Σε μια κοινωνία που επιτυχώς καλλιεργεί έναν επιφανειακό υλιστικό τρόπο ζωής, είναι λογικό να προωθούνται αντίστοιχα και οι επιφανειακές σχέσεις. Η κατάθλιψη θεωρείται στις μέρες μας ως η νούμερο ένα ασθένεια, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν πως υποφέρουν από μοναξιά και αδυναμία να συνάψουν ερωτικές σχέσεις. Και η τεχνολογία είναι αποφασισμένη να κάνει κάτι γι΄αυτό… Τα ρομπότ του σεξ, που είναι γνωστά ως sexbot, έχουν αρχίσει να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα, ενθαρρύνοντας και προβάλλοντας ως αποκλειστικό στόχο της ερωτικής σχέσης την σεξουαλική ικανοποίηση.

Ads

Υπάρχουν ήδη ορισμένες εταιρείες που αναπτύσσουν sexbots που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στον άνθρωπο συντροφικότητα και σεξουαλική ευχαρίστηση, ενώ κάποια από αυτά βρίσκονται ήδη στην αγορά. Σε αντίθεση με τα παιχνίδια για σεξ και τις κούκλες, τα οποία συνήθως μένουν κρυμμένα σε ντουλάπες, τα sexbots μπορεί να γίνουν αρκετά πιο δημοφιλή. Σύμφωνα με έρευνα του 2017, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι η σεξουαλική επαφή με τα ρομπότ θα γίνει μια κοινή πρακτική μέσα σε 50 χρόνια.

Ωστόσο τα νομικά, κοινωνικά και ηθικά ερωτήματα που εγείρονται πάνω στο θέμα είναι πολλά. Τι ακριβώς είναι ένα sexbot; Και πώς η επαφή με ένα ρομπότ του σεξ επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο; 

Ο ορισμός του sexbot

Δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός ορισμός του sexbot. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα σοβαρό πρόβλημα για οποιαδήποτε νομική πρόταση θέλει να τα επιτρέψει ή να τα απαγορεύσει.

Ads

Το πρωταρχικό ερώτημα είναι αν επειδή ένα ρομπότ μπορεί να προσφέρει σεξουαλική ικανοποίηση, αξίζει την ετικέτα «ρομπότ του σεξ»; Στην Αλαμπάμα, τη μόνη πολιτεία που εξακολουθεί να έχει πλήρη απαγόρευση πώλησης σεξουαλικών παιχνιδιών, η κυβέρνηση στοχοποιεί τις συσκευές «ικανοποίησης των ανθρώπινων γεννητικών οργάνων». Το πρόβλημα με αυτόν τον όρο είναι ότι προσφέρει πολλά περισσότερα πράγματα από απλό σεξ. Επιδίωξη των εταιρειών είναι τα sexbots να μην είναι απλά κούκλες με μικροτσίπ, αλλά χρησιμοποιώντας αλγορίθμους αυτο-μάθησης να εμπλακούν συναισθηματικά με τους συντρόφους τους.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του ρομπότ «Mark 1», το οποίο μοιάζει με την ηθοποιό Scarlett Johansson. Σε συνέντευξη με τον δημιουργό του στο Conversation, ο Ricky Ma Tsz Hang φρόντισε γρήγορα να διευκρινίσει ότι το Mark 1 δεν προορίζεται να είναι ρομπότ του σεξ. Αντίθετα, τέτοια ρομπότ θα επιδιώξουν να βοηθήσουν σε κάθε είδους καθήκοντα, από την προετοιμασία του γεύματος ενός παιδιού μέχρι τη διαχείριση θεμάτων μιας επιχείρησης. Οι άνθρωποι, βέβαια, μπορούν να ασχοληθούν και σεξουαλικά μαζί τους. 

Είναι ασφαλή;

Ενα ερώτημα που συχνά παραβλέπεται, είναι το πώς οι αρμόδιες επιτροπές για την ασφάλεια των καταναλωτών πρέπει να ρυθμίσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τα ρομπότ του σεξ. Τα υπάρχοντα σεξουαλικά προϊόντα δεν ρυθμίζονται σωστά και αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου του πλήθους των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τους χρήστες τους. Για παράδειγμα, οι κίνδυνοι παραμονεύουν ακόμη και σε φαινομενικά αθώα πράγματα. Τι θα γίνει αν τα χείλη των sexbots είχαν κατασκευαστεί με βαφή μολύβδου ή κάποια άλλη τοξική ουσία; Ή αν το ρομπότ τραυματίσει κάποιο μέλος του σώματος του ανθρώπου την ώρα της χρήσης;

Επιπλέον δεν είναι μόνο η σωματική βλάβη που θα μπορούσε να προκαλέσει, αλλά και η ασφάλεια. Ένα ρομπότ του σεξ για παράδειγμα πιθανότατα να μπορεί να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες οικείων πληροφοριών. Ποιοι κανονισμοί υπάρχουν για να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα αυτά παραμένουν ιδιωτικά; Πόσο εύκολα θα μπορούσε να χακάρει κανείς ένα sexbot για να εκμαιεύσει πληροφορίες; Επίσης θα μπορούσαν τα ρομπότ να χρησιμοποιηθούν ως συσκευές παρακολούθησης;

Σχέση με ένα Sexbot

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για το πώς η εισαγωγή ρομπότ του σεξ θα επηρεάσει τα άτομα ή την κοινωνία. Για παράδειγμα, ένας άντρας που χρησιμοποιεί ένα sexbot είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να βλάψει ένα πραγματικό άνθρωπο, ενήλικα ή παιδί; Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα σχετικά με το αν τα ρομπότ του σεξ θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τους ανθρώπους στις σχέσεις ή θα ενίσχυαν τις σχέσεις τους ως παιχνίδια του σεξ. Επίσης θα μπορούσαν τα ρομπότ του σεξ να γεμίσουν το κενό σε όσους είναι μόνοι ή θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτούς που δεν έχουν εμπειρία στο σεξ στην πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους πιλότους που χρησιμοποιούν τους εικονικούς προσομοιωτές πτήσης πριν πετάξουν ένα πραγματικό αεροπλάνο; 

Νομικά ζητήματα

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω ερωτήματα για τα sexbots θα πρέπει να διερευνηθούν. Και υπάρχουν πολλά ακόμη νομικά ζητήματα. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας περιορισμός ή και απαγόρευση στις πωλήσεις των sexbot. Για παράδειγμα τι θα συμβεί αν κάποιος έχει ένα sexbot παιδιού. Τα sexbot είναι ρομπότ, όχι άνθρωποι και ο χρήστης θα μπορούσε να ισχυριστεί πως δεν υπάρχει αλληλεπίδραση με άνθρωπο, ούτε εκμετάλλευση ανηλίκου. Ωστόσο η χρήση τους ενδεχομένως να έχει σοβαρές κι επιζήμιες συνέπειες για την πραγματική κοινωνία και να απαιτείται κρατική δράση.

Ένας καινούργιος κόσμος

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ερώτημα είναι τι μέλλει γένεστε με αυτές τις «συσκευές» με την πάροδο του χρόνου. Η κοινωνία, στην παρούσα φάση, έχει απόλυτη άγνοια για την ηθική της «ψηφιοσεξουαλικότητας» (digisexuality) – μια φράση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτές τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Ενδεχομένως θα υπάρξει κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, που ρομπότ θα προκαλούν έλξη σε ανθρώπους. Πως θα επικοινωνούσαν αυτοί οι άνθρωποι στο κοινωνικό σύνολο την σεξουαλική τους προτίμηση σε μια μηχανή και πως θα αντιδρούσε το κοινωνικό σύνολο; Κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ρομπότ του σεξ είναι θα βρίσκονται στην αγορά σύντομα και είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για τη νέα πραγματικότητα. Τα sexbots δεν είναι πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια πραγματική πρόκληση που η κοινωνία πρόκειται να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά.