Γαλλικό δικαστήριο διέταξε την υπό όρους αποφυλάκιση του Λιβανέζου μαχητή Ζορζ Αμπντάλα, του μακροβιότερου φιλοπαλαιστίνιου πολιτικού κρατούμενου σε Ευρωπαϊκό έδαφος, ανέφερε η Γαλλική εφημερίδα Le Monde την Παρασκευή.

Ads

Ο Αμπντάλα είναι φυλακισμένος επί 40 χρόνια στη Γαλλία για τη δολοφονία δύο ξένων διπλωματών.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο Αμπντάλα, ο οποίος συνελήφθη για πρώτη φορά το 1984 και καταδικάστηκε το 1987 για τις δολοφονίες που έλαβαν χώρα το 1982, θα αφεθεί ελεύθερος στις 6 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει τη Γαλλία, ανέφεραν οι Γάλλοι ειδικοί αντιτρομοκρατικοί εισαγγελείς σε ανακοίνωσή τους στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας όμως ότι θα ασκήσουν έφεση.

«Με απόφαση σημερινής ημερομηνίας, το δικαστήριο χορήγησε στον Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα την υπό όρους αποφυλάκιση από τις 6 Δεκεμβρίου, υπό τον όρο να εγκαταλείψει το γαλλικό έδαφος και να μην εμφανιστεί ποτέ ξανά εκεί», ανέφεραν επακριβώς οι εισαγγελείς.

Ο Αμπντάλα, πρώην αντάρτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στις δολοφονίες του στρατιωτικού ακόλουθου των ΗΠΑ Τσάρλς Ρόμπερτ Ρέι και του ισραηλινού διπλωμάτη Γιάκοβ Μπαρσιμάντοβ.

Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σταθερά στην αποφυλάκισή του, αλλά οι λιβανικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι πρέπει να απελευθερωθεί από τη φυλακή.

Ο Αμπντάλα, 73 ετών σήμερα, επέμενε πάντα ότι είναι ένας «μαχητής» που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και όχι ένας «εγκληματίας».

Αυτή ήταν η 11η προσπάθειά του για αποφυλάκιση, και ήταν επιτυχής.

Είχε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση υπό όρους από το 1999, αλλά όλες οι προηγούμενες αιτήσεις του είχαν απορριφθεί, εκτός από το 2013, όταν του χορηγήθηκε αποφυλάκιση με τον όρο να απελαθεί από τη Γαλλία. Ωστόσο, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή και με το υπουργικό βέτο ο Αμπντάλα παρέμεινε στη φυλακή.

Η απόφαση του δικαστηρίου την Παρασκευή δεν εξαρτάται από την έκδοση τέτοιας διαταγής από την κυβέρνηση, δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος του Αμπντάλα, Ζαν-Λουί Σαλανσέ, χαιρετίζοντας «μια νομική και πολιτική νίκη».

Βετεράνος κρατούμενος

Ένας από τους μακροβιότερους κρατούμενους της Γαλλίας, ο Αμπντάλα δεν εξέφρασε ποτέ τη λύπη του για τις πράξεις του, έγραψε η Le Monde.

Τραυματίστηκε το 1978 κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο και εντάχθηκε στο μαρξιστικό-λενινιστικό PFLP, το οποίο πραγματοποίησε σειρά αεροπειρατειών στις δεκαετίες του 1960 και 1970 και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο Αμπντάλα, χριστιανός και όχι μουσουλμάνος  – όπως πρόσθεσε η εφημερίδα – ίδρυσε στη συνέχεια στα τέλη της δεκαετίας του 1970 τη δική του μαχητική ομάδα, τις Ένοπλες Επαναστατικές Παρατάξεις του Λιβάνου (LARF), η οποία είχε επαφές με άλλες ακροαριστερές μαχητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ερυθρών Ταξιαρχιών της Ιταλίας και της γερμανικής Φράξιας του Κόκκινου Στρατού (RAF).

Μια φιλοσυριακή και αντι-ισραηλινή μαρξιστική ομάδα, η LARF ανέλαβε τέσσερις θανατηφόρες επιθέσεις στη Γαλλία τη δεκαετία του 1980. Ο Αμπντάλα συνελήφθη το 1984 αφού μπήκε σε αστυνομικό τμήμα της Λυών και ισχυρίστηκε ότι «δολοφόνοι της Μοσάντ» τον παρακολουθούσαν. Στη δίκη του για τη δολοφονία των διπλωματών, ο Αμπντάλα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, μια πολύ πιο αυστηρή ποινή από τα 10 χρόνια που ζητούσαν οι εισαγγελείς.

Ο τότε δικηγόρος του, Ζακ Βερζ, ο οποίος έχει υπερασπιστεί, μεταξύ άλλων, τον μαχητή Carlos the Jackal από τη Βενεζουέλα, είχε χαρακτηρίσει την ετυμηγορία ως «κήρυξη πολέμου».

Το κύμα υποστήριξης στο πρόσωπο του Αμπντάλα παρέμεινε – και παραμένει – σταθερό σε βάθος δεκαετιών στην άκρα Αριστερά και τους κομμουνιστές στη Γαλλία, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Τον περασμένο μήνα, η βραβευμένη με Νόμπελ λογοτεχνίας 2022 Άνι Ερνό, δήλωσε σε άρθρο της στην κομμουνιστική εφημερίδα L’Humanité ότι η κράτησή του «ντροπιάζει τη Γαλλία».