώμα μας και συνήθως εκμεταλλεύεται και τις άλλες αισθήσεις. Δυστυχώς όμως στις μέρες μας είμαστε κάπως επιφυλακτικοί με αυτή μας την αίσθηση.

Ads

Η Mikkola πιστεύει ότι διακινδυνεύουμε να στιγματίζουμε την «πλατωνική αφή», η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και αυξάνει την εμπιστοσύνη, την ενσυναίσθηση και την ευημερία. Η ερωτική επαφή προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης οξυτοκίνης και ενισχύει τη σεροτονίνη, ενώ παράλληλα μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.«Είναι απίστευτα χαλαρωτικό. Καθώς είμαστε αγκαλιά, μιλάμε για ακαδημαϊκές έρευνες και διάφορα άλλα θέματα. Το πρόβλημα είναι ότι να πέφτω σε αυτό που ονομάζει «κόμμα αγκαλιάς», μιας κατάσταση δηλαδή στην οποία το σώμα χαλαρώνει τελείως, ο εγκέφαλος λειτουργεί πιο αργά και δυσκολεύεσαι να συντάξεις ολοκληρωμένες προτάσεις.

Κάθε συνεδρία ξεκινά με μια συζήτηση κατά την οποία η Mikkola ρωτάει κάποια πράγματα για το ιστορικό του πελάτη και τη σχέση του με την επαφή. Ανάλογα με τις απαντήσεις του κάθε πελάτη, επιλέγει με ποιον θα προχωρήσει στο κρεβάτι. Στις 1000 ώρες πρακτικής της, δεν βίωσε ποτέ κάποια ανάρμοστη συμπεριφορά. Πάντα ενημερώνει τους πελάτες τι πρόκειται να ακολουθήσει και παίρνει τη συγκατάθεση τους.

Ωστόσο πολλές φορές ανησυχεί μήπως γίνει κάτι αμήχανο. Η Mikkola αναγνωρίζει ότι η αφή είναι συναισθηματική. Περίπου στο 40% των περιπτώσεων, οι άνθρωποι κλαίνε στην αγκαλιά της. Δεν μπορεί παρά να επηρεαστεί. Παράλληλα εκπαιδεύει κι άλλα άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα και όταν κάποιος πελάτης επιλέγει τον ίδιο θεραπευτή πολλές φορές, τον ενθαρρύνει να δοκιμάσει κάποιον καινούριο.

«Οι πελάτες της Nordic Cuddle προέρχονται κατά κύριο λόγο από τεχνολογικά ή ακαδημαϊκά υπόβαθρα. Αναρωτιέμαι όμως τι γίνεται με τους ηλικιωμένους ή τους ασθενείς που έχουν πραγματικά την ανάγκη της επαφής. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι εδώ και χρόνια πληρώνουν για οικειότητα, αλλά δεν θέλουν όλοι να επισκεφθούν τους μασέρ ή τους συνοδούς. Κάποιοι έχουν την ανάγκη για κάτι διαφορετικό, όπως μια αγκαλιά. Δεν είμαι σίγουρος όμως αν πρέπει να πληρώνει κανείς για τις αγκαλιές για να είμαι ειλικρινής. Η αίσθηση μετά ωστόσο είναι υπέροχη και χαλαρωτική. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Το μόνο που μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι ότι η αγκαλιά είναι πραγματική», κατέληξε ο Rhik Samadder.