Στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αναμένεται να επιδώσει σήμερα το αίτημα αναγνώρισης Παλαιστινιακού Κράτους από τον Οργανισμό σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, πριν από την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

Ads

 
Ο Αμπάς θα επιδώσει το αίτημα στον Μπαν Κι Mουν ο οποίος με τη σειρά του θα το παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως ορίζει η διαδικασία του ΟΗΕ. Όπως δήλωσε ο Ριγιάντ Μανσούρ, ο Pαλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Αμπάς θα επιδώσει το αίτημα στις 11:35 (18:35 ώρα Ελλάδας) περίπου μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ομιλία του.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ τόνισε πως ο Αμπάς θα επιδώσει το αίτημα «παρά τις πιέσεις» που δέχεται, ιδιαίτερα από την αμερικανική πλευρά. Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε πει στα Ηνωμένα Έθνη πριν από ένα χρόνο ότι ελπίζει πως οι Παλαιστίνιοι θα αποκτήσουν κράτος μέχρι τώρα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την παντελή έλλειψη προόδου στο θέμα αυτό.

Ο Ομπάμα επισήμανε πως μόνο οι ισραηλο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις και όχι ο ΟΗΕ θα φέρουν την ειρήνη. «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την επίλυση μιας διαμάχης που διαρκεί δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

Ads

Ο Ερεκάτ διευκρίνισε πως ο Μαχμούντ Αμπάς θα εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις, ειδικά την πρόταση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με την οποία η Παλαιστίνη θα αποκτήσει το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΗΕ, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους με στόχο την επίτευξη «μόνιμης» ειρήνης μέσα σε ένα χρόνο.

Πάντως, το Ισραήλ απέρριψε σήμερα την πρόταση Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντάς την «απατηλή καλή ιδέα επειδή είναι αδύνατο να παραλειφθούν τα στάδια με το να χορηγηθεί ένα κράτος στους Παλαιστίνιους όποια κι αν είναι η ονομασία του. Ένα παλαιστινιακό κράτος δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρά μόνο μιας συμφωνίας με το Ισραήλ».

Οι Παλαιστίνίοι υπολογίζουν ότι θα κερδίσουν «περισσότερες από εννιά ψήφους» από τις 15 που απαιτούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να επικυρωθεί το αίτημα ένταξης, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Αμπάς Μάζντι αλ-Χάλντι. Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα γίνει μετά από αρκετές εβδομάδες, αλλά οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν έτοιμοι να περιμένουν, πριν εξετάσουν λεπτομερώς άλλες λύσεις.

«Ο πρόεδρος Αμπάς δεν θέλει κανείς να θεωρήσει ότι δεν είμαστε σοβαροί, αν προσφύγουμε σε δύο όργανα (του ΟΗΕ) ταυτόχρονα. Θα δώσει χρόνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πριν απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση», τόνισε ο Pαλαιστίνιος διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάατ.  «Αν όμως υπάρξει αδικαιολόγητη καθυστέρηση, αν δεν ληφθεί απόφαση ή αν τεθεί βέτο, τότε θα φτάσουμε μέχρι τη Γενική Συνέλευση», πρόσθεσε.
 
Πίεση προς το Ισραήλ ζητά η Τουρκία
 
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε την ανάγκη «να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ να κάνει ειρήνη» με τους Παλαιστίνιους. Έτσι, η διεθνής κοινότητα «θα δείξει καθαρά ότι αυτοί (οι Ισραηλινοί) δεν είναι υπεράνω των νόμων», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

«Η υποστήριξη της Τουρκίας στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού Κράτους (στον ΟΗΕ) είναι άνευ όρων», τόνισε ακόμη ο κ. Ερντογάν, για τον οποίον «μια πραγματική ασφάλεια δεν είναι δυνατή (μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων) αν δεν οικοδομηθεί μια πραγματική ειρήνη».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «τα Ηνωμένα Έθνη δεν προσέφεραν καμία βοήθεια, καθώς δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να τερματιστεί η ανθρώπινη τραγωδία που βιώνει ο παλαιστινιακός πληθυσμός».

Ο Ερντογάν επανέλαβε εξάλλου ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να άρει το εμπάργκο στη Γάζα μετά το θάνατο των εννέα Τούρκων κατά την ισραηλινή επιδρομή κατά του διεθνούς στολίσκου που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας το Μάιο του 2010.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς απέρριψε χθες, Πέμπτη, την πρόταση που έγινε στον ΟΗΕ από τον πρόεδρο της Γαλλίας να δοθεί στους Παλαιστίνιους ένα προσωρινό καθεστώς, συγκρίνοντάς την με την αντίθεση του Νικολά Σαρκοζί στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τον τελευταίο καιρό, αναφορικά με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, «φαίνεται πως ορισμένες χώρες έχουν αλλάξει ιδέες, εξαιτίας της επιρροής του Ισραήλ», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό, στη διάρκεια συνάντησής του με Eυρωπαίους δημοσιογράφους.

«Αυτό που είπε ο Σακοζί σχετικά με την Παλαιστίνη είναι ανάλογο μ’ αυτό που έχει πει σχετικά με την Τουρκία, όταν πρότεινε να μην είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε ο Αρίντς.

Στο μεταξύ, και η Ινδονησία ανακοίνωσε πως «θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να υποστηρίξει το αίτημα των Παλαιστινίων».

Περίπου 22.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί στο Ισραήλ
 
Την ίδια ώτα, στο Ισραήλ, περίπου 22.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί «για να διατηρήσουν την τάξη», καθώς αναμένεται η ομιλία του Αμπάς στον ΟΗΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας. «Εχουμε αναπτύξει 22.000 αστυνομικούς ως το βράδυ του Σαββάτου για να διατηρήσουν την τάξη σ΄ολόκληρη τη χώρα», τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Λόγω της ομιλίας του Αμπάς στον ΟΗΕ αναμένονται διαδηλώσεις στο Ισραήλ. Οι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν κατά μήκος της «πράσινης γραμμής» που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη καθώς και στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στην Ιερουσαλήμ, η αστυνομία απαγόρευσε σε άνδρες κάτω των 50 ετών την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών στην παλιά πόλη. Μόνον οι άνω των 50 που είναι εφοδιασμένοι με την ισραηλινή κάρτα κατοίκου, κάτι που αποκλείει τους Παλαιστινίους που διαμένουν στη Δυτική Οχθη, μπορούν να επσικεφθούν την πλατεία.