«Η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η ανάπτυξη δεν αποκλείουν η μία την άλλη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στη διάρκεια μιας διάσκεψης εμπειρογνωμόνων της νομισματικής πολιτικής στη Φρανκφούρτη.

Ads

Η ΕΚΤ «δεν συμφωνεί με την ιδέα ότι η μείωση των δημοσίων δαπανών θα εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη» επέμεινε.

Οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει επανειλημμένα την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γερμανία ότι επικεντρώνουν υπερβολικά στην εξυγείανση των δημόσιων οικονομικών τους με κίνδυνο να κλονιστεί η ακόμη ευαίσθητη ανάκαμψη της οικονομίας.

Για τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μια συνετή διαχείριση των προϋπολογισμών προσφέρει αντιθέτως «τη βάση μιας ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Ads

Παράλληλα, ο Τρισέ κάλεσε το σύνολο των χωρών να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η κρίση, η οποία «απέχει πολύ από το τέλος της». «Πολυάριθμες χώρες του βιομηχανικού κόσμου έχουν φτάσει στα όρια όσον αφορά την αύξηση του προϋπολογισμού τους”, υπογράμμισε. “Όπως οι καταναλωτές ή οι χώρες, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ζουν αιωνίως πάνω από τις δυνατότητές τους» δήλωσε.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αποδέσμευσαν τεράστια ποσά για να αποφύγουν την ύφεση ή τη χρεοκοπία ενός κράτους στην περίπτωση της Ελλάδας, σημείωσε ο Τρισέ. Όμως δεν θα είναι πλέον δυνατό να χρησιμοποιούνται μ’ αυτό τον τρόπο τα χρήματα των φορολογουμένων στο μέλλον, σε περίπτωση που ξεσπάσει μια νέα κρίση. «Το κάναμε μια φορά, δεν θα το κάνουμε δεύτερη φορά» τόνισε.