Μεγάλη ανησυχία έχει σημάνει στις Αρχές για το διαδικτυακό παιχνίδι Jonathan Galindo που ζητά από ανήλικους να υποβληθούν σε αρκετές δοκιμασίες με τελικό σκοπό να δώσουν τέρμα στη ζωή τους.

Ads

Το παιχνίδι χειραγώγησης δεν έχει καιρό που «έφτασε» στη χώρα μας. Ο «άνθρωπος Γκούφυ» η χαμογελαστή καρικατούρα με τα μεγάλα δόντια αναζητά τα θύματά του μέσω των social media και τα προτρέπει βήμα – βήμα να προβούν σε αρκετές προκλήσεις.

Ο ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSI Institute) Μανώλης Σφακιανάκης μίλησε στο newsbeast.gr τονίζοντας στους γονείς πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Ερευνούμε συνεχώς τις τάσεις και είδαμε ότι τελευταία υπάρχει στη χώρα μας ένα παιχνίδι το οποίο βάζει challenges μέσω chat με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος κάποιο παιδί να αυτοκτονήσει. Για παράδειγμα εμφανίζεται μέσα στο chat ένας συνομιλητής που αντί για το πρόσωπό του έχει τη φωτογραφία του Galindo και του λέει ”Είσαι μάγκας; Αντέχεις; Θες να παίξουμε;”. Μιλάει επιθετικά και βάζει το παιδί να κάνει προκλήσεις στον εαυτό του αλλά σιγά – σιγά. Λέει ”μπορείς να πας το βράδυ στην ταράτσα του σπιτιού σου και να φωτογραφίσεις το κενό”; Στη συνέχεια του λέει ”μπορείς να ξυπνήσεις και να δεις ένα θρίλερ με θανάτους”; Από κάθε μία πρόκληση θέλει καταγραφικά στοιχεία για να πειστεί πως το παιδί την πραγματοποίησε. Όσο προχωρούν οι δοκιμασίες μπορεί να ζητήσει από τον ανήλικο να χαράξει πάνω στον εαυτό του. Εφόσον το παιδί αποδειχθεί ”δυνατό” στις πιο απλές προκλήσεις του ζητά να βάλει ένα σχοινί και να αυτοκτονήσει» επισημαίνει ο Μανώλης Σφακιανάκης.

Ads

«Βγάλαμε αμέσως SOS και ήδη τα κοινωνικά δίκτυα απαγορεύουν το να βγάλεις φωτογραφία του Galindo γιατί έχουν δει πως παιδιά αυτοκτονούν από αυτό» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSI Institute) το Jonathan Galindo αποτελεί μετάλλαξη της Μπλε Φάλαινας.

«Επειδή είδαν πως η Μπλε Φάλαινα δεν ”περπατάει” έφτιαξαν αυτό το νέο παιχνίδι που έχει πιο αργό χαρακτήρα στις δοκιμασίες του» εξηγεί.

«Οι γονείς πρέπει να φιλτράρουν το διαδίκτυο»

Ο Μανώλης Σφακιανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς ζητώντας τους να φιλτράρουν το διαδίκτυο και να συζητούν για όλα με τα παιδιά τους.

«Πρέπει να βάλουν φίλτρο στο ρούτερ για να μπορέσουμε να σώσουμε τα παιδιά. Να κοπούν τα chats για τους ανήλικους κυρίως ηλικίας 9, 10, 11 ετών. Επίσης ζητάμε από τα παιδιά εάν δουν αυτή τη φατσούλα σε κάποια συζήτηση να το καταγγείλουν είτε στο CSI Institute είτε στην αστυνομία» αναφέρει.

Οι προκλήσεις που οδηγούν στο θάνατο

Οι λογαριασμοί με το όνομα Jonathan Galindo και με φωτογραφία προφίλ τη συγκεκριμένη φιγούρα προσθέτουν παιδιά στα κοινωνικά μέσα και τους ζητούν να παίξουν το παιχνίδι τρόμου.

Οι προκλήσεις με τις οποίες ξεκινούν είναι αρκετά αβλαβείς, όπως ζητούν στα παιδιά να «ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας» ή «να παρακολουθήσουν μια τρομακτική ταινία».

Αλλά καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται, οι προκλήσεις γίνονται πιο επικίνδυνες, όπως η αναθέτουν στους παίκτες να αυτοτραυματιστούν ή να σταθούν στην άκρη ενός ψηλού κτηρίου.

Το τελικό έργο διατάζει τους παίκτες να τερματίσουν τη ζωή τους.

Η μάσκα δημιουργήθηκε από τον παραγωγό κινηματογραφικών ειδικών εφέ, Samuel Canini, το 2012, αλλά έκτοτε οι εικόνες του χαρακτήρα έχουν ληφθεί για τη δημιουργία του Jonathan Galindo.

Ο κ. Canini επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον ενοχλητικό τρόπο που χρησιμοποιείται τώρα η μάσκα.

Το Facebook απέκλεισε το hashtag #JonathanGalindo για να προσπαθήσει να κρατήσει το φαινόμενο υπό έλεγχο και να προσπαθήσει να προστατεύσει τους νεότερους χρήστες.

Ένας γονέας αναφέρει ότι ο Jonathan Galindo προσεγγίζει τους νέους πολύ εύκολα: το πρώτο βήμα είναι το αίτημα φιλίας.

Στη συνέχεια, όταν το αίτημα φιλίας γίνει αποδεκτό, αποστέλλεται ένας σύνδεσμος που προτείνει να συμμετάσχετε σε ένα παιχνίδι προκλήσεων, θάρρους, έως αυτοτραυματισμού (όπως σκάλισμα με λεπίδα στο δέρμα της κοιλιάς αρχικά γράμματα του ονόματος κάποιου ή «Ο αριθμός του διαβόλου», 666).

Η πρόκληση αυτή στοχεύει κυρίως παιδιά και εφήβους, των οποίων το συναισθηματικό και κέντρο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί και ολοκληρωθεί πλήρως για να παίρνει σωστές αποφάσεις.

Επομένως, ο κίνδυνος είναι υψηλός για τους νεότερους χρήστες, αλλά και για πιο ευάλωτους ενήλικες, οι οποίοι μπορούν να πέσουν σε αυτές τις «παγίδες».

Ειδικά εν μέσω πανδημίας είναι ιδιαίτερο επικίνδυνο να καταλήξουμε σε έναν φαύλο κύκλο κατάθλιψης, εθισμού, αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας.