Πάμε Πετράλωνα, στην αγαπημένη μας γειτονιά και τσουγκρίζουμε κρασιά με την παρέα τσιμπολογώντας νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες αλλά και αρκετές «πειραγμένες» γεύσεις.

Ads

Ραντεβού
Καλλισθένους 85, Πλ. Μερκούρη, τηλ: 210 3477961

image

Το αδερφάκι της “Ήβης” του Ψυρρή, σε μία γωνία της πλατείας Μερκούρη είναι και αυτό ένα καφενείο/μεζεδοπωλείο με χαλαρό, παρεΐστικο κλίμα και γεύσεις που συνδυάζουν ελληνική και ανατολίτικη κουζίνα. Στα κλασικά ξύλινα τραπεζάκια με μάρμαρο στο μικρό εσωτερικό του καταφθάνουν αρμένικες ομελέτες με παστουρμά, λιβανέζικες τυροσαλάτες, φαλάφελ, κοτόπουλο biryani με ρύζι μπασμάτι, τηγανιτό κουνουπίδι σε σαγανάκι, αλλά και φάβα, κεφτεδάκια και τηγανιές, απάκι, λουκάνικα Ευβοίας και συκωτάκι με πατάτες τηγανιτές. Με κερασμένο γλυκό τριαντάφυλο στο τέλος, και καλωσόρισμα με ρακή, ο λογαριασμός στα 12-15€ κατ’ άτομο με κρασί.

Ads

Πετραλώνι
Αθηνοδώρου 18 & Ηούς, τηλ: 21 0347 8547

image

Το Πετραλώνι νοστιμίζει την πλατεία Ηούς με παραδοσιακά μεζεδάκια και χειροποίητα ορεκτικά τα οποία γεμίζουν τα τραπεζάκια στο cosy εσωτερικό του και συνοδεύονται από ποικιλία ελληνικών αποσταγμάτων. Από καισαροπιτάκια, μπιφτέκι προβατίνας, γαύρο μαρινάτο, σουτζουκάδα, σπετσοφάι, κότσι χοιρινό, μέχρι θαλασσινά, όπως ψαράκια εποχής στο τηγάνι, ψητή σαρδέλα φιλέτο και γιουβετσάκι με γαρίδες, χταπόδι και καλαμαράκια, οι γεύσεις εδώ είναι ποιοτικές και αγαπούν την παράδοση. Συνοδεύουμε με ρακή Κρήτης, κρασί από τη Λήμνο και τσίπουρο Τυρνάβου και υπολογίζουμε περί τα 15-18€/ άτομο.

Άστερ
Τρώων 48, τηλ: 21 0341 6668

image

Στα Άνω Πετράλωνα, στην διασταύρωση της  Τρώων με την οδό Ιώνων αυτό το μικρό υπόγειο αναδίδει γεύσεις και αρώματα γνήσιας αλλά και μοντέρνας κρητικής κουζίνας. Ο χώρος ζεστός και άνετος, προδιαθέτει ευχάριστα για τσιμπολόγημα μετά ωραίας μουσικής και ρακής. Χωριάτικη με ξύγαλο Σητείας, αστεροπιτάκια ήτοι καλτσούνια, αρνάκι φούρνου με δενδρολίβανο, μυρωδάτα κεφτεδάκια, κόκκινη φακή, σιουφιχτά, τηγανιτή φέτα με μέλι, αλλά και πικάντικο κοτόπουλο με λάιμ και αβοκάντο και μπριζόλα με φυστικοβούτυρο, είναι μερικές από τις πιο κλασικές αλλά και μοντέρνες προτάσεις του μενού. Με κερασμένο γλυκάκι – συνήθως σοκολατένιο fuge – ο λογαριασμός στα 18-20€ κατ’ άτομο.

Κάππαρη
Δωριέων 36, τηλ: 21 0345 0288

image

Σταθερή αξία στα Άνω Πετράλωνα, αυτή η μοντέρνα ταβέρνα κρατά ψηλά τον πήχη της κουζίνας πειράζοντας την παράδοση με δημιουργικές πινελιές. Το μεζεδάκια του μενού μας ταξιδεύουν γευστικά σε όλη την Ελλάδα με επιλογές όπως τυρόπιτα στριφτή Σκοπελίτικη, μπουρεκάκια Καισαρείας, απάκι Κρήτης με χρωματιστές πιπεριές, ρεβυθοκεφτέδες, ψαρονέφρι καπνιστό, μπιφτέκι με λιαστή ντομάτα και γραβιέρα, γαρίδες με σαφράν και ούζο, πανσετάκια, κρεατόπιτα με γραβιέρα και κότσι με σάλτσα μελιού. Ο λογαριασμός στα 15-20€ κατ’ άτομο, με ωραίο κρασί.

Το γιαβρί
Υλλέων 3, τηλ: 21 5500 4343

image

Μικρασιάτικη κουζίνα, ανατολίτικες γεύσεις και μεζέδες από τη Θράκη βρίσκουν στέγη σε αυτό το μικρό μεζεδοπωλείο με το νοσταλγικά διακοσμημένο εσωτερικό το οποίο θυμίζει παλιό σπίτι. Οι σπιτικές σπεσιαλιτέ έχουν την τιμητική τους μέσα από επιλογές όπως καραμανλίδικα λουκάνικα, κεμπάπια, καβουρμά σαγανάκι, αυγά με σουτζούκι, μαραθοπιτάκια, καβουρμά σαγανάκι, χοιρινή τηγανιά, αλλά σκουμπρί, τσίρο και γαύρο μαρινάτο για όσους θέλουν να συνοδεύσουν τα ουζάκια τους με κάτι τσιμπολογητό. Κάποιες μέρες μπορεί να πετύχετε και ζωντανή μουσική. Ο λογαριασμός για ένα μεζεδογεύμα με τσίπουρο ή ρακή στα 15€ κατ’ άτομο.

Πλειάδες
Δημοφώντος 94, τηλ: 21 0346 4655

image

Σε ένα παλιό σπίτι του 1900 με εσωτερική αυλή, ανακαινισμένο ώστε να αποπνέει ακόμα άρωμα παλιάς Αθήνας, οι Πλειάδες στρώνουν τραπεζάκια και σερβίρουν ποιοτικούς παραδοσιακούς μεζέδες, με κάποιες πολίτικες προσθήκες. Πατάτα φούρνου με τυριά, μπουγιουρντί, φαβοκεφτέδες, μελιτζάνα ψητή με φέτα φούρνου, χοιρινό στη γάστρα με πατάτες, μπιφτέκια γεμιστά, σεφταλιές και συκωτάκι, αλλά και σουτζουκάκια γιαουρτλού, ντολμαδάκια τούρκικα και παστουρμαδοπιτάκια είναι μερικές από τις λιχουδιές του καταλόγου. Συνοδεύουμε με ρακή ή τσίπουρο και πληρώνουμε κάτι λιγότερο από 15€ το άτομο.

Πηγή: in2life.gr