To Κέντρου Γυναικείων Ερευνών και Μελετών, Διοτίμα μαζί με τον Ερρίκο Λίτση, θίγουν το θέμα της έμφυλης βίας, μέσα από ένα πολύ δυνατό βίντεο.

Ads

«Εγώ είμαι ο άνδρας εδώ μέσα και θα κάνεις ότι σου λέω εγώ. Τι με νοιάζει τι κάνουν οι φίλες. Εσύ θα κάνεις ότι σου λέω εγώ. Πουθενά δεν θα πας. Εδώ μέσα να κάτσεις. Μην ανακατεύεστε, στο δικό μου σπίτι κάνω εγώ κουμάντο!», είναι κάποιες από τις ατάκες του ηθοποιού στο βίντεο.

Ένα κομμάτι σου σφίγγεται στις φράσεις «τα μάτια κάτω», «εγώ κάνω κουμάντο», «ποια λεφτά σου, ρε κορόιδο». Θεωρούμε -αφελώς- ότι είναι κουβέντες που παραπέμπουν σε κινηματογραφικές σχέσεις, όπου η ηρωίδα μετά κόπων καταφέρνει και ξεφεύγει από τον βίαιο σύζυγο και αλλάζει σελίδα στη ζωή της.

Όμως, όπως λέει ο Ερρίκος Λίτσας «Η ζωή δεν είναι σαν το σινεμά. Στην πραγματικότητα 9 στις 10 γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν skip στην έμφυλη βία.»

Ads

Η χαμογελαστή κυρία στο διπλανό διαμέρισμα, η αμίλητη μαμά του σχολείου, ίσως είναι θύματα, ας ευαισθητοποιηθούμε και ας μην κλείνουμε τα μάτια μας στη βία κατά των γυναικών.

Τι λένε οι έρευνες;

  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, παγκοσμίως
  • 40% με 50% των γυναικών έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, στην Ε.Ε.
  • 35% των γυναικών βιώνουν κάποια μορφή φυσικής ή /και σεξουαλικής βίας σε κάποια περίοδο της ζωής τους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO)
  • 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω της ενδοοικογενειακής βίας, στην Ε.Ε.

Μην αγνοείς αυτό που συμβαίνει δίπλα σου. Μην προσπερνάς την έμφυλη βία!