Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Μ. Βρετανίας κατά μία βαθμίδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, προβλέποντας ότι η οικονομική δραστηριότητα της χώρας θα παραμείνει υποτονική τα επόμενα χρόνια.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος, η υποτονική οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί και στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας, δημιουργώντας προβληματισμό για τις προοπτικές της ανάπτυξής της.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανικός οίκος υποβαθμίζει την Μ. Βρετανία για πρώτη φορά από το 1978. Πρόκειται για πτώση από την υψηλότερη κατηγορία AAA σε Aa1, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδυναμίας της χώρας στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, όπως ανέφερε ο Moody’s.
 
Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, σχολίασε ότι η υποβάθμιση είναι ενδεικτική των προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα του. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος που έχει ήδη μειώσει το έλλειμμα κατά 25%. 
 
Ο τομεάρχης Οικονομικών της αντιπολίτευσης, Εντ Μπωλς, έκανε λόγο για «ταπεινωτικό πλήγμα σε έναν πρωθυπουργό και έναν υπουργό Οικονομικών που λένε ότι η διατήρηση της Βρετανίας στην κατηγορία ΑΑΑ είναι τεστ για την οικονομική και πολιτική τους αξιοπιστία».