Δεν χρειάζεται να οργανώσεις ολόκληρη εκδρομή για να αναπνεύσεις λίγο άρωμα βουνού. Ο Υμηττός με τις φανταστικές (και πολλές) διαδρομές του, τα χωμάτινα μονοπάτια του, την Ιστορία που αποτυπώνεται σε αιωνόβια μοναστήρια και πύργους περασμένων εποχών, βρίσκεται… μερικές στάσεις του μετρό μακριά σου.

Ads

Πώς θα ανέβω στον Υμηττό;

Αν έρχεσαι με αυτοκίνητο, το μόνο που έχεις να διαλέξεις είναι πού θέλεις να καταλήξεις: Στα μονοπάτια γύρω από την Καλοπούλα, στο Δάσος της Κασιαριανής, ή στα μονοπάτια ακριβώς πάνω από τον Χολαργό, που είναι ό,τι πρέπει για αρχάριους πεζοπόρους; Κλικ επάνω στο όνομα του καθενός, για να βρεις τον δρόμο σου με το Google Maps.

Αν τώρα έρχεσαι χωρίς αυτοκίνητο, τα μονοπάτια απέχουν μια 15λεπτη διαδρομή με ταξί από τους σταθμούς του μετρό Χολαργός ή Εθνική Άμυνα –αν είσαι δεινός πεζοπόρος, κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα περπάτημα. 

Ads

image

Ωραία έφτασα, τι έχει να κάνω εδώ;

Κατ’ αρχάς, σου αξίζει ένα καφεδάκι πριν ξεκινήσεις τις βόλτες σου. Πιάσε ένα από τα ξύλινα τραπεζάκια του πικνίκ που απλώνει ανάμεσα σε τρεχούμενα νερά, ψηλά δέντρα και φουντωτές φυλλωσιές η Καλοπούλα, το γραφικό δημοτικό αναψυκτήριο της Καισαριανής. Εδώ απολαμβάνουμε από νωρίς καφεδάκια, και αργότερα ουζάκια και τσιμπολογήματα (κεφτεδάκια και πίτες, καγιανά και γίγαντες, που δεν κοστίζουν πάνω από 6€ το πιάτο) σε ένα μαγικό σκηνικό βγαλμένο από τις εκδρομές των παιδικών μας χρόνων. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η Καλοπούλα είναι δημοτική επιχείρηση, και μέρος των εσόδων της στηρίζει κοινωνικές δράσεις στην περιοχή.

image

Μετά, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλές διαφορετικές διαδρομές για πεζοπορία, ανάλογα με τις αντοχές σου και το αν είσαι ή όχι αρχάριος πεζοπόρος. Μία από τις δημοφιλέστερες, με καλή σήμανση, είναι η γνωστή ως Μονοπάτι νούμερο 5, που διασχίζει κάθετα σχεδόν όλο το βουνό, ξεκινώντας από την είσοδο του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής και ανηφορίζοντας μέχρι τις πηγές της Καλοπούλας, πριν συνεχίσει προς τον πύργο της Ανθούσας και καταλήξει στην Παιανία. Συνολικά η διαδρομή έχει μήκος 4,3 χιλιόμετρα, και για να τη διασχίσεις ολόκληρη θα χρειαστείς περί τις δυόμισι ώρες. Αναλυτικές πληροφορίες και χάρτης εδώ

Καλή ιδέα είναι επίσης να κατεβάσεις από το Google Play την εφαρμογή topoGuide Υμηττός, που έχει αναλυτικά όλα τα μονοπάτια του βουνού, με χάρτες, περιγραφές και φωτογραφίες. Αν προτιμάς, υπάρχει και το ebook Τα Μονοπάτια του Υμηττού που μπορείς να κατεβάσεις από εδώ (κυκλοφορεί και σαν κανονικό βιβλίο, αν είσαι παραδοσιακός τύπος).

Αν δεν εμπιστεύεσαι τις ικανότητές σου στον προσανατολισμό, οργανωμένες πεζοπορίες στον Υμηττό κάνουν τακτικά ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης και η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, που απευθύνεται κατά βάση σε οικογένειες, με παιχνίδια και πικνίκ στο δάσος, και κόστος στα 10€ ανά οικογένεια.

Από αξιοθέατα έχει τίποτα να δούμε;

Αν έχει λέει! Κατ’ αρχάς, τα δύο ιστορικά μοναστήρια, η Μονή Καισαριανής και η Μονή Αστερίου, αμφότερα επισκέψιμα και εντυπωσιακά (και) από αρχιτεκτονικής άποψης, χρονολογούνται από την εποχή του Βυζαντίου. Ειδικά η Μονή Καισαριανής, στην ακμή της τον 12 και τον 13ο αιώνα, πρωτοιδρύθηκε κατά μία θεωρία τον 2ο αιώνα μ.Χ., επάνω στα ερείπια αρχαίου ναού. Μια ώρα περίπου περπάτημα από εδώ, η διαδρομή θα σε φέρει στο ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο, περνώντας από σημεία με θέα που κόβει την ανάσα.

image

Στην καρδιά του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής, ο Πύργος της Ανθούσσας είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του βουνού: Φτάνετε εδώ περπατώντας στο μονοπάτι 10, που ξεκινά από την Καλοπούλα, και φτιάχνετε τις δικές σας θεωρίες σχετικά με το περί τίνος πρόκειται, καθότι πρόκειται για μυστήριο. Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι πως ο πύργος παραμένει ερειπωμένος από τις αρχές του 18ου αιώνα –μία θεωρία λέει πως ίσως πρόκειται για οθωμανικό πυργίσκο, χτισμένο κάποια στιγμή πριν το 1722.

Πηγή: in2life.gr