Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά μία μονάδα προχώρησε η Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης έριξε την Πορτογαλία από A3 στο Baa1, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα υποβάθμιση. «Η Πορτογαλία δεν θα προσφύγει στο ΔΝΤ » επιμένει ο υπηρεσιακός πλέον πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες.

Ads

Σε ανακοίνωσή της η Moody’s ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην υποβάθμιση λόγω της αυξανόμενης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στη χώρα. Πρόσθεσε δε ότι αναμένει ότι ο νικητής των εκλογών της 5ης Ιουνίου να προσφύγει στον ευρωμηχανισμό διάσωσης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι σε περίπτωση που χρειαστεί η Πορτογαλία θα λάβει τη βοήθεια των μελών της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, ο υπηρεσιακός πλέον πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, απέκλεισε χθες εκ νέου τη περίπτωση να προσφύγει η χώρα του στο ΔΝΤ για δανεισμό, αρνούμενος ακόμη και βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση την οποία δείχνει να αποδέχεται η αντιπολίτευση.

Το νέο οικονομικό περιβάλλον υψηλού κινδύνου (βλ εκτίναξη αποδόσεων κρατικών ομολόγων) που δημιούργησε η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία μετά την απόρριψη του προγράμματος λιτότητας από τη Βουλή και την παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες, οδηγεί πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική βοήθεια είναι αναπότρεπτη.

Ads

Όπως, όμως, δήλωσε ο Σόκρατες σε τηλεοπτική του συνέντευξη: “Είμαι δεσμευμένος στην υπεράσπιση της Πορτογαλίας από εξωτερική βοήθεια…Θα κάνω οτιδήποτε για να υπερασπιστώ την Πορτογαλία από αυτό το σενάριο, το οποίο είναι η ύστατη λύση”.