Ειδικοί επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπο μιας γυναίκας «βαμπίρ», που πιστεύεται πως θάφτηκε δεμένη πριν από 400 χρόνια ούτως ώστε να μην είναι εφικτό να επιστρέψει στη ζωή, όπως μετέδωσε το SkyNews την Πέμπτη.

Ads

Όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε ένας από τους επιστήμονες, οι σύγχρονοί της έκαναν «ό,τι μπορούσαν» για να εμποδίσουν τη «Zosia» – όπως έχει ονομαστεί από τους ντόπιους στο Πιέν της Πολωνίας – να επιστρέψει από τους νεκρούς, και  τώρα οι επιστήμονες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την επαναφέρουν στη ζωή.

Σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους, η γυναίκα θάφτηκε ως βρικόλακας σε ένα νεκροταφείο χωρίς σήμανση στη βόρεια Πολωνία, στερεωμένη στη θέση της με ένα σιδερένιο δρεπάνι στο λαιμό της και κλειδωμένη με λουκέτο από το πόδι, και βρέθηκε το 2022 από ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Nicolaus Copernicus στην Πολωνία.

Το δρεπάνι και το λουκέτο, καθώς και ορισμένοι τύποι ξύλου που βρέθηκαν στον σημείο του τάφου, πίστευαν τότε ότι είχαν μαγικές ιδιότητες που προστάτευαν από τους βρικόλακες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ads

Χρησιμοποιώντας DNA, τρισδιάστατη εκτύπωση και πηλό μοντελοποίησης, η ομάδα των επιστημόνων αναδημιούργησε  – πώς πιστεύουν ότι έμοιαζε – το πρόσωπο της 400 ετών γυναίκας.

Οι ειδικοί ξεκίνησαν την ανακατασκευή δημιουργώντας ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο αντίγραφο του κρανίου, πριν χτίσουν σταδιακά στρώματα από πηλό πλαστελίνης για να σχηματίσουν ένα πρόσωπο που μοιάζει με την πραγματική γυναίκα.

Η ανάλυση των λειψάνων της Zosia υποδηλώνει ότι ήταν ηλικίας 18 έως 20 ετών όταν πέθανε και έπασχε από νόσημα που θα προκαλούσε λιποθυμίες, έντονους πονοκεφάλους και πιθανά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η δομή των οστών συνδυάστηκε με πληροφορίες σχετικά με το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα και το κατά προσέγγιση βάρος για να εκτιμηθεί το βάθος των χαρακτηριστικών του προσώπου.

«Είναι πραγματικά ειρωνικό, κατά κάποιον τρόπο», δήλωσε ο αρχαιολόγος Oscar Nilsson. «Αυτοί οι άνθρωποι που την έθαβαν, έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να την εμποδίσουν να επιστρέψει από τους νεκρούς.»

«Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να την επαναφέρουμε στη ζωή», πρόσθεσε.

Μεταξύ των άλλων πτωμάτων που βρέθηκαν στον χώρο στο Pien, έξω από τη βόρεια πόλη Bydgoszcz, ήταν και ένα λεγόμενο παιδί «βαμπίρ», θαμμένο με το πρόσωπο προς τα κάτω και επίσης με λουκέτο στα πόδια.

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή της Zosia, αλλά ο κ. Nilsson και η ομάδα του Pien λένε ότι ενδεχομένως προερχόταν οικογένεια πλούσιων ευγενών της εποχής.