Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης που ανοίγει τον δρόμο για την αποφυλάκιση δεκάδων μελών της βασκικής  αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.    

Ads

 
Η διαδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία της «Ισπανικής Ένωσης Θυμάτων της Τρομοκρατίας». Η απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφορούσε στην υπόθεση της Ινές ντελ Ρίο, μέλους της ΕΤΑ, η οποία έχει καταδικαστεί σε περισσότερα από 3.800 χρόνια κάθειρξη αφού κρίθηκε ένοχη για συμμετοχή σε 24 δολοφονίες. Στην ουσία όμως η απόφαση αναφέρεται και σε ακόμα 60 μέλη ΕΤΑ, επτά μέλη της οργάνωσης GRAPO, αλλά και 14 εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.
 
Ειδικότερα η Ντελ Ρίο βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και είχε προγραμματιστεί να αφεθεί ελεύθερη λόγω καλής διαγωγής το 2008 έχοντας εκτίσει 19 χρόνια στη φυλακή. Ωστόσο η ισπανική δικαιοσύνη αποφάσισε την παραμονή στην φυλακή υποστηρίζοντας πως σε περίπτωση καλή διαγωγής αφαιρείται χρόνος από την ποινή του δικαστηρίου και όχι από την το ανώτατο όριο κράτησης που είναι τα 30 έτη.
 
Η Ντελ Ρίο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο αποφάνθηκε ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζήτησε από την Ισπανία «να διασφαλίσει ότι η Ντελ Ρίο θα αφεθεί ελεύθερη το συντομότερο».