Ένα παιδί πρόσφυγας από την Νιγηρία, έγινε στα 10 χρόνια του πρωταθλητής σκακιού στην κατηγορία του, στη Νέα Υόρκη. Ο Tanitoluwa Adewumi – γνωστότερος με το ψευδώνυμο «Tani» – αν και ζει με την οικογένειά του σε καταφύγιο αστέγων, κατάφερε να γίνει επίσημος Chess National Master, είναι δηλαδή πρωταθλητής στο σκάκι με 2223 βαθμούς. Πρόκειται για το 28ο νεότερο παίκτη που έχει κερδίσει τέτοιο τίτλο στην Αμερική.

Ads

Το 2017 ο ίδιος, οι γονείς και ο αδερφός του έγιναν πρόσφυγες, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις βίαιες επιθέσεις που γίνονται στη χώρα του και βρέθηκαν σε ένα καταφύγιο αστέγων στο Μανχάταν.

Με τη βοήθεια ενός τοπικού πάστορα, ο Tani άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Εκεί ήταν που ένας εκ των δασκάλων του, ο Russell Makofsky τον δίδαξε πώς να παίζει σκάκι και ο Tani μαγεύτηκε κατευθείαν από το παιχνίδι αυτό. Παράλληλα, ο δάσκαλος δίδασκε μια λέσχη σκάκι του σχολείου.

Όταν ο Tani δεν είχε χρήματα να πληρώσει τη συνδρομή στο πρόγραμμα, ο Makofsky αναλάμβανε να καλύψει εκείνος το ποσό και συμπεριλάμβανε τον Tani στην ομάδα του. Όταν διαγωνίστηκε στο πρώτο του τουρνουά σκάκι πέτυχε το χαμηλότερο σκορ από όλους τους μαθητές. Αλλά την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις ένα χρόνο μετά, ο Tani πήρε μαζί του στο σπίτι το τρόπαιο ως πρωταθλητής της πολιτείας – αφού κέρδισε 73 από τους καλύτερους παίκτες της Νέας Υόρκης στο επίπεδο Κ-3

Ads

Ο Tani είναι επίσης ο πρώτος διαγωνιζόμενος που κέρδισε πρωτάθλημα σε πολιτεία μετά από μόλις μία προσπάθεια – με βαθμό 1587, που είναι σχεδόν το μισό από εκείνον του καλύτερου παίκτη σκάκι στον κόσμο. Πλέον ονειρεύεται να γίνει ο νεότερος Grandmaster του κόσμου.

Ο δάσκαλός του έφτιαξε ένα προφίλ στο GoFundMe και έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 250.000 δολάρια για τον Tani και την οικογένειά του.
Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν να φύγουν από το καταφύγιο και να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.