Η ελληνική δικαιοσύνη ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο διπλό, δολοφονικό και δημόσιο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, το πρώτο από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη της οδού Γλάδστωνος και το δεύτερο από εννέα αστυνομικούς, μέσω του βιντεοληπτικού υλικού.

Ads

Το προφανές, παρά τις τραγικές -αν όχι εσκεμμένες- παραλήψεις στη διερεύνηση της υπόθεσης και τη θεσμική αντιμετώπιση του θύματος ως θύτη, ήταν αρκετό προκειμένου να καθίσουν στο εδώλιο τους Σπ. Δημόπουλο και Αθ. Χορταριά, καθώς και τέσσερις αστυνομικούς με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Ωστόσο το προφανές, παρά την άρτια πλαισίωσή του από τις καταθέσεις μαρτύρων -ανάμεσά τους και ψηφιακοί πραγματογνώμωνες- και τα αδιαμφισβήτητα ιατροδικαστικά συμπεράσματα, δεν ήταν αρκετό για την απόδοση δικαιοσύνης, καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας απάλλαξε πλήρως τους τέσσερις αστυνομικούς από κάθε κατηγορία. Λίγο μετά την πρωτόδικη απόφαση, την πλήρη αθώωση των αστυνομικών αποφάσισε και το Πειθαρχικό της ΕΛ.ΑΣ. Παρόλο που το πόρισμα της ΕΔΕ για τους αστυνομικούς έκανε λόγο για «άσκοπη βία» απέναντι σε έναν άνθρωπο «ακίνδυνο». Το πόρισμα της ΕΔΕ κατέληγε ότι τα πειθαρχικά παραπτώματα που τελέστηκαν αποτελούν «δημόσιο σκάνδαλο».

Ο ημιθανής Ζακ, ενώ είχε ήδη δεχθεί 14 κλωτσιές στο κεφάλι και το σώμα του σε μόλις 11 δευτερόλεπτα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, ενώ είχε τραυματιστεί σοβαρά από τα γυαλιά της βιτρίνας που έσπασαν με πέτρες οι δύο ιδιοκτήτες δέχεται χτυπήματα και από αστυνομικούς. Τον σέρνουν για κάποια μέτρα αιμόφυρτο από τα πόδια στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος, τον καθηλώνουν μπρούμυτα υπό το βάρος τουλάχιστον ενός αστυνομικού και του περνούν tie wrap πισθάγκωνα που [σύμφωνα με το ΕΚΑΒ] του προκαλεί σημαντική απώλεια οξυγόνου.

Ads

Ο νεκρός Ζακ λοιδορήθηκε ως ένας ληστής σε αμόκ, ως επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, για τη σεξουαλική του ταυτότητα, για την ύπαρξή του.

Η μητέρα του Ελένη, βρέθηκε σήμερα Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας δικαίωση, καθώς η Επιτροπή PETI έκανε δεκτή την αίτησή της να συζητηθεί η δολοφονία του Ζακ και το ζήτημα της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας. Το Tvxs.gr ήταν εκεί. 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης δημοσίευσε το βίντεο με την ομιλία της Ελένης Κωστοπούλου τονίζοντας πως η αναφορά της θα παραμείνει ανοιχτή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παραπέμπεται στην Επιτροπή LIBE για γνωμοδότηση.