Σε υποβάθμιση κατά έξι μονάδες του μακροπρόθεσμου χρέους του βρετανικού πετρελαϊκού ομίλου BP, λόγω της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ads

Ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση του ομίλου από “ΑΑ σε ΒΒΒ”. Το μέγεθος της υποβάθμισης χαρακτηρίζεται ασυνήθιστο από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος εκτιμά πως «η έκταση της υποβάθμισης που έγινε την Τρίτη” αντανακλά κυρίως την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τα οικονομικά της BP μετά την ανακοίνωση από τις αμερικανικές αρχές ότι μπορεί να απαιτήσουν από τον όμιλο να τοποθετήσει “σημαντικά ποσά» σε λογαριασμούς που δεν θα διαχειρίζεται ο ίδιος για να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας και των αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσε.

Ο οίκος είχε ήδη μειώσει κατά ένα βαθμό την αξιολόγηση της BP στις 3 Ιουνίου.

Ads

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ανεξάρτητη έρευνα θα δείξει ότι αυτή η τραγωδία μπορούσε να αποφευχθεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Τζον Γουάτσον, ενώπιον των μελών της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο αμερικανικό Κογκρέσο, και έκανε λόγο για «επιτακτική ανάγκη διεξαγωγής μιας έρευνας αμερόληπτης και πλήρους από εμπειρογνώμονες διότι το περιστατικό αυτό αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανόνων για την παράκτια γεώτρηση»

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ΒΡ στην Αμερική, Λαμάρ Μακέι, αρνήθηκε σήμερα να δηλώσει σαφώς ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών εάν η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία πρόκειται να ανοίξει έναν ειδικό λογαριασμό αποκλειστικά για τα θύματα της μόλυνσης της θαλάσσιας περιοχής του Κόλπου του Μεξικού.

Την Δευτέρα, Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί με επιστολή τους στον γενικό διευθυντή της ΒΡ, Τόνι Χάιγουόρντ ζήτησαν να εκταμιεύσει υπέρ των θυμάτων της καταστροφής του Κόλπου του Μεξικού ποσό 20 δισ δολαρίων τουλάχιστον.