Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το Ουισκόνσιν ο κυβερνήτης της πολιτείας διαμηνύοντας ότι θα αναπτύξει δυνάμεις της Εθνοφρουράς προκειμένου να σταματήσουν οι ταραχές που ξέσπασαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων μετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του 29χρονου Αφροαμερικανού Τζέικομπ Μπλέικ από πυρά αστυνομικού. 

Ads

Στην Κενόουσα, την πόλη που σημειώθηκε το περιστατικό, έχουν καταγραφεί εκτεταμένες φθορές σε δημόσια κτίρια και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους New York Times, τρεις άνθρωποι πυροβολήθηκαν, ο ένας εξ αυτών θανάσιμα, όταν πυρά ξέσπασαν στους δρόμους της Κενόσα κατά την τρίτη συνεχόμενη νύχτα επεισοδίων.

Βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  δείχνει μια μάχη μεταξύ πολιτών με πυροβόλα όπλα, με αρκετούς να ορμούν σε έναν άνδρα που κρατούσε τουφέκι και ήταν χτυπημένος στο έδαφος. Το βίντεο δείχνει, επίσης, ότι πυροβολεί τους ανθρώπους που κινούνται  προς αυτόν, ένας από τους οποίους πέφτει στο έδαφος. Στο βάθος ακούγονται και άλλοι πυροβολισμοί. Σε άλλο βίντεο φαίνεται ένας άνδρας με σοβαρό τραύμα στο χέρι να κάθεται στον δρόμο και να δέχεται την φροντίδας ενός ανθρώπου που κρατούσε όπλο, καθώς πλησίαζε η αστυνομία.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από τις αρχές στην Κενόουσα αγνοήθηκε. Κινητοποιήσεις και επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, από το Πόρτλαντ του Όρεγκον ως το Σιάτλ, τη Μινεάπολη και τη Νέα Υόρκη.

«Τον πυροβόλησαν επτά φορές, σα να μη μετρούσε»

Ο αστυνομικός πυροβόλησε τον Τζέικομπ Μπλέικ επτά φορές στην πλάτη, σχεδόν εξ επαφής. «Πυροβόλησαν τον γιο μου επτά φορές. Επτά φορές! Σαν να μην μέτραγε», είπε ο πατέρας του Τζέικομπ Μπλέικ, με τρεμάμενη φωνή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον τραυματισμό του γιου του στο επεισόδιο της Κυριακής. «Ο γιος μου μετράει. Είναι ανθρώπινο ον και η ζωή του μετράει». 

Ads

Οι δικηγόροι της οικογένειας ενημέρωσαν πως ο Μπλέικ έχει παραλύσει από τη μέση και κάτω, πιθανόν για το υπόλοιπο της ζωής του. Έχει υποστεί τραύματα στο στομάχι, στο νεφρό, στο συκώτι, ενώ θα χρειαστεί να του αφαιρεθεί ολόκληρο το κόλον και το λεπτό έντερο.

Η Τζούλια Τζάκσον, η μητέρα του θύματος, έκανε μια συναισθηματική έκκληση να επιδειχθεί ενότητα, τονίζοντας πως προσεύχεται για τους αστυνομικούς. Δήλωσε ταυτόχρονα συντετριμμένη για τις ταραχές και τις καταστροφές στην πόλη. Τα επεισόδια «δεν αντανακλούν τις προθέσεις του γιου μου ή της οικογένειάς μου. Αν ο Τζέικομπ γνώριζε τι γίνεται, τη βία, την καταστροφή, θα στενοχωριόταν πολύ». Επισήμανε πως ο γιος της δίνει «μάχη για να κρατηθεί στη ζωή» και πρόσθεσε ότι τόσο αυτός, όσο και η πόλη χρειάζονται την «επούλωση» των πληγών τους.

Νέες πληροφορίες για το περιστατικό

Στο μεταξύ, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για το περιστατικό. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η αστυνομία είχε βρεθεί στο σημείο που βρισκόταν ο Μπλέικ, μετά από κλήση για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Μπλέικ μόλις είχε επέμβει για να σταματήσει τον καυγά δύο γυναικών και πήγαινε στο αυτοκίνητο για να δει τι κάνουν οι τρεις μικροί γιοι του. Τότε ο αστυνομικός του έριξε στην πλάτη επτά σφαίρες, με τις τέσσερις να τον πετυχαίνουν. «Θα χρειαστεί να γίνει θαύμα για να περπατήσει ξανά», πρόσθεσε ένας εκ των δικηγόρων. 

Βίντεο που τράβηξε περίοικος εικονίζει τον Μπλέικ καθώς βαδίζει προς την πόρτα του οδηγού του SUV του, ενώ απομακρύνεται από δύο αστυνομικούς, που τον ακολουθούν σημαδεύοντάς τον με τα πιστόλια τους. Όταν ανοίγει την πόρτα και γέρνει προς το εσωτερικό του αυτοκινήτου, ο αστυνομικός που βρίσκεται πιο κοντά τον τραβάει από τη φανέλα και πυροβολεί επτά φορές.

Η αστυνομία δεν έχει εξηγήσει ακόμα για ποιο λόγο ο αστυνομικός πυροβόλησε τον Τζέικομπ Μπλέικ, ενώ οι δύο από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στο συμβάν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Για την υπόθεση διενεργεί έρευνα το πολιτειακό υπουργείο Δικαιοσύνης στο Ουισκόνσιν, που δεν έχει δημοσιοποιήσει καμία λεπτομέρεια. Η αστυνομία στην Κενόουσα παραπέμπει όλες τις ερωτήσεις στις πολιτειακές αρχές.

Η υπόθεση καταγράφηκε τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, τη σπίθα που πυροδότησε και γιγάντωσε το κίνημα Black Lives Matter.