Κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο οίκος Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση κατά μία μονάδα της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας.

Ads

Ο οίκος Fitch Ratings υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε BBB- από A- και της βραχυπρόθεσμης σε F3 από F2, διατηρώντας την αρνητική προοπτική της χώρας.

«Το μέγεθος της υποβάθμισης αντανακλά την ανησυχία της Fitch πως η εξωτερική στήριξη της χώρας είναι λιγότερη πιθανή βραχυπρόθεσμα έπειτα από τη χθεσινή ανακοίνωση για τη διεξαγωγή εκλογών στις 5 Ιουνίου,» αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση ο Fitch σημειώνει ότι η εξωτερική στήριξη είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις της χώρας καθώς και για την εξασφάλιση της χρηματοδοτικής της θέσης. Παράλληλα, τονίζει ότι η σημαντική ανοδική αναθεώρηση των μεγεθών για το χρέος και το έλλειμμα του 2010 έχει επιδεινώσει το δημοσιονομικό προφίλ της χώρας και υπογραμμίζει το μέγεθος των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ads

Ο διευθυντής της Fitch Ντάγκλας Ρένγουϊκ ανέφερε «η αυστηρή υποβάθμιση, αντανακλά κατ’ ουσίαν την ανησυχία του οίκου, αναφορικά με το γεγονός ότι ένας εξωτερικός δανεισμός σε ωφέλιμο χρόνο γίνεται λιγότερο πιθανός βραχυπρόθεσμα, μετά από τον προσδιορισμό των γενικών εκλογών για την 5η Ιουνίου».

Υπενθυμίζεται ότι την 24η Μαρτίου ο ίδιος οίκος αξιολογούσε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας με Α-. Σημειώνεται ότι μία περαιτέρω υποβάθμιση θα σημαίνει πως ο οίκος θα κρίνει ότι «δεν είναι βέβαιο πως οι τυχόν αγοραστές πορτογαλικών ομολόγων θα εξοφληθούν στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας».

Εν τω μεταξύ, η Πορτογαλία προχώρησε σήμερα στην πώληση ομολόγων ύψους 1,645 δις. ευρώ, που λήγουν τον Ιούνιο του 2010, με μέση απόδοση 5,793%.
Η Πορτογαλία δανείστηκε με επιτόκιο υψηλότερο από 3,159% που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη έκδοση του περασμένου Ιουλίου, αλλά χαμηλότερο από την αντίστοιχη απόδοση στη δευτερογενή αγορά, η οποία ήταν την Παρασκευή το πρωί πάνω από το 7%. Αναλυτές εκτιμούν ότι το υψηλό κόστος δανεισμού είναι πολύ πιθανό να αναγκάσει τη χώρα να ζητήσει τους επόμενους μήνες εξωτερική βοήθεια.