Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι γνωστή ως η μέρα του έρωτα. Στις 14 Φεβρουαρίου, περισσότερο από κάθε άλλη μέρα του έτους, πολλά ζευγάρια επιλέγουν να ανταλλάξουν δώρα και να κάνουν κάτι διαφορετικό για να δείξουν την αγάπη τους. Πολλά πράγματα είναι γνωστά για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ρομαντικές κάρτες, σοκολατάκια και κόκκινα τριαντάφυλλα είναι μερικά από τα παραδοσιακά δώρα για την ετήσια παράδοση. Ωστόσο, λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με το πως δημιουργήθηκε αυτή η γιορτή. Μάλιστα σύμφωνα με το national geographic, υπάρχουν τουλάχιστον δύο άγιοι που έχουν σχέση με τη γιορτή και διαφορετικές ιστορίες προέλευσης.

Ads

Γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Ήταν η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εμπνευσμένη από τον παγανισμό, μια εκτέλεση ή ένα ποίημα; Οι ιστορικοί δεν είναι σίγουροι. Η πιο παλιά ιστορία προέλευσης της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου είναι η παγανιστική γιορτή Lupercalia. Εδώ και αιώνες συνέβαινε στα μέσα Φεβρουαρίου και γιόρταζαν τη γονιμότητα. Οι άνδρες θα έμεναν γυμνοί και θα θυσιάζαν μια κατσίκα και ένα σκυλί. Τα νεαρά αγόρια θα έπαιρναν τότε λωρίδες δέρματος από τα θυσιασμένα ζώα και θα τα χρησιμοποιούν για να μαστιγώσουν τις νεαρές γυναίκες, με σκοπό να προάγουν τη γονιμότητα.

Η Lupercalia ήταν δημοφιλής και μια από τις λίγες παγανιστικές γιορτές που γιόρταζαν ακόμα και 150 χρόνια μετά την νομιμοποίηση του Χριστιανισμού στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Όταν ο Πάπας Γελάσιος πήρε την εξουσία στο τέλος του πέμπτου αιώνα, έβαλε τέλος στη γιορτή. Λίγο αργότερα, η καθολική εκκλησία κήρυξε τις 14 Φεβρουαρίου ως μέρα εορτής για τα μαρτύρια του Αγίου Βαλεντίνου.

Ads

Σύμφωνα με τον Noel Lenski, ιστορικό στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, η Lupercalia ήταν «σαφώς πολύ δημοφιλής γιορτή, ακόμη και σε ένα περιβάλλον όπου οι Χριστιανοί προσπαθούν να την απαγορεύσουν». Σε μια συνέντευξη ο Lenski ανέφερε, ότι θεωρεί πως η γιορτή προοριζόταν να αντικαταστήσει τη Lupercalia. «Υπάρχει σίγουρα λόγος να σκεφτεί κανείς ότι οι Χριστιανοί ίσως να είχαν πει, εντάξει, θα το ονομάσουμε χριστιανικό φεστιβάλ», δήλωσε.

Πώς έγινε μια ρομαντική γιορτή;

Εκτός από το όνομα, αυτές οι γιορτές μοιάζουν ελάχιστα με τις σύγχρονες, ρομαντικές έννοιες της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Φαίνεται, ότι η πραγματική προέλευση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου έρχεται περίπου χίλια χρόνια μετά. Ο Jack B. Oruch, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, υποστηρίζει ότι ο ποιητής Geoffrey Chaucer ήταν ο πρώτος που συνδέει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με το ρομαντισμό στο ποίημά του «The Parlement of Foules».

Ο Oruch πιστεύει ότι ο Chaucer ίσως είχε συνδέσει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με τον ρομαντισμό τυχαία. Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι περίπου η εποχή που τα πουλιά στην Ευρώπη αρχίζουν να ζευγαρώνουν. Οι μεταγενέστεροι ποιητές, συμπεριλαμβανομένου του Σαίξπηρ, ακολούθησαν το παράδειγμα του Chaucer και βοήθησαν στη δημιουργία των ρομαντικών συνειρμών που έχουμε σήμερα.

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος;

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις υπάρχουν πάνω από 10.800 άγιοι, εκ των οποίων υπάρχουν περισσότεροί από 30 Βαλεντίνοι και Βαλεντίνες. Ωστόσο δύο είναι αυτοί που ξεχωρίζουν ως πιθανοί υποψήφιοι για τον ομώνυμο άγιο, κι ας μην είχαν ποτέ σχέση με τον έρωτα ή τον ρομαντισμό.

Και οι δύο μοιράζονται πολλές ομοιότητες, με αποτέλεσμα ορισμένοι ερευνητές να αναρωτιούνται εάν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Ειδικότερα, ήταν μάρτυρες, που δολοφονήθηκαν από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο τον τρίτο αιώνα, ενώ φημολογείται ότι πέθαναν στις 14 Φεβρουαρίου, με κάποια χρόνια διαφορά.

Ο πρώτος Βαλεντίνος ήταν ιερέας που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών διωγμών των Χριστιανών. Όταν τον έφεραν ενώπιον του αυτοκράτορα, αρνήθηκε να απαρνηθεί την πίστη του και για τιμωρία τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Ο επικεφαλής του σπιτιού που κρατούσε τον Βαλεντίνο προκάλεσε τον ιερέα να δείξει την πραγματική δύναμη του Θεού. Σύντομα, ο Βαλεντίνος αποκατέστησε την όραση σε ένα νεαρό τυφλό κορίτσι και ολόκληρο το σπίτι άλλαξε γνώμη. Μόλις ο αυτοκράτορας ενημερώθηκε για το θαύμα, διέταξε την εκτέλεση του.

Ο δεύτερος ιερέας, ο επίσκοπος Βαλεντίνος του Τέρνι, έκανε επίσης θαύματα. Γνωστός για την ικανότητά του να θεραπεύει σωματικές αναπηρίες, ένας λόγιος τον έστειλε να θεραπεύσει τον μοναχογιό του, που δεν μπορούσε να μιλήσει και να ισιώσει το σώμα του. Μετά από μια νύχτα προσευχής, ο επίσκοπος θεράπευσε το αγόρι – και η οικογένεια, μαζί με τους φιλοξενούμενους του σπιτιού, έγιναν χριστιανοί. Λίγο μετά τη σύλληψη του επισκόπου για τα θαύματα που έκανε και, αφού αρνήθηκε να ασπαστεί τον παγανισμό, αποκεφαλίστηκε.

Πως γιορτάζουν οι άνθρωποι

Σήμερα, οι περισσότεροι ερωτευμένοι ανταλλάσσουν δώρα όπως γλυκά, κοσμήματα, λουλούδια και κάρτες την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Η πρώτη κάρτα του Αγίου Βαλεντίνου χρονολογείται το 1415 όταν ο δούκας της Ορλεάνης έστειλε μια κάρτα στη σύζυγό του ενώ ήταν φυλακισμένος στον Πύργο του Λονδίνου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κάρτες την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς μέχρι τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, που οι άνθρωποι ξεκίνησαν να γράφουν χειρόγραφες σημειώσεις στους αγαπημένους τους. Μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1900 δημιουργήθηκαν «μαζικές» κάρτες για τη γιορτή.

Παρόλο που η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι γνωστή σε πολλές χώρες του κόσμου, εξακολουθεί να μην γιορτάζεται σε χώρες όπως η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία και η Μαλαισία. Στις περισσότερες από τις χώρες αυτές, τέτοιου είδους γιορτές είναι αντίθετες με τις θρησκείες τους. Ωστόσο, ορισμένες χώρες αντιστέκονται στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για πολιτικούς λόγους. Για παράδειγμα στην Ινδία, ορισμένα συντηρητικά πολιτικά κόμματα αντιτίθενται στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, επειδή πιστεύουν ότι προάγει δυτικές αξίες.

Είτε γιορτάζετε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είτε όχι, η ικανότητά της αγάπης συνδέει του ανθρώπους εδώ και αιώνες – από τους Ρωμαίους μέχρι σήμερα. Σίγουρα δεν μπορούμε πλέον να μαστιγώνουμε ο ένας τον άλλο με κομμάτια δέρματος, αλλά όλοι απολαμβάνουμε την φροντίδα εκείνων που αγαπάμε.