Η διεθνής κοινότητα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει στην «επιβολή» στο Ισραήλ της ίδρυσης κράτους της Παλαιστίνης αν είναι απαραίτητο, δήλωσε χθες Παρασκευή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Λίγες ώρες νωρίτερα σε ανάλογες δηλώσεις είχε προχωρήσει και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Ads

Αν δεν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος, το «μίσος» και ο πόλεμος θα διαιωνίζονται, «γενιά τη γενιά», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, όπου του απονεμήθηκε τιμητικά διδακτορικός τίτλος.

Προχθές Πέμπτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης μετά το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ερωτηθείς για τη λύση των δύο κρατών, που λέει επίσης πως επιδιώκει η κυβέρνηση των ΗΠΑ —του βασικού σύμμαχού του Ισραήλ— ο κ. Νετανιάχου έκρινε πως «ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να λέει ‘όχι’ όταν είναι αναγκαίο, ακόμα και στους καλύτερούς μας φίλους».

Ads

Ο κ. Μπορέλ εκτίμησε πως δεν υπάρχει πλέον περίπτωση Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση. «Οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι υπερβολικά εξοργισμένες η μια με την άλλη για να καταλήξουν σε συμφωνία μόνες τους», εξήγησε.

Κάλεσε «τον αραβικό κόσμο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη» στο σύνολό τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, ακόμη κι αν προβάλλεται αντίσταση από το Ισραήλ.

Ο κ. Μπορέλ εξάλλου κατηγόρησε μέρος της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας πως χρηματοδότησε τη Χαμάς για να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη και να αποτρέψει έτσι τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ο κ. Νετανιάχου έχει απορρίψει την κατηγορία αυτή επανειλημμένα.