Ο Μάικλ Τζάκσον μπορεί να άφησε το ανεξίτηλο στίγμα του στην ποπ μουσική και δικαίως να κέρδισε τον τίτλο του «βασιλιά της ποπ», αλλά βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου με καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ads

Οι σοκαριστικές κατηγορίες είδαν το φως της δημοσιότητας με την προβολή του ντοκιμαντέρ Leaving Neverland του HBO. Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στις 3 Μαρτίου, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από την οικογένεια του Τζάκσον, αλλά και του πανίσχυρου οικονομικά ιδρύματος που διαχειρίζεται την περιουσία του.

Το ντοκιμαντέρ των 233 λεπτών είναι χωρισμένο σε δύο μέρη και πήρε το όνομά του από το διάσημο ράντσο του τραγουδιστή στην Καλιφόρνια, που πήρε το όνομά του από τη «Χώρα του Ποτέ» (Neverland) του δημοφιλή ήρωα του παραμυθιού, «Πίτερ Παν». Τη σκηνοθεσία και την παραγωγή υπογράφει ο Νταν Ριντ. Κεντρικό θέμα είναι οι καταγγελίες που διατυπώνουν κατά του Τζάκσον δύο άνδρες, ο 36χρονος σήμερα Γουέιντ Ρόμπσον και ο 40χρονος Τζέιμς Σέιφτσακ. Και οι δύο άνδρες ισχυρίζονται ότι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά εκατοντάδες φορές από τον διάσημο ποπ σταρ, στο ράντσο Neverland.

Τι υποστηρίζει η οικογένεια και το ίδρυμα του Τζάκσον

Ads

Το ίδρυμα που διαχειρίζεται την περιουσία του «βασιλιά της ποπ» χαρακτήρισε την ταινία «αναμάσημα παρωχημένων και αναξιόπιστων καταγγελιών». «Αυτή είναι μια εξωφρενική και αξιολύπητη προσπάθεια να εκμεταλλευτεί κάποιος το όνομα του Μάικλ Τζάκσον για να βγάλει χρήματα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Neverland. «Ο Γουέιντ Ρόμπσον και ο Τζέιμς Σέιφτσακ έχουν αμφότεροι καταθέσει στο παρελθόν ότι ο Τζάκσον δεν έκανε τίποτα ανάρμοστο σε αυτούς. Ο Ρόμπσον και ο Σέιφτσακ, κατέθεσαν αγωγές εναντίον του κτήματος ζητώντας εκατομμύρια δολάρια. Και οι δύο αγωγές απορρίφθηκαν. Αυτό το λεγόμενο ντοκιμαντέρ είναι απλώς ένα αναμάσημα παρωχημένων και αναξιόπιστων καταγγελιών. Παραμένει ένα μυστήριο γιατί κάποιος αξιόπιστος σκηνοθέτης ήθελε να εμπλακεί σε αυτό το έργο».

Η οικογένεια του Μάικλ Τζάκσον από τη μεριά της αναφέρει ότι στο ντοκιμαντέρ δεν υπάρχει ίχνος πιστευτών στοιχείων που να αποδεικνύουν την ενοχή του ποπ σταρ.

Οι καταγγελίες για κακοποίηση

O Γουέιντ Ρόμπσον και ο Τζέιμς Σέιφτσακ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ο Μάικλ Τζάκσον προσέγγισε φιλικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους όταν εκείνοι ήταν 7 και 10 ετών αντίστοιχα.

Ο 36χρονος Γουέιντ Ρόμπσον, ισχυρίζεται ότι ο θρύλος της ποπ τον κακοποιούσε σεξουαλικά από την ηλικία των επτά ετών. Ο Ρόμπσον ισχυρίζεται ότι ο Τζάκσον έπεισε τη μητέρα του να τον αφήσει μόνο του μαζί του, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα ταξίδευαν στο Γκραν Κάνιον. «Κάθε φορά που ήμουν μαζί του, κάθε φορά που έμενα μαζί του, με κακοποιούσε αγγίζοντας το σώμα μου και χαιδεύοντάς με»  ενώ πρόσθεσε  πως τότε, που ήταν 14 ετών, ο Τζάκσον προσπάθησε να τον βιάσει.

Μάλιστα ανέφερε ότι υπήρχαν πολλά αγγίγματα, αγκαλιές, φιλιά στο μέτωπο κι όταν οι κινήσεις του έγιναν σεξουαλικές του έλεγε πως αγαπιούνται και πως έτσι δείχνουν την αγάπη τους. Ο Μάικλ Τζάκσον έλεγε επίσης στον Ρόμπσον ότι «ο Θεός τους είχε φέρει κοντά» και ότι όλα όσα έκαναν στο κρεβάτι ήταν απλώς «μια έκφραση της αγάπης που έτρεφαν ο ένας για τον άλλον». «Αν άλλος μάθει ποτέ τι κάνουμε, εσύ και εγώ θα πάμε στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής μας, μου έλεγε» δήλωσε ο Ρόμπσον.

Από την άλλη ο Τζέιμς Σέφτσακ γνώρισε τον Τζάκσον στα γυρίσματα ενός διαφημιστικού. Όπως αποκαλύπτει στο ντοκιμαντέρ, ο ποπ σταρ προσκάλεσε τον ίδιο και την οικογένειά του να τον συνοδέψουν σε μια περιοδεία. «Μου έμαθε πολλά» (σημ: ερωτικά πράγματα) περιγράφει. «Είχαμε μία στενή σχέση, δεν πάει το μυαλό σου εκεί, σκέφτεσαι πως αγαπάς αυτόν τον άνθρωπο και προσπαθώ να τον κάνω ευτυχισμένο. Ήμαστε φίλοι και εραστές, μου έλεγε πως ήμουν ο πρώτος του αλλά όταν είσαι παιδί ούτε ξέρεις τι σημαίνει αυτό».

Οι δύο άνδρες υποστηρίζουν ότι κακοποιούνταν από τον τραγουδιστή για πολλά χρόνια, μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία.

image

Ο «γάμος» και το γαμήλιο δαχτυλίδι

Στο τέλος του πρώτου μέρους του ντοκιμαντέρ, ο Σέιφτσακ αποκάλυψε ακόμη ότι είχε ένα κουτί γεμάτο ακριβά κοσμήματα που του είχε χαρίσει ο Τζάκσον, συμπεριλαμβανομένου ενός γαμήλιου δακτυλιδιού. «Ήμασταν σαν παντρεμένο ζευγάρι. Και λέω παντρεμένο επειδή κάναμε κάτι σαν γάμο. Η τελετή έγινε στην κρεβατοκάμαρά του Τζάκσον, και μάλιστα είχαμε ανταλλάξει και όρκους», είπε ο 40χρονος.

Ο Σέιφτσακ ανέφερε μάλιστα, ότι ο Τζάκσον τον πήγαινε συχνά σε κοσμηματοπωλεία και του αγόραζε δώρα, παριστάνοντας ότι προορίζονταν για μια γυναίκα. «Μου ζητούσε να τα δοκιμάζω λέγοντας στον κοσμηματοπώλη ότι το μικρό μου χέρι είναι πιο κοντά στο γυναικείο. Μου άρεσαν πολύ τα κοσμήματα και με επιβράβευε με αυτά μετά από κάθε πράξη».

Ασκήσεις «ετοιμότητας» για τα παιδιά

Ο Τζάκσον φρόντιζε πάντα να είναι προσεκτικός. Ακόμα κι όταν δεν βρισκόταν στη Neverland, σύμφωνα με τις καταγγελίες, προετοίμαζε τα παιδιά για τον τρόπο που έπρεπε να αντιδράσουν σε περίπτωση που τους πιάσουν μαζί. «Κάναμε μαζί ασκήσεις ετοιμότητας. Παριστάναμε ξαφνικά ότι κάποιος ερχόταν και προσπαθούσαμε να ντυθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και χωρίς καθόλου θόρυβο. Ήταν πολύ σημαντικό να μην καταλάβαινε κανείς τι κάναμε. Ήταν το μεγάλο μας μυστικό. Μου έλεγε συνέχεια ότι, αν μας έπιαναν, η δική του ζωή αλλά και η δική μου θα καταστρέφονταν».

Ο πληγωμένος Ρόμπσον

Ο Ρόμπσον ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπήρχε μια πολύ δύσκολη περίοδος για αυτόν, όταν κατάλαβε ότι δεν ήταν πια ο αγαπημένος του ποπ τραγουδιστή. Περιγράφει ότι ένιωθε πως τον είχε αντικαταστήσει με τον Μακόλεϊ Κάλκιν, ο οποίος είχε γίνει τότε διάσημος χάρη στη συμμετοχή του στην ταινία Home Alone, κάτι το οποίο τον πλήγωσε πολύ.

image

«Αυτή η εμπειρία ήταν πολύ δύσκολη για μένα. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα αντιμέτωπος με τον νέο φίλο του Τζάκσον, τον Κάλκιν. Ο Μακόλεϊ είχε πάρει την θέση που είχα εγώ. Βρισκόταν στο πλευρό του Μάικλ κάθε στιγμή. Ξαφνικά βρέθηκα στο περιθώριο αφού δεν ήμουν πια ο αγαπημένος του. Ήταν πολύ μπερδεμένη περίοδος. Ένα νέο άτομο μοιραζόταν πια μυστικά με τον Μάικλ, όπως έκανα παλιά εγώ. Ήταν ξεκάθαρο για μένα. Υπήρχαν πολλά συναισθήματα ζήλειας, πόνου και σύγχυσης», ανέφερε.

Σάλος με τις αποκαλύψεις της οικονόμου του Μάικλ Τζάκσον: «Ήταν παιδόφιλος»

«Ο Μάικλ Τζάκσον ήταν ένας όντως παιδεραστής που κακοποίησε σεξουαλικά δεκάδες παιδιά, κατέγραφε σε βίντεο τις αρρωστημένες συναντήσεις του και διατηρούσε ένα μυστικό αρχείο με το πορνογραφικό υλικό σε μια μυστική βιβλιοθήκη κρυμμένη στο ράντζο Neverland». Αυτή είναι η συγκλονιστική μαρτυρία της Adrian McManus που εργάστηκε επί τέσσερα χρόνια στο ράντζο του Μάικλ Τζάκσον, έχοντας την καθημερινή ευθύνη της καθαριότητας του δωματίου του ποπ σταρ.

Η 56χρονη πρώην υπηρέτρια του Μάικλ Τζάκσον αποκάλυψε ότι την περίοδο που δούλευε στη Neverland, έβλεπε καθημερινά νεαρά αγόρια να «περνάνε» από το δωμάτιο του τραγουδιστή, ενώ πολλές φορές τα έβλεπε να κάνουν μπάνιο μαζί ή να κυκλοφορούν σχεδόν γυμνά στο σπίτι. «Κρατούσε τα χέρια τους και τα φιλούσε, ενώ αυτά ανταγωνίζονταν για την αγάπη του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα της, ο Τζάκσον είχε μυστικό αρχείο βιντεο, που κατέγραφε τις προσωπικές του στιγμές με τα ανήλικα θύματα του, το οποίο αργότερα έκρυψε σε μια αίθουσα, μακριά από τη Neverland. Η McManus επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι ο Τζάκσον είχε εμμονή με τις κάμερες στη Neverland και είχε ένα δωμάτιο γεμάτο με ακριβό εξοπλισμό φωτογραφικών μηχανών. «Είχε ένα ντουλάπι γεμάτο κάμερες και φορτιστές μπαταριών, ώστε μια κάμερα να είναι πάντα διαθέσιμη, αν χρειαζόταν να καταγράψει κάτι», θυμάται.