Καλά τα γκουρμέ εστιατόρια, αλλά τα παραδοσιακά ταβερνάκια έχουν πάντα μία άλλη γοητεία.

Ads

Τα γραφικά ταβερνάκια με την απλή τους διακόσμηση και τις κλασικές συνταγές, τις γενναιόδωρες μερίδες και τις φιλικότατες τιμές έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Εδώ σας παρουσιάζουμε στέκια που σερβίρουν κλασικές ελληνικές γεύσεις, χύμα κρασί και τσίπουρο, αλλά και πιο μοντέρνα μεζεδοπωλεία που μας χορταίνουν με το καλό φαγητό σε καλές τιμές.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη
Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα

Ads

image

Ένας ζεστός και παραδοσιακός χώρος που φημίζεται για τους ωραίους μεζέδες του και όχι άδικα. Μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε μια τηγανιά καβουρμά βοδινό με πατάτες και πιπεριές ή σουτζούκι καραμανλίδικο με αυγά μάτια και, φυσικά τα θαυμάσια αλλαντικά τους.

Σεϋχέλλες
Κεραμεικού 49 & Ακαδήμου, Μεταξουργείο

image

Παλιά εκεί θα έβρισκες τις Μπαχάμες. Πριν λίγα χρόνια όμως μεταφερθήκαμε στις Σεϋχέλλες. Εκεί μπορείτε να δοκιμάστε τον καλύτερο κοκκινιστό βουβαλίσιο καβουρμά με παπαρδέλες και γαλομυζήθρα. Όλα μαγειρεύονται στην ανοιχτή κουζίνα την ώρα που θα τα παραγγείλεις. Η εύγευστη ρεβιθάδα που ο σεφ συνδυάζει με χταπόδι και οι ευωδιαστοί γιαουρτοκεφτέδες με μπόλικο δυόσμο είναι δύο μόνο παραδείγματα της διαλεχτής κουζίνας τους. Επίσης, έχει διαλεχτά τυριά από όλη την Ελλάδα.

Άμα Λάχει στης Νεφέλης
Καλλιδρομίου 69 Εξάρχεια

image

Στη νοσταλγική ατμόσφαιρα του μεζεδοπωλείου θα απολαύσεις αυγά μάτια με παστουρμά, ρεβύθια φούρνου με σύγκλινο και άγρια χόρτα εποχής, κουσκουσάκι με μπουκιές κοτόπουλου, άγρια μανιτάρια και καπνιστό χοιρινό αλλά και φιλετάκια μπακαλιάρου σε κρούστα από καρύδια με ζακυνθινή αλιάδα.

Ροζαλία
Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια

image

Η Ροζαλία δεν είναι ένα συνηθισμένο εστιατόριο-ταβέρνα. Είναι ένας καταπράσινος κήπος στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια, όαση ανάσας και δροσιάς το καλοκαίρι και ζεστός, γεμάτος θαλπωρή το χειμώνα. Τα φαγητά συνδυάζουν την παράδοση με τις νέες αναζητήσεις στη γεύση αλλά πάνω απ’ όλα είναι φτιαγμένα με μεράκι, γευστικά και σε πολύ προσιτές τιμές.

Δίπορτο
Σωκράτους 9 & Θεατού, Βαρβάκειος Αγορά

image

Αν αληθεύει ο αστικός μύθος, εδώ εμπνεύστηκε ο Κ. Βάρναλης το γνωστό ποίημά του “Οι Μοιραίοι”. Μέσα σε αυτήν την υπόγεια ταβέρνα λοιπόν, θα δεις να συνευρίσκονται από παρακμιακές περσόνες και τουρίστες, μέχρι εναλλακτικοί καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Όσο για το μενού, στο Δίπορτο ξεκινάς με φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι και δοκιμάζεις εκλεκτές ελληνικές νοστιμιές όπως ρεβιθάδα, γιαχνί με λαχανικά εποχής, μοσχαρόσουπα, χόρτα ζεστά και λεμονάτα, μικρά ψαράκια και τηγανητό μπακαλιάρο ή φασολάδα.

Υπερωκεάνιο
Μ. Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς

image

Με καταγωγή από την Κίμωλο ο ιδιοκτήτης Ανδρέας Καντσός ιδιοκτήτης του θρυλικού Υπερωκεάνιου στον Πειραιά δε θα μπορούσε παρά να στήσει ένα μαγαζί που να μυρίζει θάλασσα μέσα σε ένα νοσταλγικό περιβάλλον. Ψαρομεζέδες, γαριδομακαρονάδα, ψάρια ψητά και μαγειρεμένα στη κατσαρόλα, ψαρόσουπα, τηγανητά μύδια με κουρκούτι και κριθαράκι θαλασσινών είναι μόνο λίγα από τα πιάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Κίτσουλας
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι

image

Αυτό το ταβερνάκι έχει μεγαλώσει τουλάχιστον δύο γενιές Χαλανδραίων. Η ατμόσφαιρα είναι cult και θυμίζει παλιό μαγειρείο. Δοκιμάστε κοκκινιστό μοσχαράκι με «μαμαδίσιες» τηγανιτές πατάτες, ασυναγώνιστα όσπρια (φακές, ρεβιθάδες, φάβα), ωραιότατες πίτες, τραγανά κεφτεδάκια και αρνάκι φρικασέ.

Οινομαγειρείο Αλεξάνδρα
Δεκελέων 32, Κεραμεικός

image

Σε ένα ζεστό υπόγειο θα συναντήσετε την συμπαθέστατη Αλεξάνδρα που θα σας σερβίρει νοστιμότατους μεζέδες. Στο μαγαζί συχνά θα συναντήσετε μουσικούς που παίζουν ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.

Η Αυλή
Πλ. Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή

image

Το σκηνικό εδώ θυμίζει ελληνική ταινία της δεκαετίας του ’50. Μια μακρόστενη αυλή, ένα ισόγειο κτίσμα αριστερά κι ένα διώροφο δεξιά, μπλε παραθυρόφυλλα, γλάστρες, ασβεστωμένες σκάλες, γάτες, πλαστικά καρό τραπεζομάντιλα και λαϊκά στα ηχεία από ραδιοφωνικό σταθμό. Οι ποικιλία των μεζέδων είναι μικρή, αλλά μη φύγετε αν δε δοκιμάσετε συκώτι και χοιρινή τηγανιά.