Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εάν τα ελεύθερα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει το Κίεβο μπορούσαν να τεθούν σε προστασία «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ», επιτρέποντάς του έτσι να διαπραγματευτεί την επιστροφή των υπολοίπων εδαφών αργότερα μέσω διπλωματίας, όπως δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς σε συνέντευξή του στο βρετανικό Sky News την Παρασκευή.
Δηλαδή ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ακόμη και αν η Ρωσία δεν επιστρέψει άμεσα τα καταληφθέντα εδάφη.
Είναι η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι αφήνει να εννοηθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει τον ρωσικό έλεγχο του ουκρανικού εδάφους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, από το 2022, ο Ζελένσκι δεν δήλωσε ποτέ ότι θα παραχωρούσε οποιοδήποτε κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος στη Ρωσία – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε τον Φεβρουάριο του 2014 και προσάρτησε επίσημα τον επόμενο μήνα τότε.
Τόνισε ότι η πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να βασίζεται στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, ακόμη κι αν, προσωρινά, οι κατεχόμενες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.
«Αν θέλουμε να σταματήσουμε τη θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να τοποθετήσουμε τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχό μας κάτω από την “ομπρέλα” του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν δεν θα επιστρέψει για να διεκδικήσει περισσότερα εδάφη».
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας, καθώς διαφορετικά, «ο Πούτιν θα επανέλθει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ θα πρέπει «αμέσως» να θέσει υπό την προστασία του το τμήμα της Ουκρανίας που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου, κάτι που, όπως είπε, η Ουκρανία χρειάζεται «πάρα πολύ».
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα αναγνωρίζει τη συνολική ουκρανική επικράτεια, ακόμη κι αν η ανάκτηση των κατεχόμενων περιοχών απαιτήσει διπλωματικές διαδικασίες στο μέλλον.
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται εν μέσω φημολογιών για ένα σχέδιο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που φέρεται να περιλαμβάνει την παραχώρηση κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία ως αντάλλαγμα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ζελένσκι, ωστόσο, απέφυγε να επιβεβαιώσει τέτοιες αναφορές, δηλώνοντας ότι επιδιώκει απευθείας επικοινωνία με τον Τραμπ, ώστε να διασφαλίσει «τη στήριξη του μεγαλύτερου συμμάχου της Ουκρανίας».
«Θέλω να δουλέψω απευθείας μαζί του και να μοιραστώ ιδέες. Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε κανέναν γύρω του να καταστρέψει την επικοινωνία μας», ανέφερε ο Ζελένσκι.
Τι έλεγε μέχρι πρότινος το Κίεβο
Μέχρι τις τελευταίες δηλώσεις του Ζελένσκι, το Κίεβο ισχυριζόταν πως τα εδάφη παραμένουν ουκρανικά, ότι η κατοχή των εδαφών από τη Ρωσία είναι παράνομη, και πως δεν θα παραχωρήσει κανένα από τα εδάφη του προκειμένου να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία.
Περίπου το 20% της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο ενώ συνεχίζονται οι εδαφικές απώλειες στο ανατολικό μέτωπο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >