Πρόθυμος να συνομιλήσει με τη Ρωσία, ακόμη και με τους όρους που θέτει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό. Υπενθυμίζεται πως το Κρεμλίνο, με τον ρωσικό στρατό να προελαύνει και να φτάνει μεχρι το Κίεβο, έθεδε δύο όρους στην ουκρανική ηγεσία για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: Πρώτον η χώρα να αποδεχτεί ένα ουδέτερο καθεστώς και δεύτερον να δεσμευτεί για αποστρατικοποίηση. 

Ads

Ο Β. Ζελένσκι δήλωσε αποκαρδιωμένος μετά από σειρά συνομιλιών με ηγέτες της Δύσης, σημειώνοντας πως άφησαν την Ουκρανία να πολεμήσει μόνη της. «Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας, άφησαν την Ουκρανία μόνη να αντιμετωπίσει τη Ρωσία». «Τους ρωτάω, “είστε μαζί μας”; Λένε ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν είναι έτοιμοι να μας πάρουν στη στρατιωτική συμμαχία (του ΝΑΤΟ). Όλοι τους φοβούνται» πρόσθεσε.

«Εμείς δεν φοβόμαστε όμως» υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του. Σε ό,τι αφορά στο ΝΑΤΟ και τον ρωσικό όρο για «ουδετερότητα» της Ουκρανίας, δηλαδή να μην ενταχθεί στη συμμαχία, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι το Κίεβο δεν φοβάται να μιλήσει για «ουδέτερο καθεστώς». «Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για ουδέτερο καθεστώς, δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ. Αλλά τι είδους εγγυήσεις θα έχουμε και ποιες χώρες θα μας τις παράσχουν» διερωτήθηκε.

Λίγο αργότερα και ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, μιλώντας στο Reuters, έστειλε μήνυμα στη Ρωσία για διαπραγματεύσεις. «Η Ουκρανία θέλει ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για ουδέτερο καθεστώ όσο αφορά το ΝΑΤΟ», είπε.

«Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να γίνουν συνομιλίες. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένου του ουδέτερου καθεστώτος, δεν το φοβόμαστε», είπε μέσω μηνύματος κειμένου. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό». «Η ετοιμότητά μας για διάλογο είναι μέρος της επίμονης επιδίωξής μας για ειρήνη».

Ads

Και εσωτερική πίεση

Ο Ζελένσκι προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, όχι μόνο υπό την πίεση των ρωσικών όπλων, αλλά και από το εσωτερικό, με μία ομάδα Ουκρανών βουλευτών να του ζητά να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, προκειμένου να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της εν εξελίξει πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία μπορεί να εξελιχθεί σε μία «πραγματική καταστροφή» για όλες τις πλευρές, που δεν θα δουν «νικητές», υποστηρίζουν επτά βουλευτές, σε μία ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εκατομμύρια συμπολιτών μας προσπαθούν για μία ειρηνική ζωή», επισημαίνει η ομάδα των βουλευτών, υπό τον Βαντίμ Νοβίνσκι, τον Ουκρανό δισεκατομμυριούχο – ενός συνασπισμού περισσότερων από 12 πολιτικών κομμάτων.

Οι βουλευτές δήλωσαν ότι επιμένουν «να χρησιμοποιήσει  ο Ζελένσκι όλες τις εναλλακτικές», για να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές και να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης. Γι’ αυτό καλούν τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αρχίσει τις συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να «φθάσει σε μία συμφωνία» για να σταματήσει η αιμοτοχυσία.