Αυλές, νοσταλγικές σάλες από άλλη εποχή, μεζεδοπωλεία με χύμα διάθεση, άφθονο τσίπουρο και νόστιμοι μεζέδες.

Ads

Τα γραφικά ταβερνάκια με την απλή τους διακόσμηση, τις κλασικές συνταγές και τις φιλικότατες τιμές έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Άλλωστε, η «εναλλακτική» διασκέδαση στην Αθήνα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, με τους περισσότερους νέους να αφήνουν τις μπάρες και το χορό και να επιλέγουν τις χαλαρές συζητήσεις.

Σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες διευθύνσεις για να μπείτε κι εσείς στους νωχελικούς, εναλλακτικούς ρυθμούς των καφενέδων, πιάνοντας θέση σε πανέμορφες αυλές και ακούγοντας ωραίες μουσικές.

Ads

Θεσσαλοί
Μελενικου 2, Βοτανικός

image

Ανάμεσα σε χαμηλά σπίτια, συνεργεία αυτοκινήτων, αποθήκες, μικρά ψιλικατζίδικα και μπακάλικα θα συναντήσετε τους Θεσσαλούς. Συστήνεται ως «παραδοσιακό καφενείο» και όχι άδικα, καθώς το υποστηρίζει. Οι τοίχοι είναι γεμάτοι από δεκάδες, εκατοντάδες κορνίζες και αφισάκια. Μωσαϊκό στο πάτωμα, μια μαρμάρινη μπάρα, χρωματιστά τραπεζάκια και διάφορα διακοσμητικά από μια ξεχασμένη εποχή. Εδώ εκτός από καλό τσίπουρο θα απολαύσετε και νόστιμα μεζεδάκια σε πολύ προσιτές τιμές, ενώ για το καλοκαίρι διαθέτει μια ωραία αυλή.

Κανάρια
Κεραμεικού 88, Μεταξουργείο

image

Στο Μεταξουργείο υπάρχει ένα καφενείο που είναι σχεδόν πάντα γεμάτο και συνδυάζει το παραδοσιακό με το νεανικό. Το τσίπουρο και όχι μόνο, ρέει άφθονο. Εδώ τα τσουγκρίσματα, τα τσιμπολογήματα και τις κουβέντες ξεκινάνε από νωρίς. Το πρωί σερβίρει καφέ, αλλά αν το βράδυ σε πιάσει λιγούρα μπορείς να συνοδέψεις το ποτό σου με κεφτεδάκια γιουρτλού, απάκι, μανιτάρια, κασέρι και παντζαροσαλάτα. Στο μαγαζί μπορείς να ακούσεις τα πάντα από μουσικές, ενώ κάθε Τρίτη έχει ζωντανή μουσική με ρεμπέτικα.

Η Αυλή
Πλ. Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή

image

Το σκηνικό εδώ θυμίζει ελληνική ταινία της δεκαετίας του ’50. Μια μακρόστενη αυλή, ένα ισόγειο κτίσμα αριστερά κι ένα διώροφο δεξιά, μπλε παραθυρόφυλλα, γλάστρες, ασβεστωμένες σκάλες, γάτες, πλαστικά καρό τραπεζομάντιλα και λαϊκά στα ηχεία από ραδιοφωνικό σταθμό. Οι ποικιλία των μεζέδων είναι μικρή, αλλά μη φύγετε αν δε δοκιμάσετε συκώτι και χοιρινή τηγανιά.

Τσουλήθρα
Σαλαμίνος 64, Μεταξουργείο

image

Στην τσουλήθρα είναι πολύ πιθανό να γίνεις μια παρέα με τα δίπλα τραπέζια. Ξεχωρίζει άλλωστε για το παρεΐστικο κλίμα της, τους καλούς μεζέδες, το κρασί, τη ρακή και ρακόμελο. Στο πίσω μέρος έχει μια όμορφη αυλή, με χρωματιστές ψάθινες καρέκλες πάνω στο πάτωμα-σκακιέρα. Εδώ θα δοκιμάσετε τους πιο σπιτικούς μεζέδες του Μεταξουργείου, ενώ πολλές φορές θα ακούσετε ζωντανή μουσική, από ρεμπέτικά μέχρι indie rock.

Μεταξά 2
Ανδρέα Μεταξά 2, Εξάρχεια

image

Στην καρδιά των Εξαρχείων υπάρχει ένα συνεργατικό καφενείο όπου κυριαρχεί η φιλική διάθεση και το καλό κλίμα. Το μαγαζί αγαπάει τις vegetarian γεύσεις που συνοδεύουν τέλεια το τσίπουρο. Γαύρος μαρινάτος, χούμους, φάβα, ντάκος, σουτζουκάκια φακής, πράσινες σαλάτες με σάλτσα μουστάρδας και vegan καλαμάκια είναι μερικές από τις γεύσεις που θα δοκιμάσετε εδώ.

Ραντεβού
Καλλισθένους 85, Πετράλωνα

image

Στην πλατεία της πλατείας Μερκούρη δίνουμε ραντεβού σε ένα μέρος με αέρα άλλης εποχής. Στο μικρό καφενείο, που έχει και λίγα τραπεζάκια «χυμένα» στο δρόμο, πέρα από τα αποστάγματα μπορείτε να απολαύσετε λίγο πιο εξωτικές γεύσεις. Παστουρμαδοπιτάκια, πικάντικο σουτζούκι, λιβανέζικη σαλάτα, ανατολίτικο κους κους, ωραιότατα φαλάφελ και πολλές άλλες εκπλήξεις σας περιμένουν εδώ.

Ασύμμετρο
Γεωρ. Ολυμπίου 14, Κουκάκι

image

Ένα μαγαζί φίλων, που εκτός από καλό τσίπουρο θα βρεις πολύ καλό ρακόμελο αλλά και γευστικότατο οινόμελο. Θα ευχαριστηθείς ένα χαλαρό ποτό στην μπάρα ή θα απολαύσεις το καλοκαίρι την πλατεία με πολύ ιδιαίτερα δροσερά κοκτέιλ. Κάθε μήνα φιλοξενεί events που θα σε κάνουν να ξενυχτήσεις.