Η αφανής τραγωδία που βιώνουν οι πρόσφυγες με αναπηρία στη χώρα μας είναι το θέμα της συζήτησης-διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Κοινωνικού ΕΚΑΒ και του Δήμου Αθηναίων, την Τρίτη, 16 Οκτωβρίου, στις 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, για τα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα: είσοδος από Σόλωνος).

Ads

Στην Ελλάδα σήμερα βρίσκονται πάνω από 9.000 πρόσφυγες με αναπηρία, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει καταγραφεί και οι περισσότεροι βρίσκονται απομονωμένοι και χωρίς ειδική φροντίδα. Πάνω από δυο χιλιάδες από τους πρόσφυγες αυτούς πάσχουν από βαρύτατη μορφή αναπηρίας, όπως τύφλωση, παραπληγία, τετραπληγία, βαριά νοητική αναπηρία κλπ.

Από το 2017, το Κοινωνικό ΕΚΑΒ,  με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υλοποιεί το πρόγραμμα «Θέτις». Στο διάστημα αυτό, το Κοινωνικό ΕΚΑΒ παρείχε εξειδικευμένη φροντίδα σε πάνω από 300 πρόσφυγες με φυσική ή νοητική αναπηρία.

Οι πρόσφυγες με αναπηρία αποτελούν την αφανή τραγωδία του προσφυγικού. Όντας περιορισμένοι από την αναπηρία τους, σε μια χώρα ξένη, συχνά απομονωμένοι και από την ίδια την εθνοτική τους κοινότητα, και με το καθημερινό γλωσσικό φράγμα, αδυνατούν τις περισσότερες φορές να ζητήσουν οι ίδιοι την βοήθεια που μπορεί να τους παρέχει η πολιτεία. Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ δρα με εξειδικευμένες κινητές μονάδες, αποτελούμενες από ιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσιοθεραπευτές κλπ., οι οποίες αναζητούν τους πρόσφυγες με αναπηρία όπου βρίσκονται. Τους παρέχει την άμεση φροντίδα που χρειάζονται, οργανώνει τη παροχή  βοηθημάτων βάδισης, τεχνητών μελών, οφθαλμικών προθέσεων, ακουστικών  βαρηκοΐας κλπ., καθώς και τη σύνδεση των προσφύγων αυτών με το προνοιακό και υγειονομικό σύστημα της χώρας μας.

Ads

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ δίνει σήμερα έναν αγώνα για να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό, το οποίο είναι το μοναδικό στη χώρα μας εξειδικευμένο στην φροντίδα αυτής της ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας ανθρώπων. Σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων της πολιτείας, ανοίγει το θέμα σε διαβούλευση:

Πώς η Πολιτεία θα ανταποκριθεί σε αυτή την αφανή τραγωδία;

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες προσφύγων με αναπηρία που εντάχτηκαν στο Πρόγραμμα «Θέτις».