Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και οι ζεστές μέρες θέλουν εξόδους σε δροσερά μέρη που θα μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης.

Ads

Τι καλύτερο από καταπράσινους κήπους, ανθισμένα λουλούδια και ρετρό πλακάκια; Ευτυχώς, η πόλη κρύβει μικρές οάσεις δροσιάς στα πιο απρόσμενα μέρη, όπως το κέντρο της Αθήνας.

Σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες διευθύνσεις για να μπείτε κι εσείς στους νωχελικούς, εναλλακτικούς ρυθμούς των καφενέδων, πιάνοντας θέση σε πανέμορφες αυλές του Μεταξουργείου και ακούγοντας ωραίες μουσικές.

Τσουλήθρα
Σαλαμίνος 64, Μεταξουργείο

Ads

image

Στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος στο Μεταξουργείο, θα βρείτε την Τσουλήθρα. Με λίγα τραπεζάκια έξω κι άλλα λίγα στην εσωτερική της αυλή πίσω, η Τσουλήθρα ξεχωρίζει για την παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Χρωματιστές ψάθινες καρέκλες πάνω σε ένα πάτωμα σκακιέρα, λουλούδια και φυτά θυμίζουν την Αθήνα μιας άλλης εποχής. Εδώ μπορείτε να συνδυάσετε τους νόστιμους σπιτικούς με το κρασί ή το τσίπουρο. Πολλές φορές θα ακούσετε ζωντανή μουσική, από ρεμπέτικά μέχρι indie rock.

Θεσσαλοί
Μελενικου 2, Βοτανικός

image

Ανάμεσα σε χαμηλά σπίτια, συνεργεία αυτοκινήτων, αποθήκες, μικρά ψιλικατζίδικα και μπακάλικα θα συναντήσετε τους Θεσσαλούς. Συστήνεται ως «παραδοσιακό καφενείο» και όχι άδικα, καθώς το υποστηρίζει. Οι τοίχοι είναι γεμάτοι από δεκάδες, εκατοντάδες κορνίζες και αφισάκια. Μωσαϊκό στο πάτωμα, μια μαρμάρινη μπάρα, χρωματιστά τραπεζάκια και διάφορα διακοσμητικά από μια ξεχασμένη εποχή. Εδώ εκτός από καλό τσίπουρο θα απολαύσετε και νόστιμα μεζεδάκια σε πολύ προσιτές τιμές, ενώ για το καλοκαίρι διαθέτει μια ωραία αυλή.

Φάμπρικα
Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος

image

Αν πάλι είστε λάτρεις των τεχνών, η Φάμπρικα είναι η κατάλληλη επιλογή. Στέκι ηθοποιών, σκηνοθετών και άλλων καλλιτεχνών, διακρίνεται για το παρεΐστικο κλίμα του και τη χαλαρή ατμόσφαιρα. Η αυλή του, στρωμένη με χαλικάκι και στολισμένη από δέντρα για έξτρα δόσεις καλοκαιρινής δροσιάς, φιλοξενεί συχνά μουσικά δρώμενα. Δεν είναι απίθανο να βρεθείτε σε κάποια προβολής ταινίας, ενώ στο υπόγειο παρουσίαζε θεατρικές παραστάσεις. Ένας πολυχώρος που αγαπάει το DIY, τις τέχνες και την καλή μουσική.

Σαμπίρ
Πλαταιών 18, Μεταξουργείο

image

Εδώ θα νομίσεις για λίγο ότι βρίσκεσαι σε κάποιο χωριό ή στα στενά σοκάκια κάποιου νησιού. Πέρα από το κρασί, τις μπύρες και τους μεζέδες, θα σας κερδίσει κυρίως η αυλή με τα γεράνια και το ασβεστωμένο δάπεδο. Δοκιμάστε τα νόστιμα μεζεδάκια και το τσίπουρα. Όλα σε προσιτές τιμές.

Καμπεθόν
Κεραμεικού 110, Μεταξουργείο

image

Καμπεθόν στα ισπανικά σημαίνει ξεροκέφαλος. Αγαπημένο στέκι των Αθηναίων που δεν χάνουν ευκαιρία να επισκεφτούν αυτή την μικρή όαση στο κέντρο της πόλης. Στο Καμπεθόν υπάρχουν μεγάλα τραπέζια, ιδανικά για παρέες άνω των έξι ατόμων. Πολλά δέντρα και κισσοί σκαρφαλώνουν στους τοίχους γύρω σου κάνοντας αυτόν τον κήπο στον Κεραμεικό ιδανικό για μια απόδραση από την τσιμεντούπολη.