Εν μέσω ανησυχίας για βαθιά ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, εντείνονται οι πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση προκειμένου να αναστείλει την περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ads

Μετά τον Πορτογάλο πρόεδρο Καβάκο Σίλβα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, προστέθηκε στον κατάλογο αυτών που ζητούν από την ΕΚΤ να αυξήσει τις παρεμβάσεις της στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, καθώς το σχέδιο μόχλευσης του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF έχει κολλήσει στο ζήτημα των εγγυήσεων.

Ο κ. Κένι συναντήθηκε την Τετάρτη στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Σε ομιλία του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κένι είπε ότι το σχέδιο για τον EFSF δεν έχει προχωρήσει, καθώς οι προτάσεις για τη μόχλευση του δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Αυτό το γεγονός αφήνει την ΕΚΤ ως το μόνο μέσο για την επίλυση της κρίσης, σημείωσε.

«Για εμάς, μία μικρή χώρα, η μετάδοση της κρίσης είναι ένα πραγματικό θέμα» δήλωσε. «Σε αυτό το περιβάλλον, μόνο η ΕΚΤ έχει την ικανότητα να προσφέρει το απαραίτητο, απεριόριστο, τείχος προστασίας ενάντια στον χρηματοοικονομικό πανικό. Αναγνωρίζω βεβαίως τις αρκετά διαφοροποιημένες απόψεις γι’ αυτό το θέμα που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ» πρόσθεσε. 

Ads

«Όχι» Γερμανίας στην επέκταση αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

«Θανατηφόρο αμάρτημα» θα ήταν η επέκταση της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με στόχο την ανακοπή της κρίσης χρεών της Ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.

«Όλη η ιστορική εμπειρία, όχι μόνον της Γερμανίας, δείχνει πως η νομισματοποίηση των κρατικών χρεών είναι ένα από τα «θανατηφόρα αμαρτήματα μας κεντρικής τράπεζας», τόνισε ο Wolfgang Franz στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Όχι μόνον η ΕΚΤ θα χάσει την ανεξαρτησία της, αλλά επιπλέον, θα οδηγήσει στον κίνδυνο του πληθωρισμού» επισήμανε ο Franz, προσθέτοντας πως μία τέτοια δράση θα ήταν παράνομη γιατί θα καθιστούσε αλληλέγγυα την ΕΚΤ στα χρέη.