Ένας Λονδρέζος θα το έκανε. Ή μάλλον μπορεί να το κάνει. Οι εξαντλημένοι κάτοικοι της πολύβουης μητρόπολης που ποτέ δεν κοιμάται, μπορούν να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια του δύσκολου προγράμματός τους αφού πλέον τους προσφέρεται μια εναλλακτική στο λεγόμενο coffee break: μια κάψουλα ύπνου στην οποία μπορούν να κλειδωθούν ανενόχλητοι για 15 λίρες την ώρα και να ρίξουν έναν υπνάκο. 

Ads

Η Pop & Rest εμπνευσμένη από τα ιαπωνικά ξενοδοχεία που διαθέτουν κάψουλες ύπνου εγκατέστησε τέσσερις τέτοιες κατασκευές στην μοντέρνα περιοχή του Σόρεντιτς στο Λονδίνο. Πρόκειται για πολύ μικρά δωμάτια με σκούρους τοίχους και άρωμα λεβάντας το οποίο βοηθά στη χαλάρωση, εξοπλισμένα με ακουστικά και μάσκα ματιών, ώστε τίποτα – θόρυβος ή φως – να μην μπορεί να ενοχλήσει τον ένοικο. 

Ο 28χρονος Μαουρίσιο Βιλαμιζάρ εξηγεί ότι αυτός και ο συνεργάτης του Γιοαν Ντεμόντ – είναι οι συνιδρυτές της Pop & Rest – εμπνεύστηκαν την ιδέα για το επιχειρηματικό τους εγχείρημα παρακολουθώντας τον έντονο τρόπο ζωής των Λονδρέζων και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας. 

«Μπορούσε κανείς να δει ότι ήταν κουρασμένοι όλη την ώρα. Μόνο ο καφές ή το τσάι δεν ήταν αρκετό. Έτσι σκεφτήκαμε  ότι πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ιδιωτικό χώρο όπου θα μπορούσαν πραγματικά να χαλαρώσουν χωρίς ενόχληση», εξηγεί. 

Σύμφωνα με τον Βιλαμιζάρ, η Pop & Rest σήμερα υπολογίζει ότι έχει κατά μέσο όρο 30 με 35 πελάτες την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες. 

Ads

Ο Γκράεμε Ντάνιελ είναι διευθυντής μιας εταιρείας μόδας και έχει επισκεφτεί την Pop & Rest αρκετές φορές από όταν άνοιξε τον Ιούνιο. Λέει ότι οι κάψουλες είναι χρήσιμες για να καλύψουν τον ύπνο που χρειάζεται κάποιος όταν προέρχεται από ξενύχτι κι έχει μια κουραστική ημέρα εργασίας. 

«Αν βγω το βράδυ κι έχω συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης ημέρας είναι ωραίο να βρω μια ώρα να καλύψω τον ύπνο που μου έλειψε την προηγούμενη ημέρα», λέει και προσθέτει: «Τι μπορείτε να πάρετε με 15 λίρες στο κέντρο του Λονδίνου; Αυτό το πόσο για να έχετε μια αξιοπρεπή ξεκούραση και καθαρό μυαλό για μια συνάντηση που ακολουθεί είναι πολύ καλό κατά τη γνώμη μου». 

Ο 30χρονος σχεδιαστής Νταν Άντριους, που εργάζεται κοντά στο Pop & Rest λέει ότι οι κάψουλες του προσφέρουν μια ευκαιρία να διαλογιστεί. «Ακόμη κι αν προσπαθήσετε να βρείτε το χρόνο να διαλογιστείτε σε ένα πάρκο ή στη γωνία του γραφείου ή οπουδήποτε είναι απλά πολύ δύσκολο να το πετύχετε», τονίζει. Ο Άντριους έχει επισκεφτεί τις κάψουλες τέσσερις φορές από τον Ιούνιο και πιστεύει ότι το κόστος για έναν υπνάκο είναι καλό. «Είναι καλό αν αναλογιστείτε την ψυχική σας υγεία και ευημερία». 

Ο Βιλαμιζάρ λέει ότι σκοπεύει να «πλημμυρίσει» την πόλη με κάψουλες ύπνου και κατόπιν να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας και μετά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν οι κάψουλες ύπνου είναι μόδα που θα περάσει ή κάτι που ήρθε για να μείνει. 

image