«Το μόνο που θέλω είναι τη ζωή μου πίσω». Δεν είναι τα λόγια κάποιας άσημης γυναίκας που η οικονομικοκοινωνική της θέση ή προσωπικές ματαιώσεις, την οδήγησαν σε δυσκολοβίωτη ζωή. Είναι η κραυγή της διάσημης ποπ σταρ, του απόλυτου ειδώλου για πολλά αφανή κορίτσια, της Μπρίτνεϊ Σπίαρς.

Ads

Παιδάκι ακόμη στα εννιά της χρόνια εμφανίστηκε στο Mickey Mouse Club κι ακολούθησε η απόλυτη επιτυχία στο σταρ σύστεμ, με εκατομμύρια θαυμαστές, sold out συναυλίες ανά τον κόσμο, αμέτρητο χρήμα, και μια ομάδα συμβούλων για κάθε κίνηση.  Τριάντα χρόνια μετά βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης με αίτημα την απελευθέρωσή της από την «κηδεμονία» του πατέρα της, ο οποίος ελέγχει κυριολεκτικά τα πάντα στη ζωή της, από τις προσωπικές της σχέσεις ή τις οικονομικές της υποθέσεις, έως το αν θα κάνει παιδιά, καθώς και της εταιρείας  Bessemer Trust που διαχειρίζεται την περιουσία της.

Οι φίλοι της και οι θαυμαστές της έχουν δημιουργήσει το κίνημα #FreeBritney, το οποίο αυτήν τη στιγμή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις κι έχει συγκινήσει και κινητοποιήσει κόσμο από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

image

Ads

Ωστόσο, πριν λίγες μέρες, το δικαστήριο του Λος Αντζελες απέρριψε το αίτημα της Μπρίτνεϊ Σπίαρς για τον αποκλεισμό του πατέρα της από την «καταχρηστική» και «κακοποιητική» κηδεμονία, υπό την οποία τελεί από το 2008 έπειτα από την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων και του δίνει τον έλεγχο των υποθέσεών της, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η ίδια ανέφερε ότι η νομική αυτή ρύθμιση που έχει δώσει πλήρη κηδεμονία στον πατέρα της για αποφάσεις που αφορούν την καριέρα και τη ζωή της από το 2008 της έχει στερήσει θεμελιώδη δικαιώματα.

«Θέλω να λήξει αυτή η κηδεμονία χωρίς να χρειαστεί αξιολόγηση. Αυτή η κηδεμονία μου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Δικαιούμαι να έχω ζωή. Είμαι πολύ καλή σε αυτό που κάνω. Το μόνο που θέλω είναι να διαχειρίζομαι τα δικά μου χρήματα και να μπορώ να μοιραστώ την ιστορία μου με τον κόσμο. Θέλω να μπορώ να ακουστώ», δήλωσε η Σπίαρς.

«Θέλω να είμαι σε θέση να παντρευτώ και να αποκτήσω μωρό», είπε στο δικαστήριο. «Μου είπαν τώρα ότι υπό την κηδεμονία αυτή, δεν είμαι σε θέση να παντρευτώ ή να κάνω παιδί». Πρόσθεσε επίσης ότι της έχει απαγορευτεί να βλέπει τους φίλους της που ζουν λίγα λεπτά μακριά της και ότι ο σύντροφός της δεν επιτρέπεται να την πηγαίνει οπουδήποτε με το αυτοκίνητό του.

Η Σπίαρς ισχυρίστηκε ότι οι μάνατζέρ της που είχαν οριστεί από τη διοίκηση της κηδεμονίας του πατέρας της την απείλησαν με μήνυση το 2018 εάν δεν έκανε τις συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί.

«Δέχονταν τις προτάσεις, με γνώμονα τα χρήματα που θα έβαζαν στο λογαριασμό. Αρκούνταν στο να μου πουν “πρέπει να κάνεις αυτό”, χωρίς να τους νοιάζει αν ήμουν άρρωστη ή είχα τραυματισμό. Έπρεπε να είμαι συνεπής στο πρόγραμμα. Όταν το 2018 αρνήθηκα να κάνω τις συναυλίες που είχαν αποφασίσει, μου έκαναν μήνυση. Οι μάνατζερ είπαν στις θεραπεύτριες μου ψέματα, πως δεν έπαιρνα τα φάρμακα μου. Με απειλούσαν. Ήταν τρομακτικό. Μια συνθήκη που παραπέμπει σε αυτό που ζούσα είναι το sex trafficking. Όσοι με υπέβαλαν σε αυτό το καθεστώς τρομοκρατίας, δεν πρέπει να γλιτώσουν τόσο εύκολα. Δεν είμαι σκλάβα κανενός. Πρέπει να μπουν στη φυλακή», είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι κηδεμόνες της την υποχρέωσαν να παρακολουθήσει θεραπευτικές συνεδρίες στο Γουέστλεϊκ, όπου όμως την κυνηγούσαν συνεχώς οι παπαράτσι  και έτσι ζήτησε να της επιτραπεί να κάνει τις θεραπείες στο σπίτι της, αλλά δεν της επιτράπηκε. «Μου αξίζει ιδιωτικότητα. Δεν είναι σωστό να με εξαναγκάζουν να κάνω οτιδήποτε δεν θέλω», τόνισε.

Ζήτησε να είναι σε θέση να επιλέγει τον δικό της δικηγόρο και να της επιτρέπεται να μιλήσει σε όποιον θέλει, αφού όπως είπε οι γονείς της είναι σε θέση να κάνουν συνεντεύξεις με τον Τύπο όποτε θέλουν, αλλά για εκείνη απαγορεύεται να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης: «Δεν μπορώ να πω τίποτα. Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου» υπογράμμισε.

Η τραγουδίστρια τόνισε ότι από την στιγμή που είναι σε θέση να δουλέψει  και την αναγκάζουν να το κάνει ακόμα και όταν δεν θέλει δεν υπάρχει λόγος να είναι υπό το καθεστώς της κηδεμονίας.

image

Η κατάθεση της Σπίαρς ήρθε μια μέρα μετά την αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων από τους New York Times, στα οποία αποκαλύπτεται από τη μια η εναντίωση της τραγουδίστριας εδώ και χρόνια στην κηδεμονία και από την άλλη ο μεγάλος έλεγχος που είχε πάνω της ο πατέρας της.

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως διεθνώς μετά το ντοκιμαντέρ «Framing Britney Spears», παραγωγής New York Times, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που η 39χρονη τραγουδίστρια εμφανίστηκε δημοσίως και μίλησε ανοιχτά για την κατάσταση της.

Δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε κατάθλιψη και ότι υποφέρει από ψυχικά τραύματα, η 39χρονη τραγουδίστρια ζήτησε στις 23 Ιουνίου από το δικαστήριο την άρση του καθεστώτος κηδεμονίας. «Θέλω να ξανακερδίσω την ζωή μου, αυτό διαρκεί δεκατρία χρόνια και φτάνει», είπε η Μπρίτνεϊ Σπίαρς κατά την κατάθεσή της μέσω τηλεδιάσκεψης.

Από την πλευρά της, η δικηγόρος του Τζέιμι Σπίαρς, μετά την κατάθεση της Μπρίτνεϊ δήλωσε ότι ο πελάτης της «Λυπάται που είδε την κόρη του να υποφέρει με τόσο πολύ πόνο. Ο κ. Σπίαρς αγαπάει την κόρη του και του λείπει πάρα πολύ».

Οι δικηγόροι του πατέρα της, ανέφεραν στο παρελθόν ότι εκείνος «έχει επιτελέσει επιμελώς και επαγγελματικά τα καθήκοντά του ως ένας από τους κηδεμόνες της Μπρίτνεϊ».

Η απόφαση του δικαστηρίου του Λος Αντζελες δεν έλαβε υπ΄όψιν την κατάθεση της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, ενώ σύμφωνα με το CNN, ο πατέρας της ζήτησε από το δικαστήριο να ερευνήσει τις κατηγορίες της σταρ σύμφωνα με τις οποίες την ανάγκαζαν να πάρει λίθιο και ότι είχε υποχρεωθεί να τραγουδήσει παρά την θέλησή της.

Η «κηδεμονία» της Μπρίτνεϊ συνεχίζεται και μεταξύ άλλων αποδεικνύει πως όταν η βιομηχανία του θεάματος ευημερεί, τα «αστέρια» της συχνά δεν ευτυχούν. Η Μπρίτνεϊ είναι προϊόν που φέρνει κέρδη για τη βιομηχανία και ιδιοκτησία για τον πατέρα της. Οι κάμερες που την κυνηγούσαν δεν ήθελαν να το δουν, ούτε να το δείξουν αυτό.