Εκεί όπου κάποτε ήταν το σπίτι της οικογένειας Γκεντς έχουν φυτευθεί πέντε καστανιές. Στις 29 Μαΐου 1993 πέντε νεαρά κορίτσια και γυναίκες έχασαν τη ζωή τους, όταν ακροδεξιοί έβαλαν φωτιά στο σπίτι. Κινητρό τους ήταν το μίσος για τους ξένους. Οι Γεντς κατάγονταν από την Τουρκία.

Ads

Οι καστανιές που φυτεύτηκαν λίγα χρόνια μετά το έγκλημα είναι τώρα σχεδόν τόσο ψηλές, όσο και το σπίτι που καταστράφηκε ολοσχερώς και κατεδαφίστηκε μετά την πυρκαγιά. Ο Τσιχάτ Γκεντς εργάζεται ασταμάτητα, για να διασφαλίσει ότι το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί. Οι αδελφές του Χύλια και Σαϊμέ ήταν μόλις εννέα και τεσσάρων ετών. Για να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τα θύματα να ξεχαστούν, λέει ο 26χρονος.

«Πρόκειται για ένα κοινωνικό θέμα. Ο καθένας πρέπει να συμμετέχει. Ως γονείς, δάσκαλοι, συνάδελφοι, φίλοι, πρέπει να κάνουμε κάτι και να μιλήσουμε για το έγκλημα», τονίζει ο Τσιχάτ Γκεντς.

Μια πλατεία στη μνήμη της γιαγιάς

Οι δράστες έχουν ήδη εκτίσει τις ποινές φυλάκισης που τους είχαν επιβληθεί. Τώρα, λίγο πριν από την 30ή επέτειο, τρεις από αυτούς, μέσω του τότε δικηγόρου τους, επιμένουν στην αθωότητά τους. Ο Τσιχάτ Γκεντς δεν θλει να το σχολιάσει. Για το εάν αισθάνεται μίσος για τους δράστες, λέει: «Θα ήθελα οι δράστες να υποφέρουν τουλάχιστον όσο και οι γονείς μου. Αλλά δεν αισθάνομαι μίσος, επειδή η θρησκεία μου το απαγορεύει. Προσπαθώ να αισθάνομαι όσο το δυνατόν λιγότερο μίσος».

Ads

Ο Τσιχάτ Γκεντς χαίρεται που ο δήμος του Ζόλινγκεν θα δώσει το όνομα της γιαγιάς του Μεβλύντε Γκεντς σε μια πλατεία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από τα τραγικά γεγονότα. Ήδη την ημέρα της επίθεσης η γιαγιά του είχε απευθύνει έκκληση για συμφιλίωση, παρόλο που είχε χάσει δύο κόρες, δύο εγγονές και μια ανιψιά. Έγινε πρέσβειρα της ειρήνης σε όλο τον κόσμο και αγωνίστηκε για τη συνύπαρξη των πολιτισμών μέχρι το θάνατό της, το 2022.

Δεκάδες θύματα της ακροδεξιάς βίας

Η μελλοντική πλατεία Μεβλύντε Γκεντς είναι κοντά σε έναν πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο και ένα συγκρότημα πολυκατοικιών. Ο εγγονός της δεν έρχεται συχνά εδώ. «Εμείς, ως οικογένεια, θα θέλαμε πράγματι ένας δρόμος να πάρει το όνομα της Μεβλύντε Γκεντς», λέει. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και πολλοί υπουργοί θα μεταβούν στο Ζόλινγκεν για την 30ή επέτειο μνήμης. Σήμερα, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής ζουν στη Γερμανία. Οι πρώτοι ήρθαν ως γκασταρμπάιτερ στη δεκαετία του 1960.

Μετά την επίθεση στο Ζόλινγκεν ο αριθμός των θυμάτων της ακροδεξιάς βίας στη Γερμανία έχει μειωθεί. Ωστόσο, το Ίδρυμα Amadeu Antonio κάνει λόγο για 161 άτομα που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ακροδεξιάς βίας. Πολλοί από αυτούς στην κορύφωση του προσφυγικού κύματος το 2015.

Πηγή: Deutsche Welle