Η Ρωσία μειώνει την παρουσία της στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και δίνει εντολή στους Ουκρανούς υπαλλήλους να απομακρυνθούν, ενώ ήδη αρκετοί εκπρόσωποι της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, έχουν ήδη αποχωρήσει.

Ads

Οι Ουκρανοί υπάλληλοι που έμειναν στο εργοστάσιο και αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμβόλαια με τη Rosatom πήραν εντολή να το εκκενώσουν πριν από την Τετάρτη, κατά προτίμηση με κατεύθυνση την Κριμαία.

Στην τελευταία του ομιλία, ο Πρόεδρος της Ουκρανία, Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδιάζει αυτό που αποκάλεσε «επικίνδυνες προκλήσεις» στο εργοστάσιο που ελέγχεται από τη Μόσχα. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ρωσία έχει εγκαταστήσει εκρηκτικά για να σαμποτάρει την πυρηνική εγκατάσταση.

Από την πλευρά της η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το Κίεβο ετοιμαζόταν να βομβαρδίσει το εργοστάσιο που είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης και σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες.

Ads

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας δολιοφθοράς μπορεί να είναι καταστροφικές.

«Όταν οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ουκρανούς ότι ετοιμάζονται να κάνουν κάτι, είναι συχνά σημάδι ότι πρόκειται να το κάνουν μόνοι τους, όπως είδαμε με το φράγμα Kαχόβκα» λέει ο αναλυτής του Sky News, Dominic Waghorn.

Πολίτες άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά από τις κατηγορίες.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές οργανώνουν εκπαιδευτικές συνεδρίες για να καθοδηγήσουν τον πληθυσμό σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής.

Προειδοποίηση Σι Τζινπίνγκ σε Πούτιν

Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε προσωπικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται πληροφορίες δυτικών και κινέζων αξιωματούχων.

Η προειδοποίηση διατυπώθηκε κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας στην Μόσχα τον Μάρτιο και έκτοτε κινέζοι αξιωματούχοι διεκδικούν σε ιδιωτικές συνομιλίες τα εύσημα για το γεγονός ότι το Πεκίνο έπεισε τον ρώσο πρόεδρο να απόσχει από τις κεκαλυμμένες απειλές για την χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είναι μία σημαντική τοποθέτηση της Κίνας απέναντι στην απειλή για χρήση πυρηνικών από τον παρανοϊκό ρώσο τρομοκράτη», έγραψε στο Telegram ο Αντριι Γερμάκ, ο προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times.